Trochę offuję, ale wspomniano w wątku LPG, NO2 i metanol. W Dusterze 1,6 Euro 5 (na dowodzie mam nabite paliwo: bioetanol). Próbował ktoś jeździć na jakichś wynalazkach? (W końcu mamy przyzwolenie fabryki.)
Bo Polonezem jeździłem ze dwa lata (1998-2000) na gazolinie, z początku z tym przeciwstukowym syfem, ale nie bardzo się kalkulowało no i sumienie ekologiczne gryzło, czwarty bak już sucha gazolina - trzeba było się przestawić na jazdę na wysokich obrotach, bo na niskich dzwonił fantastycznie, wiozłem znajomego i on przychwala, że fajny Polonez, cichy silnik, a ja depnąłem do podłogi i pytam: A teraz? Zaworom nic się nie stało. A cenowo było 2/3 benzyny, spalanie takie samo.
PS. Coś mi się pomyliło, teraz w dowodzie nie ma rodzaju paliwa. Ale może warto byłoby spróbować...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-06-13, 15:24, w całości zmieniany 3 razy
Z tym przystosowaniem chodzi o domieszkę w wysokości 10% - takie paliwo oznaczone jest jako "SP95-E10" (lub 95-E10) i rzeczywiście wszystkie Dacie posiadają silniki przystosowane do jego użycia.
(Jakby ktoś chciał sprawdzić w ASO - nota techniczna ma nr: 5399E)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-05-30, 08:01, w całości zmieniany 1 raz
Pewnego razu czytałem w jakiejś zasadniczej gazecie, że od wszystkiego, co leje się do baku samochodu należy zapłacić akcyzę - obojętne: bimber, rzepak czy nawet woda. Ponieważ "służy do celów napędu pojazdów". Tak mnie to rozśmieszyło, że miałem przez chwilę zamiar napisać do minfina, czy naliczają akcyzę od wody lanej do parowozów Ponieważ "służy do celów napędu pojazdów".
miałem przez chwilę zamiar napisać do minfina, czy naliczają akcyzę od wody lanej do parowozów Ponieważ "służy do celów napędu pojazdów".
Do wody może nie naliczają, ale do węgla na pewno
Też kiedyś czytałem, że można do starych diesli zatankować np olej jadalny z Biedronki i jest to nawet legalne, pod warunkiem że popędzisz do skarbówki akcyzę odprowadzić
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-07-01, 21:04
laisar napisał/a:
Z tym przystosowaniem chodzi o domieszkę w wysokości 10% - takie paliwo oznaczone jest jako "SP95-E10" (lub 95-E10) i rzeczywiście wszystkie Dacie posiadają silniki przystosowane do jego użycia.
(Jakby ktoś chciał sprawdzić w ASO - nota techniczna ma nr: 5399E)
We Francji na stacjach były dwa rodzaje benzyny - E98 i E 85 - tak była oznaczana na tablicy z cenami, na dystrybutorze i pistolecie - E 95. Czy ktoś się orientuje czy było tam 85% benzyny czy 85% etanolu? Jeździłem na tym bez problemów a nie mam Hi-flexa.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-07-02, 11:49
eplus, niestety nie, chodzi o zawartość etanolu. Jeden mail do obsługi klienta z lotosu czy orlenu wyjaśni sprawę (2 tyg temu nawet szumnie otwierano stację z tym paliwem, relacje we szystkich mediach były )
Jeździłem na tym bez problemów a nie mam Hi-flexa.
Paliwo typu E85 (85% etanolu) może powodować w zwykłym silniku korozję układu paliwowego + problemy z uszczelnieniem. HI-Flex jest do tego przystosowany, więc takie problemy się nie pojawią.
Ale jeśli chodzi o samą pracę, to każdy silnik bez problemu na tym pojedzie.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-02, 23:05
To się opłaca tylko w samochodach z turbiną gdzie jest możliwość zwiększenia ciśnienia doładowania przy zasilaniu E85 - np. w Saabach. W normalnym wolnossącym aby spalanie E85 nie było wyższe niż Pb95 trzeba by zwiększyć stopień sprężania ale wtedy nici z jazdy na benzynie :)
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-07-03, 12:21
marekwoj napisał/a:
PiotrWie napisał/a:
Jeździłem na tym bez problemów a nie mam Hi-flexa.
Paliwo typu E85 (85% etanolu) może powodować w zwykłym silniku korozję układu paliwowego + problemy z uszczelnieniem. HI-Flex jest do tego przystosowany, więc takie problemy się nie pojawią.
Ale jeśli chodzi o samą pracę, to każdy silnik bez problemu na tym pojedzie.
Na stacjach różnie pisali - ale dzisiaj znalazłem dwa paragony i na obu to samo - SP95-E10, czyli 10% etanolu, można na tym jeździć bez problemu.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-07-03, 12:28
Czyli mówimy o dwóch, kompletnie różnych rodzajach paliwa. E10 zawiera 10% etanolu i znaczna większość współczesnych silników - choć nie wszystkie - jest przystosowana do jego spalania. E85 - 85% etanolu i tutaj nieliczne samochody mogą być takim paliwkiem zasilane.
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2011-07-12, 15:01
eplus napisał/a:
Na logikę 85 to będzie liczba oktanowa
No w tym przypadku jest inna logika niz tradycyjnie zawarta w oznaczniu dawniej etylin, a pozniej bezolowiowek liczba oktanowa. E85 oznacza, ze to paliwo zawiera 85% etanolu, a jesli chodzi o liczbe oktanowa takiej mikstury, to musi byc ona wysoka, bo sklada sie ona w ogromniej czesci z etanolu, ktorego LO jest pond 100.
Ostatnio zmieniony przez DD 2011-07-12, 15:02, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum