Byłem dziś w serwisie Reno i zapytałem o to czy jest jakaś akcja z silnikami 1,6 benzyna,gościu się zdziwił i powiedział że nie dostali żadnej noty w tej sprawie,i jeśli faktycznie by była jakaś wadliwa partia to klienci są powiadamiani indywidualnie,przez RP
Tu się nie zgadzam bo ściągali mnie przez serwis
A nie zainteresowanych (czyt. nie zagrożonych) nie straszą, bo po co sobie opinie szargać(RP) oraz klientów tracić . Po prostu w Twoim serwisie nabili Cię w butelkę lub nie sprzedali z tej serii żadnego samochodu, to wymian nie mieli i problemu nie znają. ja widziałem całą listę samochodów z tej serii do wymiany i były tam dwie strony różnych samochodów Renault i Dacia wszystko silniki 1,6 16v
Opóźnienia produkcji mogą wynikać z wymiany silników jeszcze w fabryce lub zwracania aut niewydanych jeszcze klientom, by sprzedane zostały już z dobrymi silnikami (wymienionymi).
Przeczytałem wszystkie posty i nie do końca jest w tym prawda. Moje auto rocznik 2010 z grudnia też ma mieć wymieniany silnik. Żadnej info od RP nie miałem. Żeby nie przypadkowa wizyta w serwisie na początku kwietnia pewnie dalej bym jeździł, aż by mi się gdzieś na trasie rozkraczył. 15 lat jeździłem renówkami. Dustera kupiłem z rozmysłem i już żałuję. Czekałem na niego 8 miesięcy. Straciłem na roczniku w związku z tym. Dealer nie chciał słyszeć o choćby drobnym zadośćuczynieniu. A teraz jeszcze silnik
Jak widzę to masz rocznik 2010,z tego co pamiętam to do tej pory wymiana silnika dotyczyła auta odebranego na początku 2011-może cofają się wstecz z wymianami silników i nie chcąc wywoływać paniki wśród posiadaczy wyłapują ich na przeglądach okresowych,lub przy okazji jakiejś wizyty,albo nie wiedzą do jakich aut trafiły z silniki z wadami i w ten sposób je wyłapują,nie rozgłaszając akcji nawrotowej.
Ps.ciekawe czy na zagranicznych forach Dacia też coś piszą o wymianach silników,przecież tam więcej sprzedają Dusterków.
posiadaczy wyłapują ich na przeglądach okresowych,lub przy okazji jakiejś wizyty
mam Dustera z 2010 r., pod koniec marca wymieniałem olej w silniku i "mnie nie wyłapali" ...chyba mam powód do radości, bo: albo z moim silnikiem jest wszystko ok albo rzeczywiście nie wiedzą gdzie takie silniki trafiły... podpytywałem sprzedawcę o ten problem i odpowiedział, że to sprawa jednostkowa i póki co to im się nic takiego nie przytrafiło... oficjalnie nikt o niczym nie wie...
Ja miałem podobną odpowiedź,a czytając że specjalnie zaglądają pod miskę to śmiem twierdzić że dostali jakąś instrukcję z centrali,tylko ją ukrywają .-co z jednej strony źle świadczy o podejściu do tematu,a z drugiej strony nie jest to usterka zagrażająca życiu.
Przeczytałem wszystkie posty i nie do końca jest w tym prawda. Moje auto rocznik 2010 z grudnia też ma mieć wymieniany silnik. Żadnej info od RP nie miałem. Żeby nie przypadkowa wizyta w serwisie na początku kwietnia pewnie dalej bym jeździł, aż by mi się gdzieś na trasie rozkraczył. 15 lat jeździłem renówkami. Dustera kupiłem z rozmysłem i już żałuję. Czekałem na niego 8 miesięcy. Straciłem na roczniku w związku z tym. Dealer nie chciał słyszeć o choćby drobnym zadośćuczynieniu. A teraz jeszcze silnik
Pogadaj z jakimś radcą prawnym z ochrony praw konsumenta-sprzedali ci auto z ukrytą wadą
Żeby nie okazało się ze dotyczy to też sandero , to wycie , huczenie silnika , skrzyni , sprzęgła ( sam nie wiem czego ) przy ok. 2000 obrotów coraz bardziej mnie niepokoi.
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-04-10, 19:20
Czy nie nalezy zlozyc oficjalnego zapytania do Renault Polska o informacje rozsylana do ASO majac wiedze od uzytkownikow forum o obecnej tajnej akcji przywolawczej dotyczacej wymiany silnikow K4M. Oczywiscie trzeba sie zapytac dlaczego nie zostalo to zgloszone do UOKiK pomimo ustawowego wymogu.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-10, 20:14
Daster napisał/a:
Czy nie nalezy zlozyc oficjalnego zapytania do Renault Polska o informacje rozsylana do ASO majac wiedze od uzytkownikow forum o obecnej tajnej akcji przywolawczej dotyczacej wymiany silnikow K4M.
Złóż.
Daster napisał/a:
Oczywiscie trzeba sie zapytac dlaczego nie zostalo to zgloszone do UOKiK pomimo ustawowego wymogu.
Nie wczytywałem się, ale zdaje się, że ustawowo wymaga się zgłaszania usterek grożących niebezpieczeństwem. Widocznie ta wada grozi co najwyżej zatrzymaniem silnika.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-04-10, 20:16
Bezpieczeństwo rzecz względna - gdyby mi się motor sypnął na wiejskiej drodze gdzie jadę 50-60km/h to spoko, ale już na autostradzie gdzie prędkości są grubo powyżej setki już bym się wku***ił porządnie
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-04-10, 20:34
Cytat:
Nie wczytywałem się, ale zdaje się, że ustawowo wymaga się zgłaszania usterek grożących niebezpieczeństwem. Widocznie ta wada grozi co najwyżej zatrzymaniem silnika.
Jak bys sie poczul gdyby w Twoim samochodzie zdechl silnik w trakcie manewru wyprzedzania TIR'a na trasie gdzie jest jeden pas w jedna strone a z naprzeciwka kilkaset metrow dalej jechal nastepny TIR? Moze bys zdazyl zahamowac i wrocic na swoj pas.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-10, 20:45
Daster napisał/a:
Jak bys sie poczul gdyby w Twoim samochodzie zdechl silnik w trakcie manewru wyprzedzania TIR'a na trasie gdzie jest jeden pas w jedna strone a z naprzeciwka kilkaset metrow dalej jechal nastepny TIR? Moze bys zdazyl zahamowac i wrocic na swoj pas.
Nie wiem, zazwyczaj zostawiam sobie jakiś margines bezpieczeństwa na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń (zwierzaki wybiegające z lasu itp.).
Jeśli uważasz, że jest to usterka zagrażająca bezpieczeństwu, zgłoś to do UOKiKu - na ich stronie znajdziesz właściwy urząd dla swojego miejsca zamieszkania, wystarczy zadzwonić.
A skąd informacja, że to coś, z powodu którego wymieniają silniki, grozi jego nagłym zatrzymaniem??? Bo jednak sporo usterek daje raczej efekty stopniowego pogarszania się działania danego urządzenia, a nie od razu jego wybuchnięcia... A szerzenie bezpodstawnej paniki też jest niebezpieczne d:
Natomiast pełną rację ma z kolei SARCO - zawsze można jeszcze próbować dochodzić jakiegoś odszkodowania za swoje problemy.
Mi silnik wymienili, przejechałem na nowym już przeszło 1000km i pali mniej o litr od poprzedniego.
Przedtem miałem na przejechanych 859km średnie spalanie 10l/100km a teraz mam po przejechaniu 1150 na nowym silniku 9l/100km. Wydaje mi się że to kwestia złego pasowania pewnych elementów ułożyskowania wału korbowego co mogło spowodować większy opór, tarcie, a w konsekwencji wyższe spalanie i niższe osiągi.
Jak już pisałem silnik (ten uszkodzony) niczym nie dawał znać o jakichkolwiek bolączkach. Wszystko chodziło cicho i równo.
Wydaje mi się że to kwestia złego pasowania pewnych elementów ułożyskowania wału korbowego co mogło spowodować większy opór, tarcie, a w konsekwencji wyższe spalanie i niższe osiągi.
A może było trochę zimniej zanim dostałeś nowy silnik?
Wysłany: 2011-05-21, 09:27
Dlatego nie kupiłem Dustera choc mi się podobał wybrałem MCVke, zawsze nowy pojazd który się pojawia, to do roku wychodzą pewne nie dociagnięcia, praktycznie każda marka coś takiego ma, tu problem nie lezy po stronie Daci ale dostawcy silnika czyli Renault który przeciez stosuje w bazówce te silniki. Chawała za to że szybko zareagowali i wymienią silnik, w Audi by pewnie naprawiali albo zciemniali.
Dla mnie to swiadczy o solidności bo wystarczy popatrzeć na interwancje TVN turbo.
dysco [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-21, 09:29
prostując, nie ubliżając żadnej marce ale każdemu zdarzyć się może
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum