Wysłany: 2011-03-13, 16:33 Re: Dacia Duster - nowka z salonu a ukryte koszty.
StudenT napisał/a:
Jestem w stanie wyliczyc sobie koszt auta na podstawie katalogu i strony internetowej...
są to koszty "wyjściowe", koszty rzeczywiste ustalasz/negocjujesz z dealerem i tak ustalone są ujęte w zawartej umowie (oczywiście z doprecyzowaniem wersji samochodu oraz dodatkowego wyposażenie, niezależnie czy zakupionego czy wynegocjowanego jako bonus)...
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-03-13, 21:58
Skonfigurujesz sobie autko i wyjdzie Ci cena końcowa. To samo zrobi salon. Zadnych innych kosztów prócz ubezpieczenia. Targuj się !!!!! Niech dorzucą coś w gratisie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2011-03-13, 21:59, w całości zmieniany 1 raz
Odkąd zamówiłem Drakulę cena zmieniła się chyba 3 razy. Dealer powiedział, że cena zawarta w umowie jest zagwarantowana czyli podwyżka cen mnie nie dotyczy. Samochód jaki sobie skonfigurujesz z podaną ceną nie ulega zmianie. Owszem, możesz negocjować cenę, np. za podaną kwotę możesz zażyczyć sobie coś jeszcze. Mi udało się wynegocjować blokadę skrzyni biegów oraz dywaniki. W podanej cenie masz wliczoną opłatę recyklingową, transport oraz apteczkę, trójkąt i gaśnicę. Zapomniałem się zapytać czy jest jeszcze lewarek i klucz do odkręcania kół. Z tego co czytałem na forum to również znajdują się na wyposażeniu samochodu.
W zasadzie wzrost VAT-u powinien pokryć klient (jest to chyba ujęte w zamówieniu), jeśli nie - to tylko pochwała dla dealera. Ciekawe, jak to wygląda w praktyce.
. Dealer powiedział, że cena zawarta w umowie jest zagwarantowana czyli podwyżka cen mnie nie dotyczy.
A wzrost Vat?-ktoś kto odbierał i płacił fakturę w 2011 niech napisze czy go skroili o ten procent więcej,czy poszło w RP.
zmiana stawek podatkowych (w tym podatku VAT) daje dealerowi prawo do podwyższenia ceny , ja miałem planowy odbiór samochodu w lutym br. - umowa zawarta oczywiście w 2010 r. - zbliżał się koniec roku i zapytałem sprzedawcę co będzie z ceną w związku ze zmianą wysokości podatku VAT, sprzedawca zapewniał mnie, że otrzymam samochód w niezmienionej cenie ... samochód odebrałem 23 grudnia i "problem" sam się rozstrzygnął... ... czy stanowisko sprzedawcy było stanowiskiem RP czy tylko jego gestem? tego nie wiem...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2011-03-15, 09:29, w całości zmieniany 1 raz
U mnie podwyżkę VAT'u dealer, a właściwie koncern wziął na siebie. Odkąd zamówiłem auto w październiku cena wzrosła 2 lub 3 razy. Wczoraj byłem w salonie i cena która jest w umowie jest ostateczna i nie muszę dopłacać za VAT i podwyżkę ze strony Daci
Ostatnio zmieniony przez Kar666ol 2011-03-15, 09:30, w całości zmieniany 1 raz
podwyżka ceny inna niż wynikająca ze zmiany stawek podatkowych nie daje prawa sprzedawcy do żądania ceny innej niż cena zawarta w umowie...
Czyli podniesienie stawki VAT daje prawo sprzedawcy do żądania ceny innej niż cena zawarta w umowie. Jeśli tego nie zrobił to duże brawa dla sprzedawcy.[/u]
Moze i daje ale dzisiaj dostalem fakture i cena brutto nie zmieniona wiec mysle, ze nie chce sie im z tym walczyc - poza tym moze jest tak dlatego, ze przepisy zmienily sie ZANIM podpisywalismy umowe a tylko weszly w zycie od stycznia? :)
Ale odkrylem tez ze sprzedawca ukryty koszt - podobno bede musial zaplacic 35 zeta za badanie haka ;)
Przepraszam, ale pytanie z innej beczki. RnR, kiedy zamawiałeś Dustera, Bo ja jeszcze nie mam żadnych wiadomości o swoim, a zamawiałem 11 października 2010?
dzisiaj dostalem fakture i cena brutto nie zmieniona wiec mysle, ze nie chce sie im z tym walczyc - poza tym moze jest tak dlatego, ze przepisy zmienily sie ZANIM podpisywalismy umowe a tylko weszly w zycie od stycznia? :)
Nie.
Podejrzewam, że wszyscy przy zamówieniu otrzymują "Ogólne warunki sprzedaży fabrycznie nowych pojazdów marki Dacia", tylko nie każdy czyta Mianowicie art.II (Cena) pkt. 2.1. brzmi:
Kupujący zobowiązuje się kupić pojazd wskazany w Umowie za pełną cenę tam określoną, która może wzrosnąć w przypadkach, gdy do dnia wydania pojazdu nastąpi zmiana:
- stawek celnych lub podatkowych lub zostaną wprowadzone nowe opłaty (...)
Według mnie wszystko jest jasne. Jeżeli sprzedawca nie podwyższy ceny z powodu wzrostu stawki Vat - to oznacza, że różnicę pokryje z własnych środków (które prędzej czy później i tak odzyska )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum