To podobno już pewna informacja, aczkolwiek jeszcze bez konkretnych dat: w drugiej połowie roku do oferty Dacii w Polsce trafią w końcu modele z fabryczną instalacją gazową - choć na razie bez Dustera, bo takowego jeszcze nigdzie nie ma.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-03-09, 12:38
Fabryczną=montowaną na linii produkcyjnej? Jeśli tak to świetna wiadomość, pozostaje jeszcze kwestia jaka to będzie instalacje i ile za nią trzeba będzie dopłacać.
Prawdopodobnie dealerzy któzy dotychczas montowali lpg udzielając "swojej" gwarancji wycofają się z tego... Jeśli cena do sandero/sedana za sekwencję nie przekroczy 3 tys. zł to moim zdaniem będą schodzić jak świeże bułeczki w osiedlowej piekarni:))
Z tym bywa różnie: czasem tak, a czasem robi to podwykonawca poza taśmą. Istotne jest, że nawet w tym drugim przypadku robi to mimo wszystko niejako przed "oficjalnym" opuszczeniem przez pojazd fabryki, a auto już na linii montażowej jest po prostu specjalnie przygotowane pod instalacje - inne są niektóre części (mechaniczne i blacharskie).
Nie wiem, jak jak jest teraz u Dacii, ale początkowo tak to właśnie u niej wyglądało.
Cytat:
jaka to będzie instalacje
Do tej pory było to Landi Renzo Omegas - czyli zdaje się to samo, co najczęściej sugerowali sami dilerzy.
Cytat:
ile za nią trzeba będzie dopłacać
W RO, która jest chyba najbardziej zbliżona cenowo do PL, wychodzi to - po przeliczeniu - ok. 3,5 kzł.
Cytat:
będą schodzić jak świeże bułeczki w osiedlowej piekarni
Być może - ale tylko jeżeli nie zniweczy tego okres oczekiwania, który, jak się wydaje, jest w tej chwili w PL największym hamulcem sprzedaży. Na tym polu najbliżsi konkurenci mają nad Dacią przewagę...
Już w grudniu 2010 roku Dacia Duster 4x4 będzie dostępna z silnikiem wysokoprężnym dCi 90 FAP na większości rynków europejskich. Dzięki emisji CO2 na poziomie 139 g/km i spalaniu 5,3 l/100 km w cyklu mieszanym, ta wersja Dacii Duster wyróżnia się bardzo rozsądnym bilansem energetycznym i ekologicznym.
Dacia Logan i Dacia Sandero będą dostępne z silnikiem 1.2 16V 75 LPG (który zastąpi jednostkę 1.4 MPI 75 LPG) w większości krajów europejskich do końca 2010 roku. Dacia Sandero i Dacia Logan 1.2 16V 75 LPG emitują zaledwie 122 g CO2/km.
Poziom emisji obu wersji LPG uprawnia we Francji do skorzystania z rządowego bonusu ekologicznego w wysokości 2000 euro.
Wersje LPG Dacii odniosły duży sukces: w Europie Zachodniej ponad 43% sprzedaży modelu Sandero, to auto z silnikiem 1.4 MPI 75 LPG (sierpień 2010 rok).
(Ufff... sorki za może nieco ostry ton, ale jak bardzo jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem, tak mnie w takich momentach po prostu coś trafia... ).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-04-04, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-04, 13:47
Sorry.. w każdej broszurze jest tylko o CO2 i tak się w głowie zakodowało. Ale z tabelek wynika, że z normą EURO VI już się trucie praktycznie wyrówna? Czy są inne związki chemiczne, których w EURO nie wymieniono. Nigdy wcześniej się tym nie interesowałem, a diesla mam po raz pierwszy. Wątek chyba do wydzielenia.
http://www.francuskie.pl/wiadomosci/6769
Dacia zaoferowała model Sandero ze spełniającym normę Euro5 silnikiem 1.2 16v o mocy 75 KM. Motor ten może być zasilany zarówno benzyną, jak i gazem LPG.
W efekcie Sandero z tym silnikiem stało się zarówno bardziej ekologiczne, jak i oszczędniejsze. Pracując na LPG silnik emituje mniej dwutlenku węgla, jest więc przyjaźniejszy dla środowiska naturalnego. Instalacja gazowa montowana jest w fabryce Dacii.
We Francji Dacia Sandero napędzana tą nowoczesną jednostką oferowana będzie w czterech poziomach wyposażenia, których ceny wyniosą:
- Sandero – 8.500 euro
- Ambiance – 9,200 euro
- Laureate – 10.000 euro
- Black Line – 10.300 euro.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-04-04, 19:20, w całości zmieniany 1 raz
- Sandero – 8.500 euro = około 34.000zł
- Ambiance – 9,200 euro = około 36.800zł
- Laureate – 10.000 euro = około 40.000zł
- Black Line – 10.300 euro. = około 41.200zł
dopłata porównanie ceny auta przeliczonej na zł - cena auta w Polsce
Sandero 4.100zł
Ambiance 3.250zł
Laureate 3.950zł
Black Line 4.350zł
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-04-04, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
(I stąd ostatnio nowe, radykalne pomysły - już nie ograniczania emisji poszczególnych składników spalin, co niewiele daje, ale np całościowego zakazania pojazdów spalinowych w jakiejś tam perspektywie).
spolszczona tabelka z francuskiego katalogu,
Mamy z czego się cieszyć w polsce mamy duży wybór odnośnie silników w Sandero mamy: 1,2 16V, 1,6MPi, 1,6 16V, i 1,5 dci 75 i 90KM
a w Francji 1,2 16V w benzynie lub benzyna/lpg i diesle 1,5 dci 75 i 90KM
Sandero lpg.jpg
Plik ściągnięto 245 raz(y) 23,96 KB
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-04-30, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-12, 00:47
maciek napisał/a:
spolszczona tabelka z francuskiego katalogu,
Mamy z czego się cieszyć w polsce mamy duży wybór odnośnie silników w Sandero mamy: 1,2 16V, 1,6MPi, 1,6 16V, i 1,5 dci 75 i 90KM
a w Francji 1,2 16V w benzynie lub benzyna/lpg i diesle 1,5 dci 75 i 90KM
Gdzie w Polsce jest oferowane Sandero 1.6 16 v ??? Chyba w prywatnym imporcie zza oceanu
Z fabryki, u nas, jak na razie - rzeczywiście nie, ale jeśli komuś bardzo zależy, to można albo zamówić (w UE jest np w RO czy w SE), albo samodzielnie doposażyć... (;
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-12, 19:05
maciek napisał/a:
ale Stepway to tyko Ambience + podyższone zawieszenie i pakiet Stepway + 1.6 8V lub 1,5dci
Tak, wiem. Uwazam ze kazda wersja silnikowa powinna byc dostepna w opcji Laureate. To w sumie najwyzszy wypas i klient chcialby moc skonfigurowac go pod siebie ze wzgledu na silnik najbardziej porzadany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum