Wysłany: 2011-08-23, 22:35 Dacia Duster kontra Nissan Qashqai
Witam,
Dla zainteresowanych. W ostatnim numerze "Motoru" nr. 34/2011 22-08-2011 jest
test porównawczy z cyklu " Samochody nowe kontra używane "
Do testów wybrano Duster 1,5 dCi 4x4 i Qashqai 1,5 dCi .
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-23, 22:58 Re: Dacia Duster kontra Nissan Qashqai
dodek napisał/a:
Witam,
Dla zainteresowanych. W ostatnim numerze "Motoru" nr. 34/2011 22-08-2011 jest
test porównawczy z cyklu " Samochody nowe kontra używane "
Do testów wybrano Duster 1,5 dCi 4x4 i Qashqai 1,5 dCi .
Warto przeczytać.
Wygrał... Qashqai 4x2 z Dusterem 4x4 (oba dci ). Pojedynek uzywany vs. nowy.
Zawsze lepsza używka po niemieckiej emerytce która jeździła tylko do kościoła a diesela kupiła bo był droższy. Gorzej jak sprawdzić czy auto spawane z trzech, bez poduszek a na liczniku tak naprawdę milion km itp itd Było coś o tym w porównaniu? :)
Takie porównania są dla mnie bez sensu. Jaki jest ich cel? Przecież jeżeli dysponuję okręśloną kwotą to rozważam czy chcę kupić nowy samochód z gwarancją czy decyduję się na samochód wyższej klasy lepiej doposażony ale z niepewną przeszłością i jakimś przebiegiem co wiąże się z wcześniejszymi poważnymi naprawami. IK co tu porównywać. Przecież wiadomo że nissan będzie miał lepsze wykonania wnętrza więcej duperelek typu elektryczne szyby, piszczałki czujniki cofania itp. jak chca porównywać suv-y to niech wezmą je w teren zrobią test na dzielność pomijając całą resztę.
Ciekawe jak w artykule wyliczyli utratę wartości Dustera na poziomie 12 tys. zł rocznie?
Używanych, nie bitych chyba jeszcze w tam opisywanej wersji nie ma. I minus dla Dustera za mniejszy o 2 litry bagażnik od Qashqai'a. Całkiem "profesjonalny" test-porównanie.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-24, 07:34
Piotrek721015 napisał/a:
Ciekawe jak w artykule wyliczyli utratę wartości Dustera na poziomie 12 tys. zł rocznie?
Ubezpieczalnie tak liczą, na moim zależnie od TU od 11 000 do 20 000 PLN stracił po roku. Sprzedać wiadomo dałoby się drożej, ale Duster jest traktowany jak każda inna Dacia - bo jest Dacią
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-08-24, 09:43
Wszystkie te porównania o kant rozbić. To są auta są podobnej klasy ale różnej cenie jako nowe. To tak jakby porównywać Dacię z Volkswagenem podobnej klasy czy VW Polo i Sandero przecież wiadomo że Polo wygra lepszym wykonaniem, bajerami, wyciszeniem, i takie testy nie mają żadnego sensu bo ktoś kto ma kasę na wypasione Polo nie pójdzie po Sandero.
Używanych, nie bitych chyba jeszcze w tam opisywanej wersji nie ma. I minus dla Dustera za mniejszy o 2 litry bagażnik od Qashqai'a. Całkiem "profesjonalny" test-porównanie.
trudno porównywać bagażniki dacii 4x4 z Nissanem 2x4
Duster w wersji 2x4 ma bagażnik znacznie większy od Q bo 475 litrów różnica 65 litrów
pytanie ile ma Q z napędem 4x4?
Porównanie nowego Dustera z używanym Qasqaiem jest całkiem na miejscu, pod warunkiem, że porównuje się podobne wersje, czyli 4x4 do 4x4 lub 4x2 do 4x2 ...
To jest jak porównanie 4letniego Golfika z Sandero :D
IMHO porównując nowe do używanego, na samym początku dajemy przewagę używanemu. A spadek wartości jak spadek wartości - kaszkaj również go doświadczył...
takie testy nie mają żadnego sensu bo ktoś kto ma kasę na wypasione Polo nie pójdzie po Sandero.
Może jestem dziwny, ale w 2007 roku miałem kasę na wypasionego Scenica, a kupiłem MCV-kę
W końcu mam Scenica - może tak miało być, bo wtedy nie było TCe (i na liczniku już prawie 14 tys. km).
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-25, 00:06
zyga03 napisał/a:
trudno porównywać bagażniki dacii 4x4 z Nissanem 2x4
Duster w wersji 2x4 ma bagażnik znacznie większy od Q bo 475 litrów różnica 65 litrów
pytanie ile ma Q z napędem 4x4?
Qashqai z napędem 4X4 ma taki sam bagażnik jak wersji na jedną oś. Duster pod tym względem jest lepszy od Q
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 LPG
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 144 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-25, 14:49
Powiem tylko tyle, że znajomy mojego teścia miał kupować Qashaia. To taki emeryt z kasą po kontraktach w niemczech. Mocno się przymierzał, ale teść mu powiedział żeby wpadł do nich jak ja będę Dusterkiem. Ogladał z godzinę, pytał jak na przesłuchaniu, a po przejażdżce pojechał do dealera i zgadnijcie na co się zapisał.... DD!
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-25, 18:38
wojtek_pl napisał/a:
Porównanie nowego Dustera z używanym Qasqaiem jest całkiem na miejscu, pod warunkiem, że porównuje się podobne wersje, czyli 4x4 do 4x4 lub 4x2 do 4x2 ...
Popieram. W 4x2 by Duster "rozniósł" Qashqaia cena/mozliwosci + wspomniany bagaznik na Plus.
Wysłany: 2011-08-26, 09:41
Sąsiad z bloku przez tydzień myślał, że japończyka jakiegoś kupiłem! Poza tym Nissan i Dacia mają pokrewne zawieszenie. Tylko w 4x4, ale technologicznie wszystko musi pasować, więc rozmiar identyczny. Ponoć Duster wygodniejszy, choć bez bajerów. Większość ludzi nie dotyka nawet połowy elektroniki we współczesnym wypasionym aucie.
Model: Duster
Silnik: 1,6
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-08-26, 12:31
ten test to JAKIEŚ JAJA !!!!!!!!!!!
Sam jestem redaktorem czasopisma o grach video i karygodne żeby porównywać coś co nie ma odzwierciedlenia w obu przypadkach>
1) napęd, Duster na 4; Qaszlak na 2. Dajcie Dustera także na 2 a wtedy bagażnikiem go rozwali i cena dużo niższa bo prawie 10 kawałków
2) Utrata ważności - kto mu pozwolił pisać takie bzdety, jak samochody z tamtego roku są po takiej samej cenie jak nowe. Więc się pytam- Jakie Kurna 12 tysięcy.
gdyby to był mój pracownik to go po prostu bym zwolnił i odebrał legitymację redaktora
Takie coś to sztuczne naciąganie ludzi do zakupu Qaszlaka i to do tego już leciwego.
_________________ Gamera
Ostatnio zmieniony przez gamera 2011-08-26, 12:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-08-31, 12:31
Dusterowi to nie zaszkodzi, bo bez specjalnej reklamy bije rekordy sprzedaży. Obca firma też nie zaprotestuje, że porównanie nie fair. Za to Qaszlakowi może pomóc i o to tu biega.
1. 10l różnicy w pojemności nie ma znaczenia za to duster nie ma progu załadunkowego i ma bardziej regularny kształt bagażnika !!! trzeba być ślepym żeby tego nie zauważyć i podejżewam że te zdjecia sa tam zupełnie przypadkowo a ktoś kto pisał artykuł pewnie samochodów na oczy nie widział a na pewno nie obu naraz ...
2. porównanie 4x4 i 4x2 gdzie tu sens ???????
3. deska nissana jest równie porywająca jak dustera czyli ...
ps Ja bym tu zwycięscy nie wyłaniał ponieważ to 2 różne samochody dla różnych odbiorców bo jak ktoś nie zamierza zjezdzac z asfaltu to na cholere mu zdolnosci terenowe Dustera woli mieć wiekszą zwiność nissana na asfalcie i na odwrót ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum