Mam pytanie, ponieważ mi się zapomniało i jest maly spór ze strażnikiem miejskim. Mianowicie - czy znak " zakaz postoju" umieszczony po prawej stronie przy wjezdzie na ulicę obowiązuje tylko po prawej, czy po obu stronach jezdni? pozdr
Jest jeszcze jedna rzecz, o której często się zapomina, że przy parkowaniu na chodniku należy zostawić 1,5 metra od auta do zewn. krawędzi - tak na marginesie.
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-03-29, 14:25, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-03-29, 14:56
To jak już się tak ostrzegamy, to jest jeszcze jeden myk - zabronione jest parkowanie na chodniku, jeśli chodnik jest oddzielony od jezdni pasem zieleni. Niby ma to sens, bo chodzi o to, żeby ludzie nie jeździli po trawniku. Ale działa również wtedy, gdy tuż obok chodnik dochodzi do jezdni i wjechać można bez wjeżdżania na zielone. U mnie skończyło się na pouczeniu (ludzki pan ;).
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
7. na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
7. na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
"o małym ruchu", a pan policjant czy straznik oczywiście bardzo obiektywnie oznaczą poziom ruchu na podstawie poślinionego palca ustawionego pod wiatr.
Ostatnio zmieniony przez stempik 2011-03-31, 08:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum