On jest w różnych krajach rozlewany np. w Polsce występuje tylko w opakowaniach 1l i 4l
a ja kupuję w hurtowni i jest w 5litrowych bańkach. Stąd wiem że na pewno nie jest w Polsce rozlewany i gość z hurtowni to potwierdził powiedział że jest rozlewany w Niemczech i powiem tak za 5l oleju NF 5W40 płaciłem ostatnio 94zł.
i to dlatego że nie rozlewany u nas tylko sprowadzany
_________________ Pawlo
Ostatnio zmieniony przez Pawlo 2011-01-29, 14:50, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-01-29, 18:38 Re: Olej silnikowy
koniu napisał/a:
Zamierzam kupić we własnym zakresie niemieckiego Elfa na przegląd po 15 tys. i pytanie:
1. Czy Panowie z serwisu nie będą mieć nic przeciwko temu? ;)
2. Ile dokładnie oleju wchodzi do 1.6 MPI? 3?
Wchodzi 3 z kawałkiem litra. Ja zawsze kupuję bańkę 4l
Czy panowie nie będą mieć nic przeciwko? Zależy od serwisu. Zadzwoń i dowiedz się. Oni zaraz Ci odpowiedzą.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2011-01-29, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
w salonie Renault płaciłem za olej EVOLUTION SXR 5W40 (do silnika 1,5 dCi) - po 37,80 za litr, nie wiem czy to dużo więcej niż przy zakupie indywidualnym z innego źródła ale na pewno wygodnie i bez problemów typu wyrażą zgodę na swój olej czy nie (oczywiście po gwarancji to ja dyktuję warunki )...
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-01-30, 10:47
Nieprawda ,NF-new formula to olej na rynki angielskie i Europy Zachodniej, a ldx na rynki wschodnie i Europę Środkową. To są te same oleje, lepiej kupować w 5 l baniakach są oryginalnie na zachodzie rozlewane.
Taxi - może i masz rację, ale z kolega z firmy Europarts (kierownik) gadałem i stwierdził, że go (NF-a) mieli przez jakiś czas, ale teraz został zastąpiony w dostawach LDX-em
_________________ stan licznika: 121000 km - 20-11-2013
Ostatnio zmieniony przez flowerman 2011-01-30, 20:36, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1384 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-01-31, 15:47
TD Pedro napisał/a:
w salonie Renault płaciłem za olej EVOLUTION SXR 5W40 (do silnika 1,5 dCi) - po 37,80 za litr, nie wiem czy to dużo więcej niż przy zakupie indywidualnym z innego źródła ale na pewno wygodnie i bez problemów typu wyrażą zgodę na swój olej czy nie (oczywiście po gwarancji to ja dyktuję warunki )...
Od czasu kiedy przyuważyłem, że w ASO nie zawsze leją ten olej za który potem płacim, zawsze na przeglądy jeździłem ze swoim. Nigdy, żaden serwis tego nie zakwestionował - oczywisci ole musiał być z norma zalecana przez producenta.
Od paru lat, kiedy kilku mechanikom "zważył" się elf konfekcjonowany w polsce, staram się także kupować olej rozlewany poza naszymi granicami.
A czy 37.80 to dużo czy mało ? Ostatnio kupowałem Total 5w40 5L w cenie 105zł a Mobile One TurboDiesel 0w40 (najwyższ z serii) 5L za 140zł. Z tej perspektywy ten Elf "z beczki" w ASO kosztuje sporo ;)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2011-01-31, 15:48, w całości zmieniany 1 raz
Od czasu kiedy przyuważyłem, że w ASO nie zawsze leją ten olej za który potem płacim, zawsze na przeglądy jeździłem ze swoim. Nigdy, żaden serwis tego nie zakwestionował - oczywisci ole musiał być z norma zalecana przez producenta.
Od paru lat, kiedy kilku mechanikom "zważył" się elf konfekcjonowany w polsce, staram się także kupować olej rozlewany poza naszymi granicami.
A czy 37.80 to dużo czy mało ? Ostatnio kupowałem Total 5w40 5L w cenie 105zł a Mobile One TurboDiesel 0w40 (najwyższ z serii) 5L za 140zł. Z tej perspektywy ten Elf "z beczki" w ASO kosztuje sporo ;)
do tej pory (przez ostatnie 11 lat) bezgranicznie ufałem "swojemu" serwisowi i nie miałem żadnych z tego tytułu "przygód" ale chyba jednak warto zmienić przyzwyczajenia ... - zawsze to parę groszy w kieszeni pozostanie...
Ja zawsze wyznaję zasadę ograniczonego zaufania ;)
Jestem po zakupach - NF 4l za 76 zł. :)
Wdałem się w rozmowę z szefem i stwierdził, że LDX i NF to jest praktycznie to samo, tyle że NF rozlewany jest we Francji, a u nas kiedyś był NF potem NF/LDX i został LDX. A co do hurtowni - jesteśmy w Unii, więc mogą sobie ściągać dostawy, jakie chcą.
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-01-31, 18:21, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1384 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-01-31, 21:45
nie wiem jak w przypadku olejów silnikwych to wygląda, ale nie wszystkie wielkie koncerny pozwalają na taką swobodę. Nie zdziwiłbym się gdyby olej silnikowe przewidziane na inne rynki trafiały do na stylko niecałkiem oficjalnymi szlakami.
Generalnie to to że jesteśmy mamy taki unijny wpsólny rynek to umożliwa Ci tylko tyle że pojedziesz sobie do dowolnego kraju wspólnoty i oficjalnie kupisz sobie co zechesz (no, może nie wszystko ;) ) na użytek własny.
nie wiem jak w przypadku olejów silnikwych to wygląda, ale nie wszystkie wielkie koncerny pozwalają na taką swobodę. Nie zdziwiłbym się gdyby olej silnikowe przewidziane na inne rynki trafiały do na stylko niecałkiem oficjalnymi szlakami.
Generalnie to to że jesteśmy mamy taki unijny wpsólny rynek to umożliwa Ci tylko tyle że pojedziesz sobie do dowolnego kraju wspólnoty i oficjalnie kupisz sobie co zechesz (no, może nie wszystko ;) ) na użytek własny.
Ja w ogóle nie wiem jak to jest, ale wiem, że stała nierozpakowana paleta i typ stwierdził, że bierze NFa, bo LDXy nie idą - to musi o czymś świadczyć ;)
PS. A wina leży m. in. w przyzwyczajeniach Polaków do określonych oznaczeń, tak jak w przypadku Mobil 1
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-02-01, 16:25, w całości zmieniany 1 raz
Hej,
przykładowo do Dustera 1,5 dCi z FAP wymagany jest olej spełniający normę Renault RN0720 ten z Liqui Moly jest ok, kolejny to Elf Solaris DPF 5W30, jest jeszcze Motul spełniający tę normę.
Ostatnio zmieniony przez Capano 2011-03-09, 22:29, w całości zmieniany 1 raz
ASO - Aby Szybciej Ogołocić.
Oddałem dziś swą daćkę na przegląd po 15 tys i poprosiłem o wymianę oleju - trochę się zdziwiłem jak usłyszałem iż będzie to kosztować 550 Zł, podczas gdy zwykły przegląd po 15 tys kosztuje 95 zł wychodzi, że wymiana oleju będzie kosztowała 455zł...
Obsługujący serwis zapytany czemu tak drogo tłumaczył, że wymiana oleju z przeglądem za 95 zł wyjdzie drożej niż taka oferta za 550 zł (nie zapytałem tylko czy to netto czy brutto).
Wyszło na to że daćki mają jednorazowy korek spustowy oleju, a miskę olejową muszą myć specjalnym preparatem reszty nie pamiętam ale nie pytałem dokładniej bo jeszcze by się okazało, że nie opłaca się wymieniać oleju, lepiej wymienić silnik to olej gratis dadzą.
Mam pytanie czy taka cena jest normalna?
pozdrawiam,
Halik
_________________ I never realized that afther Monday and Thuesday calendar says WTF
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum