Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,5 dCi 4x2 110 KM
Rocznik: 2010
Wysłany: 2011-03-01, 14:15 Re: bagażnik na relingi Duster
mufi3 napisał/a:
Poszukuję pasującego do Dustera bagażnika na relingi.
Wiem- taki temat już był - ale chcę go odświeżyć, bo ceny tam przedstawione były za wysokie. Interesuje mnie bagażnik w granicach do 250 PLZ.
hej, witam - ja nabyłam na początku lutego bagażnik w cenie 199,00 pln z dostawą kurierem; jeszcze go nie zakładałam, ale byłam w kontakcie telefonicznym ze Sprzedawcą. wymierzyłam odstępy zgodnie z jego wskazówkami i myślę, że z pewnością będzie pasował; polecał go tu ktoś na forum, więc myślę, że ok.
Eplus - A co powiesz na taki? ZOBACZ
Cały problem ponoć w tym (a pytałem już dzisiaj w dwóch sklepach), że relingi w Dusterze są dosyć grube i przez to większość bagażników nie pasuje. Obydwaj polecali te same modele:
"....pasuje bagażnik inno 397 zl i thule 428 zł metalowa belka, 580 aluminiowa belka..."
Szukam jednak dalej.
sprzedający pisze, że pasuje do dusterka, a są to dokładnie takie relingi, jakie nabyłam ja, za 60,00 pln mniej :) polecam więc mój sklep !
gdyby nie sprawiło Ci trudność to przymierz nowy nabytek i podziel się opinią jak bagażnik "dogaduje" się z Dusterem... - oferta zachęca ceną i wyglądem...
Ten link nie działa, ale poprzednie linki widziałem i miałem te belki w rękach i na samochodzie - dolny nosek nie wejdzie od strony zewnętrznej więcej niż 2mm pod reling, i to chyba tylko gumą. Bałbym się z tym jechać.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-03-01, 18:27 ] Link poprawiony, już działa.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-03-01, 18:26, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-03-01, 22:02
TD Pedro napisał/a:
jeżeli to jest to samo to szkoda, bo wyglądają całkiem przyzwoicie - no to chyba nie jest dobra wiadomość dla kol. mausi64
widzę, że będę musiała się tym zająć; pewnie dopiero jakoś w weekend. ale obiecuję, że przymierzę i podzielę się spostrzeżeniami... byłoby mi szkoda, gdyby okazało się, że nie pasują
_________________ mausi64 życzy wszystkim bezpiecznej jazdy
Wysłany: 2011-03-02, 20:36
:) niestety zapłacone... nie przysłaliby bez kasy... ale nie przeżywam za bardzo
ale właśnie do nich pisałam... odpowiedzieli, że nie będzie problemu ze zwrotem, pod warunkiem, że będą wszystkie części i paragon... więc spoko... zmierzyłam obwód relingów i też im podałam. napisali, że mogę odpakować, przymierzyć, a jeśli nie będą pasować - mam odesłać ( of course na mój koszt ). Młody przyjeżdża na weekend ze studiów, a że rości sobie prawa do jazdy Dragsterką, więc niech na nią zapracuje będziemy przymierzać w weekend - o rezultatach powiadomię szanowne koleżeństwo
witam Towarzystwo po weekendzie i uprzejmie donoszę:
- zagoniłam Młodego do mycia i odkurzania ( skoro chce jeździć, niech się wykaże i swój wkład wniesie
- przymierzaliśmy też, zgodnie z obietnicą zakupione relingi
poniżej zdjęcia, jak wyszło - przepraszam za jakość, robione komórką późnym popołudniem; instalowaliśmy z Młodym; pytałam go, jak się trzymają... Młody zeznał, że prędzej odpadną relingi Dustera niż tamte; próbował nimi poruszać, to Dusterek cały chodził, a bagażnik ani drgnął. nie zamierzam wozić tam jakichś olbrzymich ciężarów, więc myślę, że będzie ok. Fakt, że jeśli komuś nie podoba się wolna przestrzeń, to oczywiście ma prawo się nie podobać. Sprzedawca zapewniał mnie, że bagażnik będzie pasować; i myślę, że nie tylko ze względu na fakt, żeby tylko sprzedać zatem zatrzymuję go i nie odsyłam; a i tak będę używać tylko sporadycznie ( rowery na wakacje, choinka, itp.. ).
i jak to mówią: decyzja o zakupie it's up to U
pozdrawiam
Zdjęcie0165.jpg
Plik ściągnięto 359 raz(y) 37,19 KB
Zdjęcie0164.jpg
Plik ściągnięto 314 raz(y) 27,82 KB
Zdjęcie0162.jpg
Plik ściągnięto 298 raz(y) 43,24 KB
Zdjęcie0163.jpg
Plik ściągnięto 314 raz(y) 24,75 KB
Ostatnio zmieniony przez mausi64 2011-03-07, 13:09, w całości zmieniany 3 razy
Gość
Wysłany: 2011-03-09, 11:18
Mausi64 - mogłabyś zamieścić zdjęcie samego zaczepu, a dokładniej chodzi mi o zobaczenie szczegółu o którym pisze "eplus", czyli kwestia ile dolny nosek zaczodzi pod reling.
eplus napisał/a:
... dolny nosek nie wejdzie od strony zewnętrznej więcej niż 2mm pod reling, i to chyba tylko gumą. Bałbym się z tym jechać.
Wysłany: 2011-03-09, 11:23
oki, ale nie obiecuję, że to będzie już, bo relingi zdemontowane; postaram się założyć je znów w weekend; tyle, że już bez pomocy Młodego - będzie dopiero za tydzień :(
jakem obiecała - tak wklejam zdjęcia. próbowaliśmy z Młodym je ruszyć po przykręceniu - ani drgnęły - naprawdę. Oczywiście decyzja o zakupie jest indywidualna, ale ja, mimo, że Sprzedawca powiedział, że przyjmie bagażnik z powrotem, gdyby coś nie pasowało po zamontowaniu i sprawdzeniu, nie będę go oddawała. Gdyby ktoś był zainteresowany ( cena, jak wcześniej pisałam, dość atrakcyjna ) proszę o kontakt, podam dokładne namiary
Tymczasem życzę wszystkim miłego i pogodnego dnia!!!!
IMG_5995.JPG
Plik ściągnięto 233 raz(y) 59,88 KB
IMG_6000.JPG
Plik ściągnięto 242 raz(y) 67,7 KB
IMG_5994.JPG
Plik ściągnięto 240 raz(y) 66,48 KB
IMG_5993.JPG
Plik ściągnięto 226 raz(y) 67,25 KB
IMG_5991.JPG
Plik ściągnięto 218 raz(y) 71,62 KB
IMG_5983.JPG
Plik ściągnięto 214 raz(y) 45,94 KB
IMG_5987.JPG
Plik ściągnięto 241 raz(y) 65,38 KB
IMG_5981.JPG
Plik ściągnięto 216 raz(y) 52,53 KB
Ostatnio zmieniony przez mausi64 2011-03-22, 08:55, w całości zmieniany 1 raz
Taki zestaw kosztował 600zł+, z tego belki ponad połowa. Za 250zł to chyba samemu trzeba coś wystrugać albo upleść z wikliny i przymocować nieśmiertelną ośmiornicą z gum i sprężyn.
No nieee, z łyka wyjdzie taniej!
Ktoś się pytał o zbliżenie mojego bagażnika dachowego:
Co do obaw odnośnie montowania uchwytu na poprzeczkach. Dopasowuję w dom na podłodze, i zakładam na auto porzeczki razem z uchwytami. Spróbujcie majstrować na mrozie, przy metalowych elementach gołymi łapkami (w rękawiczkach nie przykręcę)
bagażnik.jpg
Plik ściągnięto 390 raz(y) 134,5 KB
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Witam. Dziś zamontowałem uchwyty THULE 757 wraz z belkami THULE 761. Pasują całkiem przyzwoicie.
Dla forumowiczów którzy stoją przed podjęciem decyzji co kupić wklejam foty.
Do relingu pasuje naprawde idealnie - porownalem tez latwosc i szybkosc montazu z 775 i tym tanszym alu ktory tutaj tez byl omawiany i tak szczerze - moim zdaniem ten MB bije je na glowe - jedyne zawachanie jakie mam to, ze Thule moze byc bardziej uniwersalny ale w sumie... raczej i tak dusterem dobre pare lat bede smigal a dodatkowo auta w rodzinie przyszle (prawdopodobne) i obecne to dokladnie ten sam zalecany model bagaznika wiec... tez uniwersalny chyba wystarczajaco
Jak kupie to podrzuce fotki :)
Ostatnio zmieniony przez RnR 2011-04-09, 12:35, w całości zmieniany 2 razy
Tak - porownywalem z 775 i tym "tanszym" - problem z Whispbar'em czy kazdym chyba tym "nizszym" to to, ze duzo trudniej/dluzej sie go zaklada/zdejmuje a do tego - tutaj juz hint sprzedawcy - znacznie zredukowana jest szerokosc montazu na belkach co powoduje, ze mozna zmiescic mniej na dachu I trzeba potem do tego dalej siegac - suma sumarum w moim osobistym przypadku raczej dyskwalifikuje to takie rozwiazania mimo, ze poczatkowo BARDZO mi sie podobaly. (bede chyba musial czesto zdejmowac zakladac boks w zimie bo garaz I parking firmowy sa <=2m i z boksem moge miec problemy drobne ;) )
Ostatnio zmieniony przez RnR 2011-04-09, 19:17, w całości zmieniany 1 raz
No wiec słowo się rzekło... Mont Blanc na relingu :)
Bagażnik opisywałem troche wcześniej więc tutaj tylko fotki i dodatkowe szczegóły:
Przednia łapa:
Tylna łapa:
Z góry i przodu:
Wysokość auta z bagażnikiem to ~175cm (173 zgodnie z moim mocno wątpliwym pomiarem) wiec jest szansa, ze zmieszcze sie do garażu z boksem :)
Z przodu przycinalem takie oslonki ktore wypełniają szczeliny w których przesuwają się łapy na 7,5cm a z tyłu na 8,6cm.
Bagażnik bardzo ladnie pasuje na dachu a przed montażem paczka miesci sie na ukos w bagazniku dzieki wpadaniu w takie wolne przestrzenie za fotelami z tyłu po prawej i w lewym tylnym rogu bagażnika.
Sam bagażnik wygląda ładnie - jutro zdam raport jak z halasem itp itd.
Zastanawiam sie tez nad antena - dac jej dotykac belki (teraz opiera sie na takiej gumie w belce troche ale pewnie bedzie stukac) czy tak ja odgiac zeby jednak ograniczyc kontakt?
Ostatnio zmieniony przez RnR 2011-05-09, 20:27, w całości zmieniany 1 raz
No wiec update:
Bagażnik jest raczej cichy do 100km/h - zeby moc cos powiedziec musialem pierwszy raz jechac bez radia i nawiewu :)
Od 100-105 zaczyna byc cos slychac wyraźnie - co ciekawe raczej ze strony pasażera slyszalem - dzwieki to szum powietrza i lekki gwizdek ale tak na 100% nie mam porownania bez bo az tak nie testowalem :)
Jak zaloze boxa i przejade sie w trase to znow opisze - glownie wrazenia po zdjeciu wszystkiego :)
Jestem po 400km z boksem. Jestem bardzo zadowolony. Tak autko jak i bagażnik i boks spisały się rewelacyjnie już nie mówiąc ile udało mi się sprzętów zapakować :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum