DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Wycieczka do Wilna
Autor Wiadomość
Piotrek721015 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.0 tce LPG TECHNO
Rocznik: 2024
Wysłany: 2011-07-05, 09:29   Wycieczka do Wilna

Jako,że zapadła decyzja i w czwartek rano wyruszam Drakulką z kolegą do Wilna mam pytanie do szanownych forumowiczów, czy orientujecie się co warto zwiedzić w Wilnie poza Ostrą Bramą, jakie są ceny paliwa, oraz czy ktoś się orientuje jak tam nastroje w stosunku do Polaków. Ponieważ mam do Wilna blisko 900 km nie chciał bym ryzykować nieprzyjemnych spotkań z Litwinami. Dziekuję za wszystkie uwagi. Pozdrawiam. Piotrek.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek721015 2011-07-05, 09:31, w całości zmieniany 2 razy  

chriskb 

Marka: Dacia
Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-07-05, 09:44   

Piotrek721015,

Kolego najważniejsza sprawa to nie przekraczać ograniczeń prędkości. Mają bardzo dużo kontroli. Po drugie na Litewskich drogach obowiązuje ograniczenie do 90 km/h, tutaj radzę bardzo się pilnować.
Zwiedzić należy w Wilnie cmentarz Rosy, Uniwersytet, ciekawą cerkiew niedaleko Ostrej Bramy (a tak ogólnie w każdym punkcie informacji są za darmo mapki Wilna z naniesionymi atrakcjami turystycznymi). Warto mieć polskie monety 1, 2 zł dla zbieraczy ulicznych.
Parkować radzę na parkingach nie są takie drogie. Paliwo jest nieznacznie tańsze niż u nas. Napoje wyskokowe w podobnych cenach (można coś dostać taniej na bazarze ale za jakość nie ręczę).
Poza tym Troki i pojechałbym w drodze powrotnej do Druskiennik. Moim zdaniem nie zauważyłem wrogich nastrojów do Polaków. W restauracjach kelnerki rozmawiają również po angielsku, tak że nie ma problemu z dogadaniem.

Pozdrawiam
:-)

Piotrek721015 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.0 tce LPG TECHNO
Rocznik: 2024
Wysłany: 2011-07-05, 09:57   

chriskb napisał/a:
Napoje wyskokowe w podobnych cenach

Dzięki za cenną uwagę. Do pozostalych rad też się zastosuję. O Trokach i Druskiennikach nie myślałem, ale być na Litwie i nie zwiedzić był by grzech. Napewno skorzystam z rad.

KaS602 

Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2011-07-05, 11:07   

Od siebie mogę dodać, że z tym pilnowaniem prędkości na Litwie nie jest tak źle, a w razie czego 20 EUR powinno rozwiązać każdy problem ;)

Gorzej z tym na Łotwie i w Estonii.

fi 

Marka: Hyundai
Model: i10
Silnik: 1.1 SOHC
Rocznik: 2011
Wysłany: 2011-07-05, 11:56   

zgadzam sie z chriskb odnosnie listy rzeczy do odwiedzenia - identycznie bym to zestawil. Cmentarz na Rosie wywarl na mnie gigantyczne wrazenie - chyba najwieksze na calej Litwie. Troki sa super oderwaniem sie, jakis taki sielski klimat. Podobnie Druskienniki, az mi sie zachcialo po latach przeczytac "Nad Niemnem" :-) (ale i tak tego nie zrobilem).

Wrogosci nie widac. Dziewczyny bardzo ladne i odwaznie poubierane. Z policja kontaktow nie mialem, ale ja z zasady jezdze zgodnie z przepisami (tymi odnosnie ograniczen predkosci rowniez). Byl chyba taki smieszny akcent, ze podczas tankowania LPG trzeba miec podniesiona maske :-) Ale moge zle pamietac.

Odpowiedz do tematu