Wysłany: 2011-06-15, 17:50 Olej w okolicy filtra powietrza
Zaglądałem dokładnie pod maskę samochodu i zauważyłem że po prawej stronie pod osłona filtra powietrza , obok linki od gazu znajduje sie przewód (wężyk ) i jest lekko zaolejony jak równiez plastikowa osłona pod nim , może ktoś wypowiedzieć się na taki temat ?
na zdięciach tego nie widac gdyż wcześniej powycierałem.
Nie wiem, czy dobrze widzę, ale najprawdopodobniej może to być przewód pochłaniacza oparów oleju - miałby więc prawo być razem ze swoją okolicą w nieznacznym stopniu zaolejony...
Dziękuję za odpowiedź (też mi się tak wydaje ), może jeszcze Ktoś to potwierdzi.
Podejrzewam to ta sama usterka którą miałem,a było to przy okazji przeglądu po roku i jest to błąd fabryczny:obudowa filtra przeciera przewód od interkulera.Gdyby było po gwarancji sam bym kupił przewód za 0,50 zł i go wymienił likwidując jednocześnie przyczynę czyli podpiłowanie obudowy ale że auto jest na gwarancji to wymienili cały moduł za ponad 500 zł oczywiście bezpłatnie.Z tego co się zorientowałem to ta usterka dotyczy tylko krótkiej pierwszej serii produkcyjnej.Przetarcie tego przewodu powoduje łapanie fałszywego powietrza,a to spadek ciśnienia w turbosprężarce a to zwiększenie bez uzasadnienia obrotów turbo,a to to zwiększenie zużycia paliwa i spadek mocy,a na końcu uszkodzenie turbosprężarki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum