Co do odchyleń prędkościomierza - Auto Motor i Sport sprawdzał :) Jest też sporo innych danych technicznych, których gdzie indziej nie znalazłem. Co ciekawe, wg nich Logan 1.6 MPI rozpędza się do 100 w 11,1 zamiast fabrycznych 11,5.
No więc jeśli zmierzyli, że przy wskazaniu licznika 100 jadą 90 (!) to chyba się posilili, żeby zmierzyć przyspieszenie do prawdziwej setki. Na to wskazywałaby logika.
Co do odchyleń prędkościomierza - Auto Motor i Sport sprawdzał :) Jest też sporo innych danych technicznych, których gdzie indziej nie znalazłem. Co ciekawe, wg nich Logan 1.6 MPI rozpędza się do 100 w 11,1 zamiast fabrycznych 11,5.
Nie tylko nLogan (przypuszczam że inne Daćki też):
Kiedyś - kilka latek temu był test w prasie motoryzacyjnej, sprawdzano wskazania prędkościomierzy chyba kilkunastu /może z dwudziestu popularnych modeli w europie. Konfrontowano je z zapisem z GPS,. oraz z suszarki policyjnej. Większość aut zawyżała prędkość w okolicach 5-10%, był tylko jeden wyjątek, to zapamiętałem dokładnie Yaris pierwszej generacji, auto zaniżało prawdziwą prędkość o 5% .
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Wysłany: 2016-07-24, 17:29 Wskazania szybkościomierza a GPS
Ostatnio jeździłem na mapie Tom Tom, na której jest wskazanie aktualnej szybkości jazdy, jest ono o w 5km/h niższe niż wskazanie szybkościomierza. Które wskazanie jest bardziej miarodajne?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-07-24, 17:46, w całości zmieniany 1 raz
Liczniki mogą zawyżać, ale nie mogą zaniżać. Jak zejdziesz trochę opony to błąd się zmieni. Porównaj też prędkość licznika a prędkość wskazywaną przez OBD. Też będą różnice w zależności od wzrostu kierowcy.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-07-25, 09:11
No własnie też się zdziwiłem, miałem samochody różnych marek ( Renault, Audi, BMW, ARO, Fiat ) wszystkie zawyżały a tu Zafira podaje idealnie - trzeba uważać bo z przyzwyczajenia łatwo przekroczyć.
U mnie Daćka podaje prędkość taką jak GPS, ale tylko jak prędkość czytam z OBD II ;)
Licznik jest przesunięty względem twego co podaje komputer o te ~+5 km/h.
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-07-26, 21:08
Jechałem dzisiaj na prostej drodze tak na odcinku 2-3 km z włączonym ogranicznikiem i wskazania w stosunku do nawigacji Mio to 3km\h.
Jak testowałem to w podobny sposób z Garminem to różnica wynosiła 4 km\h.
wskazania w stosunku do nawigacji Mio to 3km\h.
........z Garminem to różnica wynosiła 4 km\h.
Wrzuć na telefon dowolną aplikację GPS bez nawigacji ale taka aby pokazywała prędkość to zobaczysz różnice rzędu 4 km/h ( sprawdzane na aplikacjach geodezyjnych - z zasady bardziej dokładnych )
U mnie różnica między prędkościomierzem a nawigacją wynosi +7 km/h.
_________________ Tu - zęby mamy wilcze, a czapki na bakier,
tu u nas się nie płacze w powstańczej Warszawie:
tu się Prusakom siada na karkach okrakiem,
tu wrogów gołą garścią za gardło się dławi!...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum