W połowie roku w obu modelach pojawi się najnowszy silnik wysokoprężny 1.6 dCi 130 FAP (R9M) z systemem Stop & Start.
Trzeba raczej poczekać do 2012roku, bo chyba w tedy nastąpi rewolucja w Dacii, silnikowa, stylistyczna i modelowa. Ten rok jest Renault i Nissana.
Piszecie o silniku 2.0 z automatem, aktualnie jest w cennikach renault w Polsce i jest to 2.0 16V 140 X-Tronic CVT Euro 5, ten silnik też występuje także w wersji manualnej o tej samej ilości koni mechanicznych.
Ciekawi mnie dlaczego Renault nie korzysta z nowego silnika Nissana 1,6 190KM
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-02-13, 16:30, w całości zmieniany 1 raz
Tylko że z automatem samochód zazwyczaj traci troche na dynamice, a powiedzmy szczerze że Duster z silnikiem benzynowym 1,6 i 4x4 i tak raczej nie jest mistrzem dynamiki (delikatnie mówiąc ), to z automatem jeśli nie dadzą mocniejszego silnika to już zupełnie wołowaty będzie
O mocy sie nie wypowiadalem - chodzilo mi o to, ze 4 biegowy automat to nie tragedia - wiekszosc ludzi mysli, ze to jakis zabytek, bo 4 biegi byly standardem w latach 80tych. A to odpowiednik 5 biegowej skrzyni manualnej. A co by bylo, jakby automat byl 3 biegowy!
Podobno (nie jezdzilem), zautomatyzowana skrzynia sprawia, ze auto staje sie dynamiczniejsze - automat jest w stanie czesciej i szybciej zmieniac biegi niz czlowiek.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-03-14, 11:43
Zależy to po pierwsze od decyzji Renault - dopiero chyba w połowie zeszłego roku wprowadzili DSG i na razie jest dostępne w niewielkiej ilości modeli, myślę że traktują to jako test - jak się sprawdzi to wprowadzą w większej ilości modeli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum