Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 01:07
Wypadek Zientarskiego
Autor Wiadomość
GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-02-28, 18:45   Wypadek Zientarskiego

Co sądzicie o wypadku Zientarskiego w Ferrari w Warszawie na ul. Puławskiej.
Wydaje się że chłopak trochę przesadził (ze wstepnych ustaleń wynika że jechał grubo ponad 200 km/h), choć na pewno do wypadku przyczyniła się nasza "kochana" infrastruktura drogowa z trzeciego świata :evil:

Trzymam kciuki za jego zdrowie :!:

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2008-02-28, 20:26   

Głupota zabija. Dobrze, że nie zabił kogoś przypadkowego.

I tylko nie piszcie o "deptaniu".

Jadac z rodzina loganem nie chcialbym spotkac na drodze durnego kutasa, ktory grzeje ok.200km/h.

Ok. Jak sie okaze, ze chlopcy jechali 50km/h jak nakazywaly znaki to publicznie PRZEPROSZE za slowo "kutas". [/list]
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-02-28, 20:48   

Akurat tym razem w pełni poprę Jana - szkoda oczywiście człowieka, ale niech nikt nie mydli oczu infrastrukturą, bo od pewnego poziomu głupoty jakość drogi nie ma większego znaczenia. A jeśli potwierdzą się informacje o prędkości tego ferrari i niezapiętych pasach, to będzie oznaczało że panowie dziennikarze wielokrotnie ten poziom przekroczyli...

ZeneC 

Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-02-28, 21:05   

Rzadko się z Janem zgadzam, ale tym razem jego pierwsze zdanie wystarczyć może za cały komentarz.

Trudno pogodzić się z taka dwoistością ludzkiej natury - z jednej strony ekspert w dziedzinie motoryzacji, duża wiedza, wyrobiona marka opiniotwórcy, setki godzin antenowych poświęconych m. in. bezpieczeństwu na drogach, a z drugiej, prywatnej strony brak rozsądku, uliczny kamikadze...

Zabija głupota, a czasami zabijają także wielkie pieniądze i sława.

mixx 
Zielony listek

Model: Logan
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2008-02-28, 22:09   

Tak się składa, że widziałem na własne oczy skutki tego wypadku. Wypadek miał miejsce praktycznie na pasie zieleni - wrak nie blokował ruchu ale wszyscy kierowcy musieli zobaczyć to "widowisko". Niektórzy jadący z przeciwnego kierunku parkowali na pasie zieleni i przechodzili przez jezdnię aby lepiej widzieć....... stworzył się mały korek bo wszyscy musieli się napatrzeć.

Nie wiem co jest interesującego w wąchaniu swądu spalonej gumy przyglądaniu się jak pakują ciała do worków.
Jak widzę takie sytuacje to czuję się zażenowany postawą niektórych kierowców.

[ Dodano: 2008-02-28, 22:12 ]
ZeneC napisał/a:

Trudno pogodzić się z taka dwoistością ludzkiej natury - z jednej strony ekspert w dziedzinie motoryzacji, duża wiedza, wyrobiona marka opiniotwórcy, setki godzin antenowych poświęconych m. in. bezpieczeństwu na drogach, a z drugiej, prywatnej strony brak rozsądku, uliczny kamikadze...

To nie o tego Zientarskiego chodzi tylko o jego syna.

ZeneC 

Wysłany: 2008-02-28, 22:18   

Ja wiem, że chodzi o syna, dlatego powiedziałem z grubsza tylko o setkach. W przypadku ojca czas antenowy będzie już wyższego rzędu...

Leo2 

Marka: Dacia Logan
Model: Laureate
Silnik: 1,4
Rocznik: 2005
Wysłany: 2008-02-28, 22:47   

Moje zdanie jest takie, że natura sama dokonuje selekcji. Niestety na naszych drogach obowiązuje zasada że lepsza marka musi wyprzedzić np Logana. I jeszcze jedno, zauważyłem że kierowcy zwlaszcza ze stolicy też pokazują swoją wyższość jak jadą do nas np na narty czy na wakacje. Ale do czasu.

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-02-28, 23:23   

Leo2 napisał/a:
Niestety na naszych drogach obowiązuje zasada że lepsza marka musi wyprzedzić np Logana

Sam dzisiaj tego doświadczyłem - wyprzedziłem dzisiaj jadąc pod sporą górę dwa autka (efekt ich nieumiejętnej jazdy w takich warunkach), Octavię i jakiegoś Mercedesa, a za chwilę o mało się nie skichali (ten z Octavii przydzwoniłby w tego Mercedesa), żeby mnie wyprzedzić. Byli to typowi "mistrzowie prostej".

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-02-29, 08:28   

Na pociechę dodam, że w takich typkach wstręt budzą nie tylko "tanie" marki, ale chyba w ogóle wszystkie inne - parę razy zdarzało mi się tego doświadczyć np w Suzuki czy Citroenie.

dogberry 

Silnik: 1.5 dCi 85 KM
Wysłany: 2008-02-29, 09:55   

To jest przegięcie, wczoraj na każdym portalu to był top news. A dzisiaj to też nie schodzi z pierwszego planu. Wczoraj na polskich drogach zginęło ok. 15 osób a nikt nie lamentuje.

Aha, w wypadku zginą dziennikarz SE który porównywał Dacie z Alfą Romeo (szeroko komentowany art na naszym forum). Jeszcze się okaże, że winnym będzie jakiś kierowca Daci, bo jechał obok a oni chcieli mu pokazać co znaczy moc ;-) (to żart oczywiście ale zawsze kogoś/coś oskarży się o to. Jakby był to ktoś nieznany wszyscy by po nim jeździli, że sam sobie jest winien itp. Tu mamy szukanie na silę, że droga była nierówna itp. Śmiech na sali. Przypomina mi się wypadek Jędrzejczak, w pewnym momencie było strasznie groteskowo, bo gazety pisały, że to wina tego co jechał z przeciwka po swoim pasie, że nie zjechał do rowu. :lol:

GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Wysłany: 2008-02-29, 10:08   

Jak tak dla odmiany - kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień..........

jan ostrzyca 

Wysłany: 2008-02-29, 10:26   

GeRRaD napisał/a:
Jak tak dla odmiany - kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień..........

Jam bez grzechu. Jeśli za "grzech" uznać 3-4 krotne przekroczenie dozwolonej prędkości w mieście.

Każdy kierowca popełnia błędy, ale błędy należy odróżnić od świadomego stworzenia śmiertelnego zagrożenia dla bliżej niekreślonej liczby osób.

Czy to nie w Wawie facet w fordzie zabił 6 osób na przystanku autobusowym w podobnych okolicznbościach?

Andrzej 

Model: MCV 7os.
Silnik: dci 85
Rocznik: 11.2007
Wysłany: 2008-02-29, 10:51   

Tak się składa, że dość często jeździłem tamtędy do pracy. I faktycznie jest w jednym miejscu taki praktycznie niewidoczny hopek, który wyrzuca auto w górę. Ale jeździłem tamtędy z prędkością około 80km/h i nie ferrari tylko Seicento i Dacią. Druga sprawa to taka, że tam jest skrzyrzowanie i to dość spore, a w dodatku filary od wiadukti dodatkowo ograniczają widoczność, jest i przejście dla pieszych - jeżeli więc facet jechał tamtędy z taką prędkością to nie można już mówić o braku rozsądku tylko o szaleństwie.

Pewnie, że szkoda jest ludzi i ich rodzin i biskich - ale szczęście w tym, że nikt więcej nie ucierpiał.

gkobe 
Zielony listek

Model: MCV
Silnik: 1.5 dci 68
Wysłany: 2008-02-29, 10:55   

Facet tyle wie o motoryzacji tak popisywał sie w swoich programach a tu prosze dla mnie jest swiadomym morderca
Jak i wszyscy którzy przez swoja głupote kogos zabili

KaS602 

Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2008-02-29, 11:10   

Sami sobie winni. Szczescie w nieszczesciu - jak juz bylo wspomniane - ze nie ucierpial nikt inny. Szukanie na sile innego winowajcy tego wypadku niz kierowca to jakis absurd.
laisar napisał/a:
A jeśli potwierdzą się informacje o prędkości tego ferrari i niezapiętych pasach

Jasli potwierdzi sie informacja o predkosci - wg mnie to bardzo prawdopodobne - to to, czy mieli pasy zapiete, czy nie, mialo w tym wypadku marginalne znaczenie.

Pamietacie wypadek sp. Janusza Kuliga? Z calym szaczunkiem jakim go darzylem, ale moim zdaniem rowniez byla to w 100% jego wina, a media jak zwykle doszukiwaly sie sily z kosmosu, ktora go zabila...
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2008-02-29, 17:21, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-02-29, 13:11   

GeRRaD napisał/a:
kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień

Jak słusznie zauważył Jan zależy to od definicji "grzechu" - pewnie, że chyba nie istnieje kierowca który nigdy nie złamał żadnego przepisu, zwłaszcza jeśli chodzi o przekraczanie dozwolonej prędkości - ale to nie jest kwestia "czarne-białe".

Niemniej jednak jak słusznie chyba sugerujesz nie znaczy że należy tym argumentem uspokajać własne sumienie - a raczej naprawdę wziąć sobie do serca wnioski z takich zdarzeń...

KaS602 napisał/a:
Jasli potwierdzi sie informacja o predkosci [...] to czy mieli pasy zapiete, czy nie, mialo w tym wypadku marginalne znaczenie.

Bynajmniej - rzecz w tym, że w takich, bliskich ekstremalnym, przypadkach właściwie nigdy nie wiadomo czy jednak nie miałoby wpływu.

Ale tak naprawdę nie chodziło mi o wpływ (potencjalnie) niezapiętych pasów na sytuację pasażerów tego samochodu, tylko o świadectwo jakie ten (potencjalny) fakt daje o tych osobach.

I nie - nie widzę logiki w ewentualnej argumentacji "nie zapinajmy pasów bo w razie czego i tak nic nie dadzą skoro zamierzamy przekroczyć barierę prędkości głupoty".

KaS602 

Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2008-02-29, 17:07   

laisar napisał/a:
I nie - nie widzę logiki w ewentualnej argumentacji "nie zapinajmy pasów bo w razie czego i tak nic nie dadzą skoro zamierzamy przekroczyć barierę prędkości głupoty".

Nie to mialem na mysli i zgadzam sie z Toba - rowniez nie widze logiki w takiej argumentacji. Chodzilo mi o ten konkretny wypadek. Juz nie sam fakt jazdy z duza predkoscia, ale o bardzo duza predkosc w czasie uderzenia. Kazde systemy poprawiajace bezpieczenstwo bierne maja swoje granice uzytecznosci. Idac argumentacja, ktora podales mozna by zaniechac koniecznosci stosowania pasow przy predkosci 100 km/h. Przy uderzeniu (czolowym) z ta predkoscia nie zdadza sie one na wiele. Nie mozna zakladac jednak, ze podrozujac z rzeczona (lub znacznie wieksza) predkoscia - jezeli juz dojdzie do wypadku - uderzymy z ta wlasnie predkoscia w przeszkode. Moze uda sie wyhamowac, a w tym przypadku owe pasy juz moga okazac sie bardzo przydatne. Przy swiadomym przekraczaniu "bariery predkosci glupoty" nie stosowanie tak prostego w uzyciu wynalazku jak pasy bezpieczenstwa swiadczy o glupocie do kwadratu kierowcy.

jan ostrzyca 

Wysłany: 2008-02-29, 17:43   

Żenująca postawa mediów. Tylko "biedny Maciek" itepe. Żadnej refleksji, zero wniosków. Żenada do kwadratu. Za chwilę Zientarski stanie się narodowym bohaterem.

http://wiadomosci.wp.pl/g...l?G%5Bpage%5D=6

http://wiadomosci.wp.pl/g...l?G%5Bpage%5D=7

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2008-02-29, 18:20   

Masz rację Janie.
Typowa reakcja medialna w naszym miłym kraju...
Tragedia to fakt, niezależnie od przyczyny: zginął jeden człowek drugi walczy o życie, a media mają używanie. Już Mark Twain pisał, że "Nic tak nie ożywia gazety jak nekrolog.."
Gdyby to był, co nie daj Bóg ktoś z nas to trąbiono by o głupocie płytkiej wyobraźni etc... Zależy kto ma jakie OC (w głowie). W RZ np. jest zbiórka na leczenie pokiereszowanego młodego pirotechnika z mojej okolicy. Chwila głupoty i tak będzie cierpiał całe życie... :-?

loganik 

Silnik: 1.4
Wysłany: 2008-02-29, 20:28   

Smierć każdego człowieka to tragedia, ale.....po wypadku Otylii J. pisano że to wina pojazdu nadjeżdzającego z przeciwka!, teraz wina uskoku na drodze, ech, Polska to dziwny kraj :cry:

Loganik :cry:

Andrzej 

Model: MCV 7os.
Silnik: dci 85
Rocznik: 11.2007
Wysłany: 2008-03-01, 09:51   

Oglądliście wczorajszą "UWAGĘ"?

Mało nie spadłem z kanapy jak usłyszalem wypowiedź jednego dziennikaża. Mowił jaka to strasznie niebezpieczna praca, jak oni się poświęcają ryzykując własne życie jeżdżąc tak szybkimi samochodami - oczywiścię jeżdżą szybko żeby zdjęcia wyszly ciekawsze, samochód lepiej zaprezentowany itp...

Zgroza - a gdzie bezpieczeństwo innych użytkowników drogi. Dla mnie to tylko zwykli, bogaci, niedorośnięci i nieodpowiedzialni...
...ludzie.

dogberry 

Silnik: 1.5 dCi 85 KM
Wysłany: 2008-03-01, 11:50   

Nie są bogaci, praktycznie żadnego polskiego dziennikarza motoryzacyjnego nie stać na samochody z wyższej pułki jakie testują.

To nie Top Gear :mrgreen:

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2008-03-03, 10:51   

To jest cena głupoty. Jak można jechać na dziurawej polskiej drodze w środku miasta (ruch pieszych, sygnalizacja świetlna) z taka prędkością. Popisać się przed kolegą, zabrać go na przejażdżkę? Proszę bardzo-niedaleko Warszawy są stare, zamknięte lotniska. Tam mogli się wyszaleć, i zabawić. Najsłabszy silnik Ferrari ma moc 480 KM, te konie potrafi opanować tylko doświadczony kierowca. Po drugie karoseria Ferrari to plastik, tworzywa sztuczne, które pękają, i rozsypują się przy uderzeniu.

El Logano 

Silnik: 1.5 DCi K9K 68KM
Wysłany: 2008-03-03, 22:48   

Sam w przeszłości zrobiłęm sporo głupot na drodze, więc może nie powinienem zabierać tutaj głosu, ale... aż człowieka ściska!!

Ten wypadek powoduje u mnie brak zdolności wyrażenia krytyki dla polskiej kultury motoryzacyjnej. Najlepiej takową ilustruje przerywnik programu "Jazda Polska" z maluchem, tanim tunningiem i siekierą.

ZeneC 

Wysłany: 2008-03-04, 06:53   

Niezależnie od swojej prywatnej oceny zachowania Syna, szczerze współczuję Ojcu. Tym bardziej, że niespełna dwa miesiące temu na swoim blogu napisał felieton na temat róznych przeszkód przy drogach i potrzebie rozsądku. Warto przeczytać. Gdyby syn zechcial posłuchać ojca...

http://zientarski.blogkie...-czyli-wycinka/

Odpowiedz do tematu