Kurcze, ozdobne stalowki wygladaja OBLEDNIE. Wszyscy, ktorzy kupili alusy powinni sie biczowac przez tydzien w ramach zadoscuczynienia za wlasna glupote
Tylko nie wiem, jak wygladaly beda za 3 lta - cos czuje, ze korozja sie do nich dobierze dosyc szybko - ale zaoszczedzone na alusach pieniadze wystarcza na 3 malowania
Owszem, te stalowe stylizowane bardzo ładnie wyglądają, dlatego wziąłem je nawet jako drugi, zimowy komplet.
Wczoraj umyłem zimówki i widzę, że na trzech pojawiło się kilka kropek rdzy (1-2 mm), wszystkie na wewnętrznej krawędzi tych kanciastych otworów. Na szczęście widać, że to tylko powierzchniowy nalot, łatwy do usunięcia i zabezpieczenia. Na szczęście tragedii nie ma, wystarczy kilka minut zabawy szmerglem i pędzelkiem. Aha, taki nalot widać też gdzieniegdzie pod rantem, na którym trzyma się opona (ale trzeba się dobrze i z bliska przyjrzeć).
Gorzej, gdy się przytrze zewnętrzną stroną felgi o krawężnik... Na szczęście w przypadku Dustera to prawie niemożliwe, a przynajmniej - bardzo trudne.
Dodam, że przed zimą zawoskowałem nowe felgi - tym samym woskiem, który używa się do karoserii. Zawsze to trochę ochrony przed wodą i chemicznym świństwem z drogi.
_________________ Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez leo 2011-05-22, 19:41, w całości zmieniany 1 raz
no może aż taką głupotą to nie jest... felgi stalowe stylizowane kosztują ok. 1400 pln za kpl. a alufelgi oryginalne do Dustiego są pewnie w podobnej cenie - może nawet tańsze* ... odpowiedź na pytanie: które wybrać zależy od indywidualnych upodobań,
ad. * - nie znam ceny katalogowej alufelg ale oszacowałem, ich wartość w oparciu o wartość calego pakietu Look (oczywiście może to być nieprecyzyjne )
Uprzejmie informuję, że w listopadzie 2010 r. jedna felga aluminiowa kosztowała (chyba dobrze pamiętam) 1040 zł... Nie jestem pewny, jeśli chodzi o końcówkę ceny, ale na pewno 1 szt. w detalu była droższa, niż owe 1000 zł za komplet alusów przy odbiorze nowego auta. Dziwna polityka. Może w ASO jakiś rabacik by się uzyskało, ale i tak cena wysoka.
Ostatnio zmieniony przez leo 2011-05-24, 01:36, w całości zmieniany 2 razy
że w listopadzie 2011* r. jedna felga aluminiowa kosztowała (chyba dobrze pamiętam) 1040 zł..
ad. * - szybko żyjesz...
- pakiet Look w listopadzie kosztował 2400 pln, w tym m.in. 4 aluski i przyciemniane szyby... rzeczywiście dziwna to polityka...
Ano, szybko - takie czasy... Poprawiłem datę.
Dodam, że w chwili, gdy dowiedziałem się o tych cenach (już po zakupie auta) zacząłem żałować, że nie wziąłem przy zamawianiu samochodu tych alusów. Potem zakupiłbym i założyłbym stylizowane, a alu natychmiast sprzedałbym - nawet jeśli za 3/4 ich ceny w ASO, już byłbym sporo finansowo "do przodu". Ale kto mógłby przypuszczać...
czy te felgi nie wentylują lepiej hamulców niż te stylizowane?
Daj spokój... Może i jest jakaś różnica, ale moim zdaniem kompletnie bez znaczenia. Stylizowane mają wprawdzie pięć otworów, nie dziesięć, za to wyraźnie większych... Ale jeśli chcesz, możesz policzyć powierzchnię dziurawą obu felg.
Ostatnio zmieniony przez leo 2011-05-24, 01:48, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: pod maską, i to z przodu.
Rocznik: obecny i to w dodatku ten
Wysłany: 2011-07-12, 19:02
Piotr_K napisał/a:
Mam pytanie do posiadaczy Dustera 4x4, z salonu mam odebrać Dacię z felgami stalowymi, alusy mam dokupić z jakimś gratisem.
Wiem, że są dwie stalowe felgi, ta zwykła i stylizowana, ponoć będę miał wybór. Którą bardziej polecacie? A może wyboru nie ma i 4x4 musi mieć te stylizowane? Zamówiłem wersję Dustera 4x4 Ambiance.
Pozwoliłem sobie wykorzystać zdjęcia forumowiczów dla pokazania różnic
To ja z pytaniem....
mam zamówiony Duster Ambiance...
i nie wiem czy chce podwyższać sobie fakturę...
Co forumowicze doradzą:
a) zostać przy stalowych felgach
b) dopłacić tysiaka i zmienić na felgi aluminiowe
Nie orientuje się ktoś czy mogę dopytać Dealera czy istnieje możliwość dostać stylizowane felgi do modelu Ambiance?
Nie ma takiej możliwości w katalogu, ale ponoć kto pyta nie błądzi....
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-07-12, 21:14
Ja również radziłbym zostać przy stalówkach - w końcu po to kupuje się dustera żeby móc w razie potrzeby zjechać z asfaltu, prawda? Tysiąc zł można zdecydowanie lepiej zainwestować
Też zdecydowałem się na stalowe "zwykłe", są ładne. Alusy może dokupię na przyszły sezon do letnich opon, ale nic na siłę ..;) Może bardziej warto będzie inwestować w inne dodatki, choćby firmowe siatki do mocowania bagażu lub np. oryginalne pokrowce kompatybilne z poduszkami bocznymi....
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2011-07-12, 22:00
D napisał/a:
mam zamówiony Duster Ambiance...
i nie wiem czy chce podwyższać sobie fakturę...
Co forumowicze doradzą:
a) zostać przy stalowych felgach
b) dopłacić tysiaka i zmienić na felgi aluminiowe
Radzilbym zostac przy stalowkach i docelowo przeznaczyc je do zimowek, a do letnich dokupic sobie aluski... z tym ze raczej poza ASO, moze np. cos z takich.
EDIT: Ja w kazdym razie zawsze zalatwiam sobie drugi komplet (duzo zdrowiej dla felg i opon i samemu mozna zmieniac kola), z tym ze na stalowkach, ale bratu poradzilem w przypadku Qashqaia ok. 2 lata temu dokladnie tak, jak tobie powyzej . Tak sie bardziej oplaca - jest nieduza roznica w cenie miedzy stalowkami a alusami w przypadku tak duzych felg, wiec lepiej wziac z salonu na standardowych stalowkach bez doplaty, a pozniej dokupic alu, niz doplacac w salonie do alu, a pozniej dokupowac stalowki dla zimowek.
P.S. Sorrki, okazalo sie, ze od czasu gdy zaczelem pisac tego posta pojawily sie w watku nowe posty i ten moj je czesciowo dubluje, ale szkoda mi skasowac co juz naskrobalem .
Ostatnio zmieniony przez DD 2011-07-12, 22:37, w całości zmieniany 3 razy
Model: Sandero Stepway
Silnik: pod maską, i to z przodu.
Rocznik: obecny i to w dodatku ten
Wysłany: 2011-07-13, 19:25
DD napisał/a:
Radzilbym zostac przy stalowkach i docelowo przeznaczyc je do zimowek, a do letnich dokupic sobie aluski... z tym ze raczej poza ASO, moze np. cos z takich.
Mądrych to i miło posłuchać
Podziękował za skierowanie mnie na odpowiedni trop
Oryginaly maja ET50, w sumie jesli wezmiesz ET40 to beda wysuniete na zewnatrz o 1 cm w stosunku do ET50 - chyba nie powinno to stwarzac jakis powaznych problemow, najwyzej beda bardziej chlapac na boki auta. Ale fachowcem w tych sprawach nie jestem...
Dzięki za pomoc!! Już wybrałem. Optymalnie te oponki Sava Eskimo SUV 215/65R16 98T (w dobrej cenie) i mentalowe felgi z allegro dedykowane DD
Pozdrawiam!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum