Wysłany: 2011-06-21, 20:26 Terminy serwisu i wymiany zużywających się części
a może stworzylibyśmy w jednym miejscu takie podsumowanie, co i jak często należy wiemieniać/serwisowac?
np. co ile wymieniać ?:
- rozrząd
- filtr paliwa
- olej
- filtr oleju
- filtr powietrza
- olej skrzynki przekładniowej (co było dla mnie nowością, kiedy zobaczyłem że mojej daćce było to wymieniane przy 50.000km - wcześniej miałem niemieckie auta i tam nie wymieniało się tego oleju włąściwie do końca żywotności samochodu - chyba że było za mało oleju)
bardzo proszę o dopisanie jeśli coś pominąłem oraz podanie szacunkowych wartości, w jakich powinniśmy wymieniać najważniejsze części, dotyczące przede wszystkim jednostki napędowej, chcą o nią dbać
A po trzecie, nie da się tego zrobić tak do końca, bo - pomijając już nawet różne wersje silnikowe - część tych rzeczy zmieniała się w zależności od roku produkcji samochodu...
bigplik, Laisar nie kłamał w temacie szukajki... ;)
takie ulotki to i ja mam, zresztą pewnie każdy ma
chodzi mi o jakiś konsensus pomiędzy użytkownikami, taką średnią statystyczną, kiedy i co powinno się wymieniać, ale w sposób bardz przejrzysty to pokazać a nie jak w tych linkach, że żeby coś znaleźć to x czasu trzeba spędzić, a przecież można to co najważniejsze w jednym miejscu zrobic, przejrzyste, czytelne, czy tak nie lepiej ?
powiem tak, wiele informacji jest na forum, to fakt, bardzo się cieszę że są i jestem za nie wdzięcznym, zwłaszcza że w kwestii daćki niewiele jeszcze wiem,
jednak jesli chodzi o przeszukiwanie konkretów, to jest tu jednak problem (mam porównanie do innych forów, co prawda nie motoryzacyjnych, ale jednak, jest dużo przyjemniej i wygodniej kiedy informacje są posegregowane i szybciej można do nich dotrzeć, ale to tylko moje takie tam spostrzeżenia)
Ostatnio zmieniony przez bigplik 2011-06-21, 21:43, w całości zmieniany 1 raz
Wygląda na to, że od odpowiadania po 100x na te samo pytanie... <;
(No wiem, za mili jesteśmy - powinno się kasować dublety, ostrzeżenia dawać i bany, a nie linkować i za rączke prowadzić.. Cóż, nikt nie jest ideałem (; ).
bigplik napisał/a:
chodzi mi o jakiś konsensus pomiędzy użytkownikami, taką średnią statystyczną, kiedy i co powinno się wymieniać
To tak nie działa - ludzie są różni, mają różne auta, a przede wszystkim: różnie je użytkują...
No i właśnie dlatego są książki przeglądów i ulotki oraz robi się przeglądy (:
bigplik napisał/a:
przecież można to co najważniejsze w jednym miejscu zrobic, przejrzyste, czytelne
No to przecież jest - artykuł w "Kompendium"...
bigplik napisał/a:
jednak jesli chodzi o przeszukiwanie konkretów, to jest tu jednak problem
...ale jak się komuś nie podoba, to śmiało, niech przeczyta odpowiednie tematy, wybierze istotne informacje i napisze posta - z radością i wdzięcznością zostanie on umieszczony na honorowym miejscu...
Bo my wiemy, że z wyszukiwaniem czasem jest problem, ale, niestety, metoda "weźmy się i zrobcie" - nie zadziała (((;
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-06-21, 21:57, w całości zmieniany 3 razy
po prostu ciężko się przebić przez ten gąszcz informacji, jak trochę sie z moją daćką obrobię,
i wyprowadzę ją na prostą, będe już zorientowany ;)
na razie będę się jeszcze musiał dowiedzieć:
co ile zmieniać rozrząd, filtr paliwa, gdzie dobrac ten termostat z 89C co będzie pasował do K9K, co ile wymieniać olej w skrzyni biegów ( i wogóle dlaczego), płyn hamulcowy (we wcześniejszych autach dolewałem kiedy brakowało, ale nie wymieniałem go) i jakie w końcu paliwo tankować, normalne czy uszlachetnione, z bp, orlena, neste, statoila, luxolia czy innego nanana :),
dlatego w tej kwestii będę potrzebował poprowadzenia za rękę
Ostatnio zmieniony przez bigplik 2011-06-22, 08:42, w całości zmieniany 3 razy
Ale prawdą jest, że ciężko na forum znaleźć konkretną rzecz, której się szuka...
Zdarzało mi się długo szukać wypowiedzi (bo z tematem nieco łatwiej), o jaką mi chodziło. Porównując z szukajkami z innych forów, tutaj jest słabo
Nie wiem czy się wszyscy ze mną zgodzą, ale proponuję czytać forum i co ciekawsze posty kopiować i zapisywać w swoim notatniku. Wtedy na pewno wszystkie informację będą dostępne od ręki, bez potrzeby wyszukiwania w postach na forum. Szczególnie jeżeli sprawy/problemy były opisywane kilkakrotnie z rożnej perspektywy.
Była już propozycja ze zmianą i podziałem forum i ich tematów na poszczególne modele, ale sprawa ucichła i chyba dobrze. Obecna organizacja forum pozwala na dosyć sprawne posługiwanie się nim i znajdowanie potrzebnych informacji. Zgadzam się, że zawsze można zrobić lepiej, ale w mojej opinii co do stylu forum kompromis został osiągnięty.
Moim zdaniem Moderatorzy dokładają wszelkich starań aby wpisy uporządkować. Zawsze będzie występował problem kwalifikowania przez zakładającego nowy temat w jakiej grupie go umieścić. W tym zakresie Moderatorzy reagują bardzo szybko i posty (czy też tematy) są przenoszone do odpowiednich kategorii.
Nie wiem czy się wszyscy ze mną zgodzą, ale proponuję czytać forum i co ciekawsze posty kopiować i zapisywać w swoim notatniku.
Nie do końca da się tak zrobić, w pewnych sytuacjach na pewno tak. Przynajmniej w moim wypadku, bo musiałabym gruby notatnik zapisać ;) Ale gdy naszukałam się kiedyś interesującego mnie zagadnienia, to rzeczywiście skopiowałam sobie co trzeba (tym bardziej, że z kilku tematów trzeba było) w jedno miejsce i mam to na podorędziu, dostępne od ręki.
Co do pracy moderatorów, nie mam żadnych zastrzeżeń, zauważyłam że działają bardzo szybko, z prędkością światła niemalże W porównaniu z innymi forami to jest na pewno duży plus.
Nieee - pewne niedostatki są faktem - ale mało konstruktywny (;
Co do szukajki - no, gugiel to nie jest, ale daje radę. Rzecz nie tyle w narzędziu, co w sformułowaniu pytania - a gugiel jest po prostu elastyczniejszy o domyśleniejszy.
Jeśli zatem komuś forumowa wyszukiwarka nie pasuje, to może użyć właśnie Google - wystarczy w nim dopisać do hasła frazę "+site:daciaklub.pl" i wyniki będą tylko z naszego forum.
chriskb napisał/a:
co ciekawsze posty kopiować i zapisywać w swoim notatniku
Ja polecam korzystanie z zakładek we własnej przeglądarce, ale jeśli ktoś już porobił notatki na jakiś temat, to apeluję o podzielenie się nimi - napisać posta, choćby tylko z linką i cytatem, a nuż się komuś przyda...
chriskb napisał/a:
Była już propozycja ze zmianą i podziałem forum i ich tematów na poszczególne modele, ale sprawa ucichła i chyba dobrze
Jeśli chodzi o modele - też uważam, że dobrze, ale ogólna reorganizacja (podział techniczny - silnik, zawieszenie, elektryka itd) w końcu nadejdzie i mam nadzieję, że znacząco uporządkuje zawartość forum.
Za dobre słowa wobec modów - dziękuję osobiście i w imieniu (:
płyn hamulcowy (we wcześniejszych autach dolewałem kiedy brakowało, ale nie wymieniałem go)
Wszyscy producenci, serwisy, warsztaty i fachowcy zalecają robić to najrzadziej co 4 lata, a w przypadku bardziej obciążonych / mocniejszych układów - nawet częściej. Nie ma co - fałszywie - oszczędzać, to kwestia bezpieczeństwa...
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-06-30, 17:54
Ja rozrząd wymieniłem po 8 latach i 40000km w 1.4 16V renault megane. Auto więcej stało w garażu niż jeździło. Potem bezawaryjnie przejechałem na taxi 70 tys km w 20 miesięcy.
A ja mam 75 000 na blacie i jeszcze nie wymieniałem nic oprócz oleju, filtrów, świec, klocków, wycieraczek przednich... A może powinienem już zacząć myśleć pomału o inwestycjach?
rozrząd zmieniony, 150pln robocina + części, tanio, ale następny samochód który naprawiał ten mechanik musiałem poprawiać sam (przy wymianie amortyzatorów w skodzie nie wymienił górnych gumochy odbojników na nowe i nie dokręcił nowych amortyzatorów do karoserii stabilnie i zawieszenie stukało podczas jazdy), także następnym razem zapłacę chyba gdzieś indziej więcej by mieć spokojne sumienie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum