Witam w klubie, sobota rano odbiór po 2,5m-ca oczekiwania. Wersja laureat, granatowa z esp, 4X2, 110KM 1.5 dci.Poza brakiem rabatu dobra obsługa w salonie Dacii Warszawie Al.Jerozolimskie. Przesiadka z Hondy Civic 98r.
Uwagi po 200km (weekend w wawie + dojazd do pracy w poniedziałek):
+ spalanie średnie 6.5l/100 (spokojna jazda)
+ dobrze trzymające fotele
+ nówka - ładnie, czysto, ciszej niż w poprzednim ...
+ 3 punktowe pasy środkowy na tylnej kanapie
+ 6. bieg
- jedna dioda kierunkowskazu na panelu środkowym, przyzwyczajony jestem, że są dwie i świeci ta, który kier. jest włączony
- brakuje trochę spalania chwilowego w komputerze
- ergonomia panelu środkowego, daleko przyciski, mogłybybyć wyżej (podczas jazdy testowej nie odczuwalne)
- brak chlapaczy - caly samochód w błocie po 30min jazdy
- i największy minus - dużo za krótki dywanik gumowy dla kierowcy, powinien bardziej podchodzić pod pedały
ps. czy jest jakiś drogowy/domowy test sprawdzający poprawne działanie ESP(to pierwszy samochód z ESP). Przy ABS wiadomo, wciskam hamulec do oporu na śliskiej drodze i koła nie powinny się zablokować, czy jest coś podobnego dla ESP.
Ostatnio zmieniony przez jacusb 2011-02-21, 08:42, w całości zmieniany 1 raz
gratulacje...
szerokości, przyczepności i duuuuuuuuuużo frajdy z ujeżdżania dusterka...
napisałeś, że masz wersję 4x2 i 6 biegów... miało być tak, że 6 biegów było przewidywane tylko dla napędu 4x4 - czyżby coś się zmieniło?
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-02-21, 11:43
gratukuję zakupu, widzę że czas oczekiwania na dustera powoli się skraca, byli na forum tacy którzy czekali nawet 5 miesięcy - możeto zależy od konfiguracji zamówionego dustera?
Zależy od salonu, szukając w Wawie w niektórych salonach czas oczekiwania był ok 5-6 m-cy ale na Jerozolimskich trafiłem na okienko z dwoma wolnymi zamówieniami na koniec stycznia i skożystałem. Samochód był właściwie po 2 m-cach (2 lutego) ale wydłużyły mi się formalności z leasingiem.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1364 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-02-21, 13:45
Gratuluję zakupu :)
ESP jet zintegowany z ASR, a tego drugiego łatwiej przetestować - przy ostrym ruszaniu z miejsca pownien przyhamowywać koła które tracą przyczepnośc i redukować moment obrotowy żeby ruszyć bez poślizgu - sprawnie.
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2011-02-21, 16:14, w całości zmieniany 1 raz
Jak chcesz sprawdzić jak działa ESP , jedź na śliski plac , zaciągnij ręczny , dodaj gazu i popatrz co sie stanie;)
Jakoś mnie to nie przekonuje... Ja sprawdzałem na śliskim placu czy parkingu "na zakręcie". To znaczy lekko skręciłem w lewo, potem od razu w prawo i mocno w lewo - wtedy tył powinien uciekać i poczujesz jak jedno z tylnych kół zwalnia, nie pozwalając się obrócić autu
Sposób z ręcznym to wydaje mi się żeby na zakręcie delikatnie zaciągnąć żeby wprowadzić w poślizg.
jacusb musisz popróbować. Na prędkościomierzu zobaczysz mrygającą żółtą kontrolkę ESP / ASR i wtedy działa. Dobra zabawa gwarantowana
Witam, kolejna mała zmiana. W końcu udało mi się zamontować radio CB bez żadnego wiercenia ani innej ingerencji w samochód, wszystko w 100% odwracalne. Uchwyt CB przynitowałem do plastikowej płytki, którą to przykleiłem mocną taśmą dwustronną do tunelu środkowego. Dodatkowa płytka była potrzebna, bo powierzchnia samego uchwytu jest za mała i taśma nie trzyma. Mikrofon na magnesie. Dodtkowo wszytko pomalowane na czarno.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2010 Posty: 343 Skąd: prawie Łódź :)
Wysłany: 2011-03-21, 18:59
No i ekstra,ja trochę inaczej zamontowałem CB,wykonałem tylko jeden mały otwór,drugi to oryginalny wkręt,mikrofon bez wiercenia,oryginalna blaszka wygięta i wpasowana w szczelinę w kokpicie http://www.daciaklub.pl/f...t=3740&start=30
Odnośnie Twojego montażu, ja lubię mieć radio na wyciągnięcie ręki a Twoja wersja to za daleko dla mnie. Dodatkowo ja przełożyłem mikrofon na stronę pasażera (na tej samej wysokości co na moich zdjęciach tyko z drugiej strony) przeszkadzało mi jak dotykałem kolanem kabla albo gruszki. Plus tego rozwiązania z magnesem, to że można go przykleić praktycznie w dowolnym miejscu kokpitu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum