A to skubańce ... muszę do nich zadzwonić ... gaz wrzuciłem równo po 10 tys. Z tego co się dowiadywałem i grzebałem w przepisach, to wrzucając instalację tracisz gwarancję na silnik (pytanie czy na cały, czy tylko na te części, które uległy modyfikacji, tego nie wiem, ale śmiem twierdzić, że raczej to drugie). Mam natomiast 36 mies. gwarancji na instalację i na silnik z Auto-Mixu (tylko nowe silniki). Po 15 tys. kazałem sobie na życzenie wymienić i zmienić olej w ASO i normalnie mam wbite w książce i gwarancja na auto bez zmian - nikogo nie zdziwiło, że mam LPG Mam Sandero z 2010.
A to skubańce ... muszę do nich zadzwonić ... gaz wrzuciłem równo po 10 tys. Z tego co się dowiadywałem i grzebałem w przepisach, to wrzucając instalację tracisz gwarancję na silnik (pytanie czy na cały, czy tylko na te części, które uległy modyfikacji, tego nie wiem, ale śmiem twierdzić, że raczej to drugie). Mam natomiast 36 mies. gwarancji na instalację i na silnik z Auto-Mixu (tylko nowe silniki). Po 15 tys. kazałem sobie na życzenie wymienić i zmienić olej w ASO i normalnie mam wbite w książce i gwarancja na auto bez zmian - nikogo nie zdziwiło, że mam LPG Mam Sandero z 2010.
Hm, a z którego serwisu ASO korzystasz? Chyba nie w Długołęce?
Sandero był pierwszy, który mi się spodobał, potem został już tylko Duster ;)
Kolegom zagazowanym proponuję względnie często czyścić filtr powietrza ... ja to zrobiłem wczoraj i silnik o NIEBO lepiej pracuje, a i moc jest dużo wyższa. Widać ewidentnie jak obecność większej ilości tlenu wpływa na spalanie mieszanki.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-04-02, 07:11
Kolejne tankowanie: 460 km na 47l LPG. z Tego ok. 100 km poza miastem. Bak paliwa (do zapalenia rezerwy) starczył mi na prawie dwa miesiące, przy czym po wyczerpywaniu LPG nie tankowałem na pierwszej stacji tylko zawsze jechałem na tą samą, nawet jeśli trzeba było zrobić kilkadziesiąt km na benzynie.
Po dwóch i pół m-cach eksploatacji LPG dominuje optymizm.
Ale uwaga! Renault Nazaruk w Lublinie przestał montować LPG. Teraz klient robi to na własne ryzyko. W sumie dziwne. Mam nadzieję, że nie było to spowodowane awariami silników...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2011-04-02, 07:13, w całości zmieniany 1 raz
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-04-02, 20:42
Mikele napisał/a:
Janie, a liczyłeś może po ilu km zwróci Ci się założenie instalacji ?
M.
W ostatnim czasie tankowałem 3-4 razy w miesiącu. I raczej cztery razy niż trzy...Dotyczy to zarówno Pb jak LPG.
Przykład na obecnych średnich cenach:
Pb 4x 45l.x5 zł=900 zł
LPG 4x47l.x2.39zł= 449 zł+ ok. 100 zł Pb= 549zł
lub
Pb 3x45 l. x5 zł=675 zł
LPG 3x47l.x2.39= 336 zł+ok.60 zł Pb=396zł
Wyliczenie dotyczy cen paliwa i nie uwzględnia kosztów przeglądów, napraw, zmian przebiegu etc. Tak czy siak, miesięcznie oszczędzam minimum 250-300 zł.
I nadal twierdzę, że przy NORMALNYCH cenach benzyny nigdy bym LPG nie założył.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2011-04-02, 20:45, w całości zmieniany 3 razy
No to wróciłem w sobotę od gazownika (siedziałem tam 1,5 h) ... czyszczenie przepustnicy i reset sterownika. Wszystko pięknie ciągnie, cieplutko ... dzisiaj rano wsiadam ... i znowu zgasł zdławiony na skrzyżowaniu ... już mnie to wpienia ...
Marka: KIA
Model: Sorento
Silnik: 2,5
Rocznik: 2008 Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2011 Posty: 112 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-05, 08:52
niech zgadnę instalacja w czakram Okęcie:) a jeszcze jedno pytanko na listwie czy każdy wtryskiwacz oddzielnie montowany bo to podobno bardzo ważny szczegół, tak mi powiedział mój gazownik
niech zgadnę instalacja w czakram Okęcie:) a jeszcze jedno pytanko na listwie czy każdy wtryskiwacz oddzielnie montowany bo to podobno bardzo ważny szczegół, tak mi powiedział mój gazownik
montowalem na wale miedzeszynskim i mam na listwie
Marka: KIA
Model: Sorento
Silnik: 2,5
Rocznik: 2008 Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2011 Posty: 112 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-05, 09:14
ok dzięki za info, będę pilnie śledził jak się spisuje Twój DD na podtlenku LPG bo sam w niedalekiej przyszłości jestem zainteresowany instalacją gazową
ja:Witam,
Zakupiłem w grudniu samochód Dacia Duster 1.6 4x2 chciałbym zamontować w nim instalacje gazową LPG proszę mi wskazać miejsce gdzie mogę dokonać takiej instalacki nie tracąc gwarancji. Jeśli takowego miejsca nie ma proszę o napisanie mi w jakiej części takową gwarację utracę.
renault:Uprzejmie informujemy, iż nie zalecamy montowania instalacji gazowej w samochodach, niezależnie od tego, czy montaż miałby miejsce w Autoryzowanym Serwisie Dacia czy poza siecią ASO Dacia. Jeśli Klient zdecyduje się na własną odpowiedzialność zamontować instalację LPG, może się to wiązać z utratą gwarancji producenta na elementy związane z montażem instalacji LPG. Informuje o tym 3 punkt Ogólnych Warunków Gwarancji Dacia "3. Gwarancja DACIA nie ma zastosowania (...)".
ja:sa mi Państwo wstanie wypunktować jakie są to elementy
renault:W nawiązaniu do Pana zapytania uprzejmie informujemy, że kwestia ta będzie zależna od konkretnej decyzji i opinii Autoryzowanego Serwisu Renault/Dacia. Jeżeli serwis uzna, że montaż instalacji LPG miał jakikolwiek wpływ na powstanie usterki, z którą Pan się do niego wówczas zgłosi, odrzuci naprawę, jako nie podlegającą gwarancji. Uprzejmie informujemy, iż nie traci Pan gwarancji automatycznie, na całe auto.
to jest oficjalne stanowisko renault polska jesli chodzi o instalacje gazowa
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-04-05, 10:03
Owszem, utracisz gwarancję producenta/importera, ale gdyby tak znależć ASO które przejmie ciężar gwarancji an swoje barki byłoby idealnie. Ktoś wspominał o ASO w Świętochłowicach na śląsku że tak robią...
Wczoraj udało się żonie, załatwić w końcu formalności w urzędzie, związane z wpisem do dowodu rejestracyjnego. Musieliśmy z tym czekać na homologację instalacji LPG. W związku z tym stempel w dowodzie a ponoć mogło być "na twardo" wpisane, gdyby tylko były wszystkie papierki od razu były w naszych rękach.
Jak na razie, średnie spalanie 9.3l LPG/100km (70 trasa/30 miasto)
Owszem, utracisz gwarancję producenta/importera, ale gdyby tak znależć ASO które przejmie ciężar gwarancji an swoje barki byłoby idealnie. Ktoś wspominał o ASO w Świętochłowicach na śląsku że tak robią...
Montują i uznają gwarancje,ale wiąże się to z serwisowaniem auta u nich.
bruno26,
- dzięki za upublicznienie treści korespondencji z RP chociaż takie stanowisko było do przewidzenia
- jak już się trochę "oswoisz" z instalacją to napisz jak się sprawuje oraz jakie jest zużycie paliwa,
- Twój Duster to 4x4 czy 4x2?
- ja swojego zagazowałem 29 marca i też jestem ciekaw co będzie dalej...
Ja pytałem o gaz do mojego Dusterka w serwisach we Wodzisławiu Śląskim oraz w Raciborzu. Żadnych problemów z montażem instalacji 3.500 zł jakaś Polska rzekomo bardzo dobra
A przy serwisowaniu samochodu "gazu nie widzą" żadnych ograniczeń gwarancji.
Tylko jeden warunek instalacja musi być oczywiście u nich montowana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum