wczoraj wymieniłem olej w silniku - przebieg 3 000 km, olej Elf Excellium NF 5W40, "weszło" dokładnie 4 l - w bańce o poj. 5 l pozostał równo 1 l - oczywiście filtr oleju również wymieniony, rano sprawdziłem poziom w zimnym silniku i jest idealnie na kresce "max" - wniosek: podawana w instrukcji obsługi Dustera info o "średniej pojemności układu wraz z filtrem oleju (w przybliżeniu) dla silnika o poj. 1,6 16V jako 4,80 l" - jest rzeczywiście wielkością w wielkim przybliżeniu... ciekawe czy wielkość ta może być różna dla tego silnika w innych egzemplarzach Dustera?
czy ktoś ma inne doświadczenia?
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-04-12, 09:23
Ten olej Elf EXCELIUM NF 5W40na allegro kupiłem za 78zł a że kupowałem od razu 3-4 baniaki i filtry olejowe to przesyłka wyniosła tylko 3zł dopłaty do każdej rzeczy.
Dla zainteresowanych, w Selgrosie od soboty będzie ELF EXCELLIUM LDX 5W40 5 litrów w cenie 98zł.
Dokładają gratis 1 l, czy akurat baniak ma 5 l?
Pytam, bo zazwyczaj baniaki mają 4 litry (a jestem na kupnie - chcę wymienic olej w Scenicu po dotarciu). W zwykłych sklepach cena oscyluje w granicach 120 zł, ale za 4 litry.
Dla zainteresowanych, w Selgrosie od soboty będzie ELF EXCELLIUM LDX 5W40 5 litrów w cenie 98zł.
Tomi, jak się ma ten olej do normy Renault - RN 0710 ? Wydaję mi się, że tej normy nie ma na opakowaniu tego oleju - oglądałem ten olej w MACRO, cena trochę wyższa chyba 130 zł netto ale nić o w/w normie nie było na opakowaniu napisane. Może ktoś w końcu powiedzieć czy z tą normą w tym oleju to jakiś pic i fotomontaż ? Można to w końcu lać czy nie ?
_________________ juro
Ostatnio zmieniony przez juro 2011-04-13, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
ja dalem bez normy RN0710 i mi wlali bez problemu nie czepiali się
Właśnie chciałem się dowiedzieć czy wymagania tej normy to tylko chwyt marketingowy punktów ASO czy coś jest w tym innego. Może po prostu RENAULT zamówił dla siebie nadruk na opakowaniach zawierający sumbol tych norm a tak naprawdę to te oleje niczym się nie różnią od tych sprzedawanych na. w hipermarketach (SELGROS). Czy nie macie takiego wrażenia, że to jest pic na wodę z tymi normami ?
Pokusiłem się dziś o wymianę oleju w ASO Zdunek. Serwis wlał mi olej 5W40 z normą RN710!
Przy odbiorze faktury zwróciłem uwagę na ten fakt , i olej został zmieniony na 5W30 Elf Solaris RN0720. Szef serwisu tłumaczył , że w sumie nic by silnikowi się nie stało ;D
Tragedia, natomiast teraz widzę , że na fakturze mam wpisany filtr oleju 1.9 dCi nr ref. 8200768927. Czy ktoś ma dostęp do katalogu z częściami , aby sprawdzić , czy ten filtr może współpracować z 1.5 dCi 110 , czy tez muszę jutro udać się znów do serwisu?
Z góry dziękuję za pomoc.
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Według katalogu Filtron te dwa silniki tzn. Renault 1.9 dCi (110 KM) i 1.5 dCi (110 KM) mają taki sam filtr oleju. Logicznie biorąc jeżeli silnik jest większej pojemności filtr oleju na pewno będzie dobry dla silnika o mniejszej pojemności. Moim zdaniem nie ma paniki aby wymieniać ten filtr.
Czy numer katalogowy filtru został zapisany w książce serwisowej?
W swoim dastim wymieniałem w środę (4500 km) - koszt wymiany 320 zł (1,6 Pb) i u mnie też policzyli 4,8 l oleju - ale nie byłem osobiście tylko moja druga połówka więc niewiem czy wpisali i co na fv i do książki serwisowej
na fakturze mam wpisany filtr oleju 1.9 dCi nr ref. 8200768927. Czy ktoś ma dostęp do katalogu z częściami , aby sprawdzić , czy ten filtr może współpracować z 1.5 dCi 110
Spokojnie - w tym miejscu się akurat nie pomylili: to właśnie filtr z tego silnika.
(Niektóre inne części także powtarzają się w najróżniejszych renówkach).
Pokusiłem się dziś o wymianę oleju w ASO Zdunek. Serwis wlał mi olej 5W40 z normą RN710!
Przy odbiorze faktury zwróciłem uwagę na ten fakt , i olej został zmieniony na 5W30 Elf Solaris RN0720. Szef serwisu tłumaczył , że w sumie nic by silnikowi się nie stało ;D
Tragedia, natomiast teraz widzę , że na fakturze mam wpisany filtr oleju 1.9 dCi nr ref. 8200768927. Czy ktoś ma dostęp do katalogu z częściami , aby sprawdzić , czy ten filtr może współpracować z 1.5 dCi 110 , czy tez muszę jutro udać się znów do serwisu?
Z góry dziękuję za pomoc.
Panowie o co tu chodzi ? Dlaczego 5W40 z normą RN 710 nie nadaje się do silnika 1,5 dCi ? W moim serwisie twierdzą ,że Excelium 5W40 / RN 710 to najlepszy olej do tego silnika. W trakcie rozmowy o olejach ani raz nie padła nazwa SOLARIS. To jakiś MATRIX jest z tymi olejami czy co ? Mógłby mnie ktoś oświecić co jest grane ?
Nowe silniki 1.5 dCi (110 KM) są z FAP i norma oleju Renault dla tych silników to RN 720. Polecam przeszukania Forum, sprawa olei była kilkakrotnie wyjaśniana.
Nowe silniki 1.5 dCi (110 KM) są z FAP i norma oleju Renault dla tych silników to RN 720. Polecam przeszukania Forum, sprawa olei była kilkakrotnie wyjaśniana.
Pozdrawiam
[/quote
Sorry ale byłem pewien , że w DD z 2010r nie posiadały FAP-a.Jak zamawiałem DD w lipcu 2010r to nie było w ofercie ani jednego silnika z FAP-em. Myślałem, że dopiero w 2011r wraz z wejściem normy EURO-5 Dacie wzbogaciły się o FAP-a.
DD esdziewiątego jest z 2010r stąd moje wątpliwości ,
pozdrawiam.
_________________ juro
Ostatnio zmieniony przez juro 2011-04-15, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Dla 1,5dci z 2010 roku norma to RN710, ja zalałem po 6 tysiącach Elfem Excelium, który tej normy wg opisu nie spełnia.
Silnik pracuje ciszej, spalanie na podobnym poziomie.
Wydaje mi sie ze nic złego sie nie stanie :)
I faktycznie w selgrosie cena 98zł (w Łodzi pozostały już tylko resztki zestawow 4+1)
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-15, 23:40
Chcialem spytac, czy np podczas przegladu w ktorym nie jest wymagana wymiana oleju ASO moze dolac np 0.5 l by uzupelnic stan ? Czy wtedy zaplace cena za 0.5 l oleju z tzw. beczki czy za opakowanie 1l plus dostane reszte na tzw dolewki ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum