A tak swoją drogą jak to jest z niezgodnością towaru z umową w przypadku samochodów ?
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1176.htm
Uprawnień z tego tytułu nie traci się nawet jeśli nie robi się obowiązkowych przeglądów , może kolega z pickupem dCi mógłby spróbować tej ścieżki ?
Aktualny tekst ustawy jest tutaj: http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20021411176
Konsument może wybrać drogę dochodzenia swoich praw:
- na podstawie gwarancji - od producenta
- na podstawie w/w ustawy (niezgodność towaru z umową) - od sprzedawcy.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 11:14
No właśnie , załóżmy że klient pozbawia się praw gwarancyjnych przez brak wymaganych przeglądów. Ale ma w odwodzie przez dwa lata jeszcze uprawnienia ustawowe. I co w przypadku zepsucia się elementu które wynika z jego wady fabrycznej ( a nie na przykład zaniedbania wynikającego z braku przeglądu i np. obowiązkowej wymiany płynów czy części eksploatacyjnych ?
I co w przypadku zepsucia się elementu które wynika z jego wady fabrycznej ( a nie na przykład zaniedbania wynikającego z braku przeglądu i np. obowiązkowej wymiany płynów czy części eksploatacyjnych ?
Może żądać usunięcia wady od sprzedawcy. Inną kwestią jest to, czy jego zarzuty zostaną przyjęte. Wówczas pozostaje droga sądowa i standardowe postępowanie jak w przypadku każdego innego (wadliwego) towaru.
A swoją drogą, ciekawe miny mieliby sprzedawcy samochodów, gdyby nagle klienci zaczęli się do nich zgłaszać w celu usunięcia wad (fabrycznych) w samochodach
Idź do pierwszego lepszego sklepu i spróbuj zareklamować towar, zwłaszcza o większej wartości - bez sądu się nie obejdzie (bo kto z własnej woli i z własnej kieszeni będzie skłonny naprawiać usterkę).
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-02-25, 17:30
Kratylos napisał/a:
koledzy, bony na przeglady juz nie obowiązuja - od połowy ubieglego roku - serwisy robia przeglady naprawy itp w cenie jaka im sie wyda słuszna
Hm... W Lublinie slynne bony nigdy nie nigdy nie obowiazywaly, wiec zasadniczo bylo, jest i bedzie tak samo. Cos mi sie powalilo z klawiatura, dlatego tak dziwnie pisze.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2011-02-25, 17:31, w całości zmieniany 2 razy
Ale podobno ojcowie założyciele unii europejskiej uradzili, że przeglądy można wykonywać w nieautoryzowanych serwisach... Dla mnie to paranoja (np. naprawiam Dacię w serwisie Zetora, a z gwarancją idę do Renault), ale może tak właśnie trzeba? Ten wykonawca przeglądów pewnie musiałby w razie konieczności udowodnić, że jest w stanie to zrobić (dokumentacja, przyrządy itd.).
Interesuje mnie temat kosztów przeglądu Dacii Duster - serwisowy, okresowy i główny. Z pobieżnej lektury tematu zorientowałem się, że jest wolny rynek. Ale są jakieś przedziały cenowe na poszczególne rodzaje przeglądow.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2011-04-01, 16:11
wiosenna promocja?
A wiecie panowie ile PLN musze przygotować na wymianę oleju (robocizna, olej, filtr i co tam jeszcze trzeba wymienić)? Oczywiście fakturka.
3 tys km na liczniku stuknęło szybko a przy 5-6 tys chce wymienić olej (i pewnie założę wtedy hak skoro autko będzie na serwisie).
Nikita_Bennet,
22 marca wymieniałem olej i filtr w Dusterze (benzyna) po 3 tys. km - za robociznę zapłaciłem 70,11 pln brutto, (olej i filtr miałem swoje) do tego doszło jeszcze 7,72 pln brutto za podkładkę korka spustowego - razem 77,83 pln brutto...
- pytałem o ceny oleju i filtra w ASO, to: olej Elf Evolution - 43 pln/l oraz filtr olej również 43 pln - od tego - 10% rabatu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum