Wysłany: 2008-03-17, 20:24 Auto Świat, numer 12/08
Oto mój pierwszy przegląd prasy. Byc może, jeszcze nie idealny, ale dopiero się uczę
Ogniste barwy okładki i czarnousty Seat wręcz zachęcają do kupna nowego numeru Auto Świata. W aktualnym numerze jest porównanie pięciu miejskich samochodów, w którym udział bierze także główne źródło dotacji tego czasopisma - Skoda Fabia.
We wstępniaku naczelny chwali się, jaki samochód zdobył tytuł "Auta Numer 1". Wiadomo, że jest nim nowe Audi A4, tylko, że mnie, czytelnika to nie interesuje. Pan Sewastianowicz właściwie streszcza nam spis treści, podczas gdy powinien napisac o jakiś absurdach polskiej rzeczywistości.
W listach zaciekawiła mnie wypowiedź internauty Mleczko1992, o tym, aby redakcja napisała o kultowym już Mikrusie. Ok, rozumiem, tylko, że Mikrus pojawił się w tej gazecie półtora roku temu ? Po co więc pisac artykuł na ten sam temat ?!
Na następnych stronach znajdziemy czarnoustego Seata - zapowiedź nowej generacji Ibizy. Obecna (jeszcze) generacja bardzo mi się podobała. Według to wciąż jedno z najładniejszych aut w segmencie B, pomimo tego, że ma już 6 letni staż na rynku ! Cieszę się, że Boccanegra będzie ewolucją obecnego modelu, a nie kolejną wariacją nt. który jest który. Mam na myśli oczywiście Toledo, Alteę i Leona.
Red. Sękalski napisał parę słów o Kolesie - aucie, które na pewno nie będzie takim niewypałem jak Scenic RX4 oraz aucie, które pojawiło się o dobrych parę lat za późno. Koleos wygląda nieźle, oby tylko jego cena była bardzo konkurencyjna.
Na stronach 10-11 znajdziemy Scirocco - pierwsze od czasów epoki kamienia łupanego ładne auto koncernu z Wolfsburga. Tyle, że według mnie, tak powinien wyglądac Golf VI. Jeśli spojrzymy na konkurencję, czyli Civica Type-R, Leona Cuprę i spółkę powraca stara prawda - Volkswagen nie potrafi robic porywających serce aut. Mimo wszystko cieszę się, że stare, sprawdzone nazwy powracają na rynek. Życzę temu modelowi jak największej sprzedaży.
W Kalejdoskopie nie znajduję niczego interesującego - XF mimo, że jest piękny, to nie to. Mitsubishi wypuściło Lancera 1.8 o mocy "aż" 143 KM. Cherokee jest piękny, ale życie pokaże, że amerykanie robią auta z tych samych materiałów co domy - czyli z papendekla...
Pierwszy i jedyny interesujący nas akcent pojawia się na stronie 13 - w małej tabelce na lewym górnym rogu znajdziemy informację o dodatkowym wyposażeniu Loganach 4d i MCV w wersji Arctica. Poniżej fakt, który najbardziej mnie wkurzył w dniu dzisiejszym - pamiętacie Peri, czyli chińską podróbkę auta roku 2004 ? Właśnie ruszyła jego sprzedaż pod nazwą Jing Ling, czyli elf. Najtańszy elfik kosztuje ok. 15 000 zł, wyposażone jest w klimę i elektrykę szyb. Mimo wszystko - nie dam zarobic motoryzacyjnemu piractwu i motoryzacyjnym podrabiaczom. Wolę poczekac, aż pojawi się Nano, gdyż wiem, że Hindusi sporo się napracowali, aby stworzyc swojego własnego Volkswagena. Stronę dalej fakt, który mnie cieszy - Touareg o mocy 345 KM. Wreszcie ktoś, kto ośmielił się Greenpeacowi plunąc w twarz. Tylko dlaczego VW ?
Na końcu wydarzenia sportowe - fajnie, ale mnie nie interesuje kto dostał klasę C, A4 czy Vectrę w DTM...
A teraz porównanie o którym już wspomniałem. Bierze w nim udział 5 hatchbacków - Mazda 2, dotacja z Mlada Boleslav, "Subaru" Justy, Vw Polo i Opel Corsa. Nie będę się rozpisywał, napiszę tylko, że z dług wdzięczności wygrała.... dotacja.
A teraz coś, co pozwoli na chwilę się nam rozmarzyc - BMW 635d. Auto ładne, ale przez tył bym go w życiu nie kupił.
Kto się boi wiatru - oto kolejny przedruk z Auto Bild. Niestety, Dacia nie bierze w nim udziału, a nikt się nie zdzwi, jeśli napiszę, że wygrała marka, która za niedługo przejmie VW...
Nareszcie raj dla moich oczu - krótkie testy Lancii Ypsilon MD i Fiata Cromy. Ten samochód naprawdę mi się podoba, szczególnie w żółto-czarnym kolorze. A jednostka 1.3 MJT/105 KM powinna trafiac takze do Pandy 100HP. Croma - jeśli ona jest ładna, to weźcie mnie trzymajcie - te światła z Bravo do niej totalnie nie pasują. Moim zdaniem, o wiele lepszy był model sprzed face liftingu.
Jeśli ktoś chce sprowadzic auto z USA, zapraszam na stronę 34-35. Dużo porad, które mogą się przydac.
W poradach ekspertów mamy dwa pytania do Krzystofa Kotarby - jedno w sprawie odgłosów w Megane II, drugie w sprawie wskaźników w Sceniku.
W używanych prezentacja 307tki - auta bardzo udanego, niestety przez felerne złącze ABSu od paru lat na to auto mówi się Pożar 307. Jestem ciekaw, czy w 308 mamy system antypożarowy ?
Oprócz A4 auto nr 1 wygrały także Cienias, Tiguan, M3, SLR i V70. Gratulacje, szczególnie dla Cieniasa.
I na koniec zapowiedź następnego numeru - Bentley Brooklands, mój ulubieniec ( czyli Seicento ) w wersji sprzed liftingu w 2000 roku i... kolejne farmazony nt. dotacji z Mlada Boleslav.
_________________ Italjet Formula
50 ccm
12 lat
wciąż jeździ , ale czy zajechałbym do Rumunii ?
Dacia, Fiat i Tata - to nie samochody, to pasja
Ostatnio zmieniony przez Loganek 2008-03-18, 00:25, w całości zmieniany 6 razy
Croma - jeśli ona jest ładna, to weźcie mnie trzymajcie - te światła z Bravo do niej totalnie nie pasują. Moim zdaniem, o wiele lepszy był model sprzed face liftingu.
Włosi któryś już raz robią taki głupi numer: produkują fajnie wyglądające autko, a potem, łup! - robią mu lifting taki, że bolą i oczy, i serce...
Gratulacje dla Kolegi!
Z racji talentu i... odwagi.
Loganek napisał/a:
Właśnie ruszyła jego sprzedaż pod nazwą Jing Ling, czyli elf. Najtańszy elfik kosztuje ok. 15 000 zł, wyposażone jest w klimę i elektrykę szyb. Mimo wszystko - nie będę dawał motoryzacyjnym podrabiaczom zarobic.
I po co dać zarabiać systemowi Logai !
Spokój panuje w Lhasie...
Loganek napisał/a:
Red. Sękalski napisał parę słów o Kolesie - aucie, które na pewno nie będzie takim niewypałem jak Scenic RX4 oraz aucie, które pojawiło się o dobrych parę lat za późno. Koleos wygląda nieźle, oby tylko jego cena była bardzo konkurencyjna
oby nie dla Dacii 4x4 (np. Logan Highlander in spe )
Errata: Auto nazywa się Koleos. A do poprzdniego Scenica 4x4 mam pewien sentyment... Nawiasem mówiąc nowy mi się nie odoba.
Cóż, degustibus...
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-03-18, 02:18
Loganek napisał/a:
przez felerne złącze ABSu
Czy przypadkiem do "Pugów" ABS'u nie dostarcza Bosch? Jesli nie to mnie poprawcie, ale jedyny naprawde felerny element z 307ki pochodzi z kraju slynacego z precyzji i jakosci... a w swiat poszlo jak zwykle - francuskie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum