Ponieważ noszę się z zamiarem wymiany oleju skrzyni biegów, chciałbym wiedzieć jakim olejem były zalewane Drakule 4-5 lat temu? Ktoś wie?
Przymierzam się do MOBILUBE 1 SHC 75 W 90 i choć ma większą lepkość niż zalecana to moje wcześniejsze doświadczenia motoryzacyjne dają jednoznaczną odpowiedź - nigdy nie miałem problemów ze skrzynią biegów przy tym oleju, ale może to przesadna ostrożność?
Zauważyłem w swojej Dacii (StepWay 1.6) dziwny stukot w silniku.
Mianowicie coś (silnik,skrzynia,sprzęgło) lekko stuka. Gdy wciskam sprzęgło do końca robi się cichutko.
Auto ma dopiero 1500km i 1.5 miesiąca.
Wcześniej nie zaobserwowałem, lub po prostu nie słyszałem.
nie wiem na ile to normalne i jak można to zgłosić do serwisu żeby sprawdzili czy wszystko ok w ramach gwarancji.
Ponieważ to mój pierwszy nowy samochód nawet nie wiem jak mam to zgłosić w razie czego.
Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007 Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 64 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-29, 17:52
To łożysko oporowe sprzęgła. U mnie objawia się głośnym klekotem po dłuższej jeździe. Ustaje gdy wcisnę pedał sprzęgła w podłogę. Odgłos ten pojawił się dość szybko po zakupie. Jeżdżę tak sobie już od kilkudziesięciu tys. kilometrów...
Spróbować możesz ale nic z nimi nie zdziałasz. Ja byłem pierwszą osobą na forum która zgłosiła że cos takiego się dzieje. Walczyłem z ASO bardzo długo i niestety walke przegrałem. Oni cały czas twierdzili że to nie uposledza samochodu mechanicznie a jedynie akustycznie i tak jeżdżę już od 113tyś kilometrów z tym łożyskiem.
Spokojnie możesz tak jeździć nic się złego nie stanie, tylko będziesz musiał się do tego klekotu przyzwyczaić, albo wymienić je na własny koszt, bo wątpię żeby ASO w twoim mieście potraktowło cię inaczej niż mnie. Ja znalazłem magiczny sposób na to klekotanie, a mianowicie słuchanie radia
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-08-31, 07:57 Re: Dziwny stukot
abdiel napisał/a:
Zauważyłem w swojej Dacii (StepWay 1.6) dziwny stukot w silniku.
Mianowicie coś (silnik,skrzynia,sprzęgło) lekko stuka. Gdy wciskam sprzęgło do końca robi się cichutko.
Auto ma dopiero 1500km i 1.5 miesiąca.
Wcześniej nie zaobserwowałem, lub po prostu nie słyszałem.
nie wiem na ile to normalne i jak można to zgłosić do serwisu żeby sprawdzili czy wszystko ok w ramach gwarancji.
Ponieważ to mój pierwszy nowy samochód nawet nie wiem jak mam to zgłosić w razie czego.
Witaj w klubie. U mnie terkocze od jakichś 2-3 lat. Atakuj ASO puki czas i wyduś z nich wymianę sprzęgła. Nowe sprzęgło z wymianą poza ASO kosztuje ponad tysiąc zł, bo ma jakiś hydrauliczny siłownik, w ASO podali mi cenę ok 2 tys. zł.
Jeśli z tym pojeżdzisz dłużej w ASO powiedzą, że sprzęgło nie podlega gwarancji jako element zużywajacy się.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Byłem wczoraj, facet posłuchał i mówi, że ten dźwięk jest normalny i że nic tam nie słyszy madzwyczajnego
No ale ja słyszę... ewidentnie to słychać, a auto ma dopiero miesiąc z hakiem. Nie jest to jakiś ogromnie głośny dźwięk, ale jednak różnica jest.
Odmówili, nie wiem co zrobić, a może się mylę. Myślicie, że warto spytać jakiegoś niezależnego mechanika i potwierdzić diagnozę?
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-08-31, 16:23
abdiel napisał/a:
Byłem wczoraj, facet posłuchał i mówi, że ten dźwięk jest normalny i że nic tam nie słyszy madzwyczajnego
No ale ja słyszę... ewidentnie to słychać, a auto ma dopiero miesiąc z hakiem. Nie jest to jakiś ogromnie głośny dźwięk, ale jednak różnica jest.
Odmówili, nie wiem co zrobić, a może się mylę. Myślicie, że warto spytać jakiegoś niezależnego mechanika i potwierdzić diagnozę?
W ASO z zasady twierdzą, że wszystko jest OK. Spławiają klienta jak tylko zaczyna się kroić jakaś naprawa gwarancyjna. Miałem tak kilka razy.
Uważam, że hałasy dobiegające ze sprzęgła w nowym wozie nie są "normalne". Jeśli drugie ASO uzna, że jednak są, to radzę udać się do rzeczoznawcy PZMot i za 100-150 zł uzyskać na piśmie opinię. Raczej na pewno będzie taka, że hałasujące sprzęgło w nowym aucie oznacza awarię.
Kiedyś, wobec oporu ASO ws. uznania awarii amortyzatora, zastsowałem ten manewr i uzbrojony w opinię rzeczoznawcy wydusiłem naprawę i dostałem zwrot kosztów opinii. Dlatego weź od rzeczoznawcy fakturę VAT.
P.S. Fiat uznaje terkotanie łożyska sprzęgła za awarię i wymienia na gwarancji.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2011-08-31, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
abdiel musisz twardo postawić na swoim, najlepiej powiedź im że nie wyjedziesz z ASO aż tobie nie naprawią usterki (pewnie jeszcze fabrycznej) na pewno będą się sprzeciwiać bo dotarcie do sprzęgła trochę trwa a przez ten czas mogli by kogoś innego skosić na ładne pieniądze
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Jak będziesz miał opinie rzeczoznawcy i dalej będą stawiać opór to możesz postraszyć ich rzecznikiem praw konsumenta,w dużej ilości spraw to pomaga. A jak nie pomorze to wtedy warto się do niego zgłosić, wtedy RPK wysyła pismo w sprawie do polubownego załatwienia, a potem dręczy i sprawa w sądzie. Ale pierwsze pismo z reguły sprawę załatwia. Mój znajomy miał podobny problem chodził prosił, kłócił się w końcu poszedł do RPK i po pierwszym piśmie, stali się nagle bardzo grzeczni i sprawa została bardzo szybko załatwiono.
Ostatnio zmieniony przez monopios 2011-08-31, 17:50, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuje Wam za pomoc. Jesteście na prawdę mega pomocni. Powiedzcie mi proszę jak sie powiniennem zachować? To moje pierwsze n nowe auto, nie mialem styczności z aso. Czy taką usterke mam zgłosić jakoś oficjalnie? Jak byłem teraz to wyszedł tylko serwisant z bliżej nieokreslonym gościem siadl posłuchał i powiedział że to normalne. Czy powinienem taką opinię dostać na piśmie? Jeszcze raz dziękuję.
Zbieraj na piśmie takie "załatwianie sprawy" - później będziesz miał dowód, że ASO sprawę zbagatelizował. Inaczej też będą się zachowywali ze świadomością, że ich opinie są na piśmie
Wszystko na papier, warto mieć dowody jak ASO załatwia problemy w razie konsultacji z rzeczoznawcą, RPK i ostatecznym starciu w sądzie.
Wysłany: 2011-09-05, 13:53
Moja Mcvka też terkocze, ale słyszałem też Clio 1,2 też terkocze, chyba Renault tak ma że te skrzynie tak chodzą bo to spostrzeżenie wielu urzytkowników nie tylko Dacii ale i renault. A w dacii jest słabe wygłuszenie brak tych mat w komorze silnika jak i na klapie silnika i słychać głośniej, Fordy też tak mają :)
Zgłosiłem sprawę w ASO oficjalnie i dostałem oficjalnie na piśmie że ten typ tak ma i mówią że tak jest wygluszona skrzynia. Moze wiec jestem przewrazliwiony?
Witam,
Byłem ostatnio w serwisie z problemem(przebieg 2750km
słychać prace skrzyni biegów (lub sprzęgła) na luzie po wciśnięciu pedału sprzęgła cichnie. (słychać to znacznie głośniej z klimatyzacją). Dodatkowo w czasie zmiany biegów z 2 na 3 i 3 na 4 muszę poczekać aż spadną oborty aby zmienić bieg (aby nie siłować się z lewarkiem).
Pan z serwisu kilka dni umówił mnie na dzisiaj w celu sprawdzenia sprzęgła.
Dziś odstawiłem samochód do ASO. Mechanik z aso w czasie jazdy próbnej powiedział że wszystko ok i Dacie tak mają.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-05-04, 09:50, w całości zmieniany 1 raz
Jak na razie chyba nie zgłosił się nikt, kto faktycznie miałby z tego powodu jakiś inny realny problem niż denerwujący hałas, więc prawdopodobnie faktycznie TTTM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum