Jako,że zapadła decyzja i w czwartek rano wyruszam Drakulką z kolegą do Wilna mam pytanie do szanownych forumowiczów, czy orientujecie się co warto zwiedzić w Wilnie poza Ostrą Bramą, jakie są ceny paliwa, oraz czy ktoś się orientuje jak tam nastroje w stosunku do Polaków. Ponieważ mam do Wilna blisko 900 km nie chciał bym ryzykować nieprzyjemnych spotkań z Litwinami. Dziekuję za wszystkie uwagi. Pozdrawiam. Piotrek.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek721015 2011-07-05, 09:31, w całości zmieniany 2 razy
Kolego najważniejsza sprawa to nie przekraczać ograniczeń prędkości. Mają bardzo dużo kontroli. Po drugie na Litewskich drogach obowiązuje ograniczenie do 90 km/h, tutaj radzę bardzo się pilnować.
Zwiedzić należy w Wilnie cmentarz Rosy, Uniwersytet, ciekawą cerkiew niedaleko Ostrej Bramy (a tak ogólnie w każdym punkcie informacji są za darmo mapki Wilna z naniesionymi atrakcjami turystycznymi). Warto mieć polskie monety 1, 2 zł dla zbieraczy ulicznych.
Parkować radzę na parkingach nie są takie drogie. Paliwo jest nieznacznie tańsze niż u nas. Napoje wyskokowe w podobnych cenach (można coś dostać taniej na bazarze ale za jakość nie ręczę).
Poza tym Troki i pojechałbym w drodze powrotnej do Druskiennik. Moim zdaniem nie zauważyłem wrogich nastrojów do Polaków. W restauracjach kelnerki rozmawiają również po angielsku, tak że nie ma problemu z dogadaniem.
Dzięki za cenną uwagę. Do pozostalych rad też się zastosuję. O Trokach i Druskiennikach nie myślałem, ale być na Litwie i nie zwiedzić był by grzech. Napewno skorzystam z rad.
zgadzam sie z chriskb odnosnie listy rzeczy do odwiedzenia - identycznie bym to zestawil. Cmentarz na Rosie wywarl na mnie gigantyczne wrazenie - chyba najwieksze na calej Litwie. Troki sa super oderwaniem sie, jakis taki sielski klimat. Podobnie Druskienniki, az mi sie zachcialo po latach przeczytac "Nad Niemnem" (ale i tak tego nie zrobilem).
Wrogosci nie widac. Dziewczyny bardzo ladne i odwaznie poubierane. Z policja kontaktow nie mialem, ale ja z zasady jezdze zgodnie z przepisami (tymi odnosnie ograniczen predkosci rowniez). Byl chyba taki smieszny akcent, ze podczas tankowania LPG trzeba miec podniesiona maske Ale moge zle pamietac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum