Marka: dacia
Model: duster II
Silnik: 1,5 dci 110 KM 4x4 / 1,5 dci 110 KM 4x4
Rocznik: 2011 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-07-02, 07:33
hmm... ja mam chyba wypaczone gusta. ssang-yong podobał mi się zawsze właśnie przez swój kosmiczny wygląd, byłem również fanem skody forman i kia pride combi, a hyundai`em atosem to już sam przejeździłem wiele kilometrów i funkcjonalność tego samochodu wspominam z łezką w oku (z niezawodnością było rzeczywiście o wiele gorzej). Inna sprawa, że podobno (to wiem z drugiej - trzeciej ręki) najbardziej niezawodnym hyundai`em był model pony. Obecne modele wymienionych marek podobają mi się mniej, ponieważ "równają" do średniej europejskiej. Dla mnie jedną z zalet dacii duster jest jej oryginalny wygląd. Bajdełej - przez cały czas mam ciche podejrzenie, że karoseria dustera jest pierwszym projektem (nie wprowadzonym do produkcji) kaszkaja. Podobne proporcje, wielkość...
Ostatnio zmieniony przez miandas 2011-07-02, 09:49, w całości zmieniany 1 raz
Potwierdzam, super autko, wlasnie mojego 20-letniego Poniaka (aka Grafitowy Grom) zmienilem na Dustera i powiem, ze marzy mi sie, by Drapiezna Drakula sluzyla tak samo wiernie.
Bajdełej - przez cały czas mam ciche podejrzenie, że karoseria dustera jest pierwszym projektem (nie wprowadzonym do produkcji) kaszkaja. Podobne proporcje, wielkość...
Coś w tym musi być. Przez pewien czas, zanim oswoiłam się na dobre z wyglądem dustera, każdego napotkanego qashqai'a brałam za owego.
Obstawiam, że w 99% podobieństwo "kaszki" do "kurzaczka" to wynik podobnych rozmiarów i funkcjonalności, a nie efekt wykorzystania zapółkowanego projektu, natomiast w 1% - być może faktycznie jakiejś inspiracji starszym bratem...
Inna rzecz, że takie podejrzenia pachną mi dla odmiany podejściem "to niemożliwe żeby dacia sama z siebie była dobra" <;
Spójrzcie zresztą na BMW x3 czy audi q3 - też widać wyraźnie podobieństwo do qashqaia!
Marka: dacia
Model: duster II
Silnik: 1,5 dci 110 KM 4x4 / 1,5 dci 110 KM 4x4
Rocznik: 2011 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-07-05, 08:46
nic z tych rzeczy. ale w końcu wiadomo, że duster to "składak" - i z kaszki też ma przeniesienie napędu. Obstaję przy swoim, aczkolwiek nie mam dowodów
Duster idzie tą samą drogą co "Kaszaj" też Nissan ma akcje serwisowe podczas przeglądów i nie doróbki są wymieniane, a w Nissanie też ich było sporo :)
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum