Ostatnio udało mi się w końcu obejrzeć dokładniej jeszcze jednego wspomnianego już konkurenta MCV-ki - i... zawiodłem się ): KIA Carens okazała się jednak zdecydowanie bardziej scenikopodobna, z wszelkimi w tej klasie zaletami (przede wszystkim - regulacją i pojedynczością wszystkich foteli), ale niestety i wadami (ciasnotą i ciemnotą 3. rzędu ).
Sprzedaż w PL chyba taka sobie i nie wiem, czy nie zniknie z oferty, bo na głównej stronie KIA Polska modelu nie ma - ostał się tylko (jeszcze?) w cennikach...
Ogólnie - auto na ulicy wyglądało ciekawie, ale z bliska okazało się nudne, ale że gusta są różne, to uprzejmie donoszę (((:
Pomyliłem się znacznie bardziej - byłem przekonany, że journey = voyager, a teraz jeszcze = freemont... Tymczasem fiat freemont to faktycznie dodge journey, ale u chryslera to akurat pacifica była bardzo podobnego rozmiaru (tyle że na zupełnie innej platformie...).
matucha, a właściwie nawet jeżeli, to co z tego? Nie o wygląd tutaj chodzi, MCVka też konkursu piękności by nie wygrała:)
W temacie konkurentów - 15.06 poznamy ceny i specyfikacje nowego Aveo. Odwieczny temat bagażnika - hb ma 290litrów (około 10% mniej od sandero, ale jak na segment B całkiem fajnie) sedan 502 litry (8litrów mniej niż logan). Lipa troszkę żę bazowy silnik ma tylko 70 kucyków, mam nadzieję ze do 85 konnego nie trzeba będzie zbyt wiele dopłacać.
benny86, chodzi mi tylko o to, że jakbyś postawił nowe Kie koło siebie, to ta wygląda jak inny samochód
Co do tematu - Tata Indica Vista jest droższa niż rok temu już.
No i co ciekawe - wg konfiguratora nie ma już MCV'ki 1,6 16V - chyba, że wersja na Etanol.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Wg info na stronie internetowej - cennik Taty:
http://tatamotor.com.pl/s...a-vista/cennik/
Wydaje mi się, że były tańsze, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile to kosztowało.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2011-06-13, 06:11
Porownując 7-osobowe auta to cenowo to Kia Carens i Grand Scenic ,C4 GrandPicasso jest poza moim zasięgiem. Doblo wychodzi najtaniej można założyć też gaz do 1.4 16V 95KM i z Fiata można jeszcze dodatkowo wysępić rabaty atrakcyjne.Tylko że Doblo zbliża się wysokością do dostawczaka już tak jak NV200. Zostaje jeszcze Berlingo i Partner nowy ale tam jest już silnik 1.6 i chyba z gazu nici. Diesla nie biorę pod uwagę bo wszystkie mają Fap i dwumasowe kola zamachowe już.
Na doblo jak widać też, ale wciąż pozostaje kwestia wyposażenia i wykończenia:
(wg cen końcowych)
Fiat Doblo Active 1.4 (95 KM): 57 690 zł => 47 690 zł;
Nissan NV200 Basic 1.6 (109 KM): 60 885 zł => 57 232 zł*;
Chevrolet Orlando 2011 LS 1.8 (141 KM): 59 990 zł;
Citroen C4 Grand Picasso Attraction 1.6 (122 KM) VTi: 81 400 zł => 63 800 zł (!!!);
Peugeot 308 2012 Access 1.6 (120 KM) VTi: 64 700 zł;
Peugeot Partner Tepee Trendy 1.6 (98 KM): 65 050 zł*;
Opel Zafira II 2011 Essentia 1.6 (115 KM): 69 500 zł => 66 500 zł;
Citroen Berlingo Multispace 1.6 16V (95 KM): 67 750 zł*;
Renault Grand Scenic Tech Run 1.6 (110 KM): 77 100 zł => 69 100 zł;
Ford Grand C-Max 2011 Ambiente 1.6 (105 KM) Duratec Ti-VCTi: 69 350 zł;
GAZ-AVC Gazela 2.6 (115 KM): 71 328 zł*;
Nissan Qashqai+2 2011 Visia 4x2 1.6 (117 KM): 78 100 zł => 73 100 zł.
(* dopisałem ręcznie, bo albo wyszukiwarka nie znalazła, albo dostawczaki)
Tyle że z wyjątkiem nv200, prawdopodobnie gazeli, być może berlingo/partnera i chyba właśnie doblo (nie udało mi się obejrzeć na żywo ani fiata, ani PSA), to pozostałe są 7-os. wyłącznie z nazwy... d:
Ogólnie nie jest zle, bo za 36,5tys,zł mamy 1.2 70KM (troche mało, ale to nie ścigant)+2 tys.zł klima i 1,6tys. zł metalik. Czyli za 40 tys. zł masz hb 5d, esp, kontrola trakcji tempomat, klima, 6 poduszek powietrznych. Za 42-43 tys można mieć jeszcze większy wypas. Jest drożej niż u Dacii ale też więcej dostajesz, choć osobiście poczekałbym ok 1 roku z kupnem - ceny spadną, ewentualne niedoróbki poprawią i będzie git. Jeśli masz kogoś z bliższej lub dalszej rodziny kto śmiga chevroletem możesz odjąc 1 tys. zł od podanych cen (rabat lojalnościowy)
Ceny katalogowe tego Aveo aż tak bardzo nie odbiegają od modelu poprzedniego :) A ponieważ cennik to jedno, a życie to drugie - może się okazać, że po roku Chevrolet zastosuje naprawdę dobre upusty :)
Auto samo w sobie ciekawe i co istotne - zaprojektowane od nowa. No i w końcu włoski turbodiesel pod maską ::>
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2011-06-17, 08:37
Dla mnie jeżeli prywatnie bym kupował auto to dyskwalifikuje 6 lat gwarancji na nadwozie tak jak u Dacii, chyba że ktoś będzie trzymał auto 3-4 lata max. Blachy też nie są ocynkowane a na pewno nie z obu stron. Za ta kasę wolę nowe clio albo thalię. Druga rzecz wszyscy widząc chevroleta mówią że to daewoo czyli marka taka jak dacia na dorobku i z kiepską opinią.
TAXI AIRPORT, dla mnie nie liczy się okres gwarancji co same blachy. Kuzyn ma pierwsze aveo z 2004 roku, przebieg na dziś to niecałe 250tys. km. Rdza - lekkie purchle na błotniku który był robiony po stłuczce, zakwalifikowane jako naprawa gwarancyjna na naprawę pokolizyjną. Clio - całkiem ciekawe auto, ale brakuje mi w nim wyboru silników, coś z większych i mocniejszych benzyniaków, bo 75KM+klima natrasie już dostaje lekkiej zadyszki.
Clio - całkiem ciekawe auto, ale brakuje mi w nim wyboru silników, coś z większych i mocniejszych benzyniaków,
A dobrze się czujesz, że zapytam grzecznie? (;
Co prawda faktycznie nie produkują już 3.0 V6, ale naprawdę uważasz, że Renault Sport (wolnossący 2.0 16V 200 KM) i Gordini R.S. (2.0 turbo) są niewystarczająco duże i mocne? d;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum