8,5 l w Sanderusie to nieźle ??? - w moim Dasterze przy przebiegu ok 3500 km średnio pokazuje 8,2 - 8,7 l/100 km i myślę że to jednak sporo chociaż nogę mam dosyć ciężką i dynamiczną - a tu okazuje się że nie tak źle
"Średnio" to pojęcie względne. Składa się na to procentowy udział jazdy miejskiej/zakorkowanej/pozamiejskiej (pomijając inne czynniki zależne od stylu jazdy chociażby).
Właśnie jestem po pierszej dłuższej trasie 200km, prędkości ok 120km/h, średnia prędkość 94.6 km/h. Spalanie 6.5l/100km. Spalanie mierzone 100% w trasie. Sprawdzona też prędkość max. Narazie 175km/h licznikowo (168km/h na gps). Duster 110KM 1.5dCi 2x4.
Rozumiem, że przed jazdą silnik był dotarty. Ja na nie dotartym silniku bałbym się go tak rżnąć uzyskując prędkość maksymalną. Poza tym jazda była chyba nie na polskich drogach, bo ja nie znam odcinka 200 km, gdzie da się jechać z przeciętną około stówy. Najdłuższy jaki znam to A1 od Rusocina do Nowe Marzy w obie strony 178 km.
Silnik docierany przez 3tys km. Trasa Warszawa-Miłomłyn. Powrót ok 14:00 i dość pusto na drogach. Wartości mierzone od wyjazdu do pierwszych świateł gdzie ruch stał się "miejski".
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-03, 19:51
chriskb napisał/a:
Poza tym jazda była chyba nie na polskich drogach, bo ja nie znam odcinka 200 km, gdzie da się jechać z przeciętną około stówy.
Warszawa - Zielona Góra, gdzieś coś ponad 450 km, z Warszawy gierkówką, potem przez jakieś straszliwe dziurawce do Strykowa, z Nowego Tomyśla DK2 i DK3, ani razu nie przekraczając dozwolonej prędkości - średnia 96 km/h. :) To, że się nie da jechać szybko nie łamiąc przepisów, to mit, rozpowszechniany przez tych, którzy nigdy nie spróbowali. :)
Ja znam tą A2 ale masz tam kilka bramek i utrzymanie przeciętnej prawie 100 km/h jest trudne. No ale muszę podziwiać kolegę jacusb, który z W-wy do Miłomłyna na siódemce miał przeciętna powyżej 90 km/h.
Czyli rozumiem, że przejechałeś ten odcinek w 4godz 40 min. godziny w normalnym ruchu. No to jesteś "Caruso" kierownicy i swoim Loganem ze 100 konnym silnikiem - BRAWO. Ja na tej trasie moim Mercem (silnik 204 kM) jadę około 5,5 godziny.
Wysłany: 2011-04-03, 20:19
chriskb napisał/a:
Czyli rozumiem, że przejechałeś ten odcinek w 4godz 40 min. godziny w normalnym ruchu.
Niewiele ponad 5 godzin z jednym postojem, średnią taką pokazał komputer, a na GPSie nie sprawdzałem. I ruch nie był normalny - jechałem w nocy (pustki + 60 km/h w terenie zabudowanym). :)
chriskb napisał/a:
No to jesteś "Caruso" kierownicy i swoim Loganem ze 100 konnym silnikiem - BRAWO. Ja na tej trasie moim Mercem (silnik 204 kM) jadę około 5,5 godziny.
Równie szybko dojechałbym Loganem z 50-ciokonnym silnikiem, byleby tylko był zdolny rozbujać się do 140 km/h na autostradzie. :) Przez całe 450 km nie wyprzedzałem ani razu, bo albo się nie dało (tiry na DK2), albo nie było kogo, bo i tak byłem najwolniejszy. :)
Jak już mówiłem - to mit, przesądy światło ćmiące. :]
No to jak jechałeś ponad 5 godz to znaczy średnia była poniżej 90 km/h a nie 96 km/h, jak poprzednio pisałeś. Ja się nie czepiam mocy silnika, staram się tylko wykazać, że aby uzyskać taka średnia to naprawdę musi być mocna maszyna na polskich drogach - rocznie ja tłukę około 60 tys. rocznie i rzadko udaje mi się utrzymać średnia powyżej 95 km/h na trasie.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-04-03, 20:56
Jeśli chodzi o prędkość średnią powyżej 90km/h to mój przykład:
żory (start:skrzyżowanie Aleji Zjednoczonej Europy z DK81)-->Katowice (Ul. Kościuszki, Brynowska, Mikołowska, wjazd na a4 węzłem mikołowskim)-->a4 do Szarowa-->jakieś 7-8km do Bochni. Razem 162 km w 1h40 min a więc jakieś 97km/h.
Na a4 125-130km/h licznikowo, DK 81 100km/h przy ogroniczeniach do 70 jakieś 80km/h.
Oczywiście można było szybciej - depnąć do licznikowych 150 na a4, 110-115 na DK 81 ale nie śpiesyzło mi się:)
Źle mnie zrozumiałeś, ja wiem, że można uzyskać wysoką przeciętna na niektórych drogach i w odpowiednich warunkach. Ja sam na odcinku 90km na A1 w dniu 1 listopada rano uzyskałem średnią 180 km/h. Ale z reguły na dłuższych odcinkach polskie drogi nie pozwalają uzyskiwać takich wyników. Poza tym ten temat to spalanie i na tym się raczej skupmy.
Ja czekam na "opylacza", bardziej mnie interesuje jaki dystans przejadę na jednym baku.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-04-03, 21:23
dzisiaj specjalnie wyzerowałem przed trasą komputerek przejechałem 180km dzisiaj i komp pokazał 3,9l/100km predkosc 80-100km/h czasem wyprzedzanie jestem bardzo zadowolony
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
To, że się nie da jechać szybko nie łamiąc przepisów, to mit, rozpowszechniany przez tych, którzy nigdy nie spróbowali.
z durgiej
bebe napisał/a:
ruch nie był normalny - jechałem w nocy (pustki + 60 km/h w terenie zabudowanym)
i
bebe napisał/a:
Przez całe 450 km nie wyprzedzałem ani razu
Zgoda, jechałeś szybko nie łamiąc przepisów ale to nie są "codzienne" i "normalne" warunki drogowe, zwłaszcza, jeżeli przez 450 km nie masz potrzeby lub konieczności nikogo wyprzedzić. Ja próbowałem jechać w normalnym ruchu przepisowo i nie da się jechać szybko (poza autostradą). Powtórz te 450km w 4,5h w ciągu dnia to możesz mówić, że to mit. To, że udało się raz nie oznacza, że to normalne.
To ja się pochwalę swoimi wynikami:
- przebieg 5-227 km, jazda miejska, krótkie dystanse, średnia prędkość ok. 23 km/h: 9,2 l/100km
- przebieg 227-480 (trasa Poznań-Głogów i okolice), mały ruch na drodze, średnia prędkość 61 km/h: 6,3 l/100km
Jak na benzynę to chyba nieźle, tym bardziej że silnik na dotarciu.
Wysłany: 2011-04-04, 14:25
jacusb napisał/a:
Zgoda, jechałeś szybko nie łamiąc przepisów ale to nie są "codzienne" i "normalne" warunki drogowe, zwłaszcza, jeżeli przez 450 km nie masz potrzeby lub konieczności nikogo wyprzedzić.
Dla mnie są "codzienne", bo świadomie decyduję się jeździć w nocy, również ze względu na mniejszy ruch (głównym powodem jest to, że Młoda śpi ;).
jacusb napisał/a:
Ja próbowałem jechać w normalnym ruchu przepisowo i nie da się jechać szybko (poza autostradą). Powtórz te 450km w 4,5h w ciągu dnia to możesz mówić, że to mit. To, że udało się raz nie oznacza, że to normalne.
Za dnia ta trasa zajmowała mi jakieś 5,5 h (samej jazdy, nie licząc postojów), ale musiałem częściej robić postoje na odetchnięcie i przyjeżdżałem mocno wymęczony.
Zależy, co kto rozumie przez "szybko". Faktycznie, nie da się przejechać w tych warunkach 450 km w 4,5 h. Da się w trochę więcej. Pytanie, czy jest sens narażać się w najlepszym przypadku na dyskusję z wąsatymi tytanami intelektu z drogówki dla tej pół godziny czy godziny? (Rozumiem, że kwestie moralności czy bezpieczeństwa są dla ciebie nieistotne.)
Poza tym, jeśli się zastanowić, to czemu niby miało by się dać? Stan dróg nie pogorszył się wczoraj, ich ilość również ostatnio nie spadła, warunki również są przewidywalne. Skąd nagle postawa, że mimo braku dobrych i bezpiecznych dróg ja będę zap***dalał tak szybko jak mam ochotę, bo mi się należy? :) Czemu miałoby się należeć? Tylko dlatego, że wreszcie stać mnie na samochód, który może przekroczyć dopuszczalną prędkość? :)
No i mam wyniki moich ostatnich wyczynów ze spalaniem.
ok. 350 km bez klimy - średnia V z kompa 48 km/h - spalanie z kompa 4,0 l / 100 km
ok. 150 km z klimą - średnia V z kompa 48 km/h - spalanie z kompa 4,4 l / 100 km
ok. 150 km z przyczepą kempingową DMC 1100 kg klima pół na pół - średnia V z kompa 57 km/h - spalanie z kompa 6,9 l / 100 km
średnia całej trasy 5,43 l / 100 km (rzeczywista wartość po zatankowaniu)
Jazda w większości economic
_________________ stan licznika: 121000 km - 20-11-2013
Ostatnio zmieniony przez flowerman 2011-04-06, 07:02, w całości zmieniany 1 raz
Pierwsze 500 km za mną W piątek odebrałem moje Sandero i pojeździłem trochę po Poznaniu, później trasa Poznań - > Wągrowiec, następnie Wągrowiec - > Bydgoszcz, tutaj też trochę pojeździem, potem Bydgoszcz - > Poznań i Poznań - > Wieleń, Wieleń - > Poznań i znów trochę po mieście.
Na trasie starałem się nie przekraczać 2800 obr/min i 90 km/h
Dzisiaj był bardzo silny wiatr
Nie używałem klimy.
4 osoby na pokładzie + 4 letni szkrab + bagaż
Dane z komputera:
Przejechałem 528,9 km
Średnia prędkość: 49,6 km/h
Średnie spalanie: 5,6 l/100 km
Z autka jestem bardzo zadowolony podobnie jak i z silnika i spalania
Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum