Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Klekot/charczenie, jazda w górach (DD 1.5 dCi 110 4x4)
Autor Wiadomość
yumyum 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-08-19, 18:02   Klekot/charczenie, jazda w górach (DD 1.5 dCi 110 4x4)

Mam taki problem. Moja DD jest na dotarciu (ok. 1200 km) i aktualnie jeżdżę w terenie górskim (Karkonosze). Jak pisałem przy powitaniu, w jeździe na płaskim, w zakresie obrotów 2000-2500 silnik pracuje bardzo cicho. Jeśli jednak wjeżdżam w teren górski, to po jakimś czasie takiej jazdy nawet lekkie dotknięcie pedału gazu powoduje wydobywanie się wyraźnego, denerwującego klekotu lub charczenia. Dzieje się tak na dowolnym biegu, niezależnie od prędkości i obrotów (osiągi są na szczęście bez zmian).
Jak wracam na teren płaski to po dłuższej jeździe charczenie ustaje.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją (dla tego lub podobnego silnika/modelu) albo wie czy jest to sytuacja niepokojąca (i wymaga wizyty w serwisie) albo może po prostu "ten typ tak ma" i powinienem się do tego przyzwyczaić?

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-08-19, 18:34   

yumyum,

Na którym biegu przy 2000 pojawia się klekot i charczenie?

Pozdrawiam
:-)
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2011-08-19, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  

yumyum 
Zielony listek

Wysłany: 2011-08-19, 19:00   

chriskb napisał/a:

Na którym biegu przy 2000 pojawia się klekot i charczenie?

W zasadzie na każdym sensownym przy jeździe w górach (w dół, przy hamowaniu silnikiem klekot odpuszcza). Przykładowo, ruszam z 1ki pod górę, jedynka jest krótka więc nie zwracałem uwagi, 2ka, wystarczy lekko wcisnąć gaz, 2000 obrotów i klekocze, podchodzi pod 3000 , sprzęgło (tutaj chwilka spokoju), wrzucam 3kę i znów tak samo po chwili jak ma ok. 2000 zaczyna klekotać, do momentu zmiany na 4kę gdzieś tak przed 3000, 4ka podobnie. Wyższymi biegami w górach nie jeżdżę. Klekocze wyraźnie w momencie dodawania gazu.

Daster 

Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wysłany: 2011-08-19, 19:05   

U mnie w Astrze klekotalo gdy zawor odprezny turbosprezarki byl niedomkniety do konca przez uszkodzony elektrozawor sterujacy silownikiem zaworu odprezania

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2011-08-19, 19:31   

Jak piszesz, po wciśnięciu sprzęgła cichnie. Poszedłbym tym tropem. pozdr

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-08-19, 19:42   

yumyum,

Nasilenie klekotania diesla w zależności od temperatury uzależnione jest od statycznego kąta wtrysku.

W moim DD takie zjawisko następuje gdy obroty spadają na wyższym biegu do około 1 000. Wtedy rzeczywiście jak silnik nie jest dobrze rozgrzany to słychać klekot aż do czasy gdy obroty wzrosną do około 1 500. Jeździłem ostatnio po niedużych górkach ale z całkiem stromymi podjazdami i zjazdami dochodzącymi do 10% i nie zauważałem aby przy szybkiej zmianie biegów występowało opisane przez Ciebie zjawisko. Nie chcę sugerować TTTM ale proszę sprawdź dokładnie jak nisko spadają obroty w czasie zmiany biegu. Stanowcza zmiana biegu niezależnie w górę czy w dół nie powinna zmniejszyć/zwiększać obrotów o więcej niż 800 obrotów oprócz tzw hamowania silnikiem.

Pozdrawiam
:-)

yumyum 
Zielony listek

Wysłany: 2011-08-19, 20:00   

chriskb napisał/a:

W moim DD takie zjawisko następuje gdy obroty spadają na wyższym biegu do około 1 000. Wtedy rzeczywiście jak silnik nie jest dobrze rozgrzany to słychać klekot aż do czasy gdy obroty wzrosną do około 1 500.[...] Stanowcza zmiana biegu niezależnie w górę czy w dół nie powinna zmniejszyć/zwiększać obrotów o więcej niż 800 obrotów oprócz tzw hamowania silnikiem.

Nie schodzę z obrotami niżej niż jakieś 1700/1800 ale też się zastanawiałem czy może źle zmieniam biegi. Bardzo przydałby się taki wykres trakcyjny . Pytałem nawet w serwisie ale powiedzieli, że niczego takiego nie mają (albo nie chciało im się szukać). Mam tylko wykres z tego wątku

lurtz 

Silnik: 1.5 dCi 4x4
Rocznik: 2010
Wysłany: 2011-08-20, 11:12   

Klektot jest caly czas slyszalny nawet jak wskaznik temp. silnika ma 4 cegielki? Czy wtedy ustaje?

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2011-08-20, 11:20   

lurtz napisał/a:
Klektot jest caly czas slyszalny nawet jak wskaznik temp. silnika ma 4 cegielki? Czy wtedy ustaje?

Moje sandero 1.5 dci "klekocze" jak ujmuje obrotow zdejmujac noge z gazu - w aso uspokoili mnie. To typowy dzwiek pracy wtryskow delphi. Sugeruje jednak wyprawe do ASO celem weryfikacji Twoich dzwiekow.

Lukas87 

Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2011-08-20, 13:29   

dokladnie ja tez sie tym przejmowalem ale ten typ tak ma ;-)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-10-08, 17:17   

yumyum napisał/a:
Bardzo przydałby się taki wykres trakcyjny .

Pamiętam, że był na pewno w którymś z moto-czasopism (Motor?) w dziale "Przegląd artykułów", ale na razie nie znalazłem - gdybyś sam szukał i znalazł, to pochwal się proszę linkiem (:

Zawsze można też narysować taki wykres samemu - przełożenia podane są w danych technicznych w katalogach...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-10-08, 17:19, w całości zmieniany 1 raz  

Grunschlk 

Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2011-10-10, 12:28   

W mojej Astrze II też od czasu do czasu pojawiało się klekotanie, szczególnie się nasilające przy większym wysiłku silnika. Działo się tak na początku w górach a potem to już przy każdym dodawaniu gazu.
Okazało się, ze winny temu był uszkodzony czujnik położenia wału korbowego. Po wymianie wszystko wracało do normy.
Niestety czujnik ten padał mi dosyć często i raz na pół roku musiałem wymieniać.
Gdzieś w "fachowych" pismach czytałem, że dCi również mają problemy z tym czujnikiem, tak więc kto wie może to jest przyczyna.

PS: Zaraz po uruchomieniu, czyli na zimnym silniku, mój klekot też klekocze przy wyjeździe z garażu (mocno pod górę) ale to chyba w tym przypadku norma.

Odpowiedz do tematu