pomysł ciekawy ale w takiej sytuacji bardziej uniwersalne byłoby nie ograniczanie kwoty przeznaczonej na ewentualny zakup, lepiej np. "samochód używany kupię"
To są dobre autka, mają swoje małe mankamenty (zamki zamarzają w zimę, ale dużo bardziej jest to uciążliwe niż w każdym innym aucie i szybko pękające klamki wewnętrzne), ale można to autko spokojnie polecić :)
Sporo silniczki, sprężyste zawieszenie, bagażnik jak piwnica, dobrze zabezpieczone blachy przed korozją.
Wujek jeździł 12 lat (od nowości) modelem sprzed liftingu, Cordoba 1.4 SE (totalna bida, nawet wspomagania nie miała) i był super zadowolony, zamontował gaz i spalanie góra 8-9l na 100km.
Edit: Przypomniało mi się, że raz zmieniał skrzynie, po prostu te modele tak mają, Polo również ma te same problemy... Siada w nich jakieś łożysko (akurat kolega ma Polo i sam sobie łożysko wymienił, obeszło się bez wymiany całej skrzyni).
Ostatnio zmieniony przez Cendra 2011-04-27, 14:33, w całości zmieniany 1 raz
TD Pedro, widziałem go na żywo bo trafiło mi się 3 godzinne okienko na studiach i co tu do roboty, ale jak zobaczyłem samochód(przebieg) to kolega chciał już dzwonić po karetkę
28tys/8lat = 3,375tys km/rok - 1,9D
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Dwa lata temu moja znajoma sprzedawała Fiata UNO z 2001r. (był w takim samym wieku jak ten Citroen) i przebieg miał bardzo podobny. Nic w nim nie było kręcone, bo go używała tylko do dojazdów do pracy (2km w jedną stronę).
Ten przebieg to pewnie miał być 270 000 km, a nie 27 tys. w osiem lat daje to 33,750 km rocznie. Dużo. Choć dla tego silnika to nie jest jeszcze koniec ;) przejedzie drugie tyle (pytanie tylko, co na to reszta mechanizmów).
maciek napisał/a:
ale to raczej jest samochód od II .....n-tego właściciela bo ma już rejestrację z logo UE a nie flagę PL
Niby tak, ale to akurat nie jest takie wiążące... Może był przerejestrowany, bo właściciel przeprowadził się do innego powiatu/zawinęli mu poprzednie tablice/przerejestrował na żonę/babkę/matkę/kochankę? :D
Kiedyś w tym wątku padła propozycja zmiany na taki ogólny jeżeli chodzi o zakup samochodu używanego, więc może czas najwyższy, jeżeli nie to może założę potem oddzielny ;)
Stilo było by najlepsze z JTD 115KM
segment D to już trochę wyższe wydatki na utrzymanie, napisz trochę więcej o preferencjach twojego kolegi czy to ma być bryka dla rodziny, wół roboczy, czy 1 raz w roku większy wypad poza miasto. w tedy można się skupić jakie to ma być Kombi
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ma być dość tanie w utrzymaniu (ceny części zamiennych, spalanie), najlepiej coś w budzie ocynkowanej...
Astre 2 ma obecnie, wynalazków C5 raczej mu nie polecę (nie wiem czy będzie w stanie zadbać o takie auto ;) ), Modeo rdza, Focus rdza ( a Fordy to by byli mocni kandydaci), w Stilo SW mały wybór, Laguna ok, podoba mu się, 406 ok, ale trochę już stary model, Kangoo, Doblo odpadają...
Ja osobiście bym był za Octavią I, Megane II (ew. Laguna II), Stilo i 406... Może jeszcze ktoś wpadnie na jakiś pomysł :)
Podobają mu się Lancery kombi, ale strasznie mały wybór...
Edit: coś typu wół roboczy (co prawda nie wozi ciężarów itp), do tej pory robił dość duże przebiegi, dba o samochody przeciętnie.
Ostatnio zmieniony przez Cendra 2011-05-15, 13:50, w całości zmieniany 1 raz
No Fordy bym polecił po 2005 roku, ale to już nie ten przedział cenowy.
Octavia I - jeśli nie przeszkadza mu że konstrukcja ma swoje lata czemu nie, duży wybór, 1.6 dobry silnik do gazu.
Lancer kombi - jeśli zależy mu na niedrogich częściach zamiennych to raczej bym odpuścił, a w poszukiwaniu odpowiedniego egzemplarza też trochę czasu i paliwa się zmarnuje...
Można też do sprawy podejść inaczej: np. kolega akceptuje stilo, octavie i lagunę, szuka tych aut w swojej okolicy i bierze egzemplarz w najlepszym stanie?
Lancer kombi - jeśli zależy mu na niedrogich częściach zamiennych to raczej bym odpuścił, a w poszukiwaniu odpowiedniego egzemplarza też trochę czasu i paliwa się zmarnuje...
on ma malutki bagażnik około 350l
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum