Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2011-04-05, 18:11 Zwiększenie ilości czynnika klimatyzacji
Witam. Już niedługo mojej MCV stuknie roczek . Już po kupnie jak dowaliły 35 stopniowe upały miałem wrażenie że klima pomimo ,że fabrycznie nowa jakoś słabo daje sobie radę , teraz mam ochotę ją sprawdzić czyli sprawdzić ile ma czynnika . I tutaj na forum znalazłem info że dacia faza 1 miała coś ok 0.7 kg czynnika faza 2 coś około 0.4 czyli mniej. Znając ekologiczne zapędy producentów zastanawiam się czy przypadkiem nie odbyło się bez negatywnego wpływu na wydajność klimy. Jeżeli się okaże że mam 0.35 kg czynnika czy nie warto dowalić więcej czynnika. Gdzie można się dowiedzieć ile czynnika być powinno? .Czy faktycznie faza 2 dużo słabiej chłodzi??
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-04-05, 18:16
Jeżeli odczuwasz słabą wydajność klimy to poprostu jedź do ASO i niech Ci ,,uzupełnią"
W cudzysłowie uzupełnią bo tak naprawdę spuszczają stary czynnik chłodniczy i nabijają świeżym.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2011-04-06, 20:24
Jak robiłem teraz przegląd klimy, gość sprawdził w książce i Thalia 1,2 ma ponoć w układzie 0,45 czyli to by się pokrywalo z tym co piszesz. Myślę, że jesli faza I miała 0,7 na pewno lepiej chłodziła. Ja oceniam działanie mojej klimy nawet teraz po uzupełnieniu czynnika iwymianie filtra jak dość słabe. Zresztą od nowości tak oceniałem. Takie oszczędności o d..rozbić. pozdr
ale większa ilość czynnika nie oznacza że klima będzie lepiej chłodzic, bo układ przeładowany również jest nie wydajny i sypie się agregat,a zawalony moze byc również parownik i to tez moze byc powód słabego działania klimy, choć po przeglądzie powinna banglać jak dzika
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2011-04-06, 21:42
Nie mówię o zbyt dużej ilości czynnika, tylko o tym, że klima zaprojektowana do ilości 0,7 będzie lepiej chlodziła. Może się mylę, bo nie jestem fachowcem, ale nowe nie znaczy lepsze. Kolega ma 20 letnią Beemkę cabrio. Klimy nigdy nie dotykana a chlodzi tak, że po ustawieniu na maxa można zamrozić wyborową pozdr
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-04-07, 16:05
PiotrWie napisał/a:
Nie, jeśli klima jest zaprojektowana na daną ilość czynnika to nie powinno się jej przepełniać
Racja. To ma później wpływ na ciśnienie czynnika R134A w parowniku przy odbiorze ciepła. To jest potężny temat. Kolega wat ma rację, że na wydajność klimy ma m.in stopień zabrudzenia parownika. Konsekwencją zabrudzenia parownika jest słaba wymiana ciepła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum