Marka: Dacia Sandero III
Model: Comfort
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wysłany: 2022-05-11, 17:12
Dzisiaj pierwsza wymiana oleju po przejechaniu 1800km, niby w starym nic nie było widać ale lepiej zmienić i spać spokojnie. Weszło mi lekko powyżej 3,5 litra przy około połowie wskazania bagnetu.
Weszło mi lekko powyżej 3,5 litra przy około połowie wskazania bagnetu.
przy zalewaniu nowego wlewaj bardziej na max stan niż jakieś pół , nie żałuj i tak to mało by schłodzić denko tłoka w tych wyżylonych silnikach jakie teraz robią choć dotyczy to też 1.5dci, a panweki są gówniane wszędzie
Marka: Dacia Sandero III
Model: Comfort
Silnik: TCe100 LPG
Wysłany: 2022-05-11, 18:32
corrado napisał/a:
leszek234 napisał/a:
Weszło mi lekko powyżej 3,5 litra przy około połowie wskazania bagnetu.
przy zalewaniu nowego wlewaj bardziej na max stan niż jakieś pół , nie żałuj i tak to mało by schłodzić denko tłoka w tych wyżylonych silnikach jakie teraz robią choć dotyczy to też 1.5dci, a panweki są gówniane wszędzie
Poszedłem za Twoją radą i zalałem do max stanu. z 5-litrowej butli zostało jakieś 0,8l - powiedział bym na dolewki ale silniczek suchutki, ani kropli wypocin więc raczej się nie przyda :)
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1230 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-05-11, 19:25
W nowych silnikach ubytki oleju to raczej efekt jego spalania a nie wycieków. Konsumpcja oleju jest dopuszczony w pewnym zakresie przez producenta ale wycieki nie.
Wysłany: 2022-07-05, 19:02 Olej do 1.0sce jak to w końcu jest
Witam , czeka mnie pierwsza wymiana oleju po upływie gwarancji i nie mam pojęcia czy olej do 1.0 się powinien spełniać normę RN17 czy może to norma dla nowoczesnych TCe ?.
W papierach od serwisów znalazłem tylko wpisy olej 5w40 i 5w30 ale nic szczegółów nie było podane .
Czy może starczy taki Elf Evolutioj 900 5w40 SXR ?
Ostatnio zmieniony przez rotmistrz88 2022-07-05, 19:02, w całości zmieniany 1 raz
do każdej turbo benzyny powinno lać się 5w40 / 5w50 a dlaczego to odsyłam do obiegu cieplnego w takim silniku oraz lepkości kinetycznej oleju.
99% postów na temat olejów na polskich forach to mix januszerskich nauk i plotek.
Marka: daćka
Model: sandero III stepway
Silnik: 1.0 12V TCe 100 KM LPG
Wersja: Comfort Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Sie 2021 Posty: 81 Skąd: stolyca
Wysłany: 2022-07-05, 20:17
rotmistrz88 napisał/a:
spełniać normę RN17
Taką jaką podał producent. Będzie albo RN0710 albo RN17. RN17 są 'kompatyblne' wstecz, czyli można je lać tam gdzie wymagana była norma RN0710.
Fruxo napisał/a:
do każdej turbo benzyny powinno lać się 5w40 / 5w50 a dlaczego to odsyłam do obiegu cieplnego w takim silniku oraz lepkości kinetycznej oleju.
sce nie ma turbiny. Od wielu lat stouje się 0W20 czy 0W30 to bardzo mocnych samochodów z turbodoładowaniem i im rzadszy olej to tym lepiej odbiera temperaturę bo szybciej dotrze tam gdzie trzeba. A lepkość kinetyczna nie ma tu nic do rzeczy, bo jedynie może powiedzieć jaka jest grubośc filmu olejowego a nie jego możliwośc odbierania ciepła czy wytrzymałości na wysoką temperaturę. Już prędziej indeks lepkości, a ten jest w olejach rzadkich zazwyczaj dość wysoki.
Stosuje 0W30 od 8 lat i w życiu nie zalałbym do nowoczesnego turbo silnika SAE50 ani SAE40. Do starych tak już prędzej.
Ba, nawet przymierzam się do zmiany z 5W30 na 0W20 w TCe żony.
Ostatnio zmieniony przez imć 2022-07-05, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Maj 2018 Posty: 119 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2022-07-05, 21:13 Re: Olej do 1.0sce jak to w końcu jest
rotmistrz88 napisał/a:
Witam , czeka mnie pierwsza wymiana oleju po upływie gwarancji i nie mam pojęcia czy olej do 1.0 się powinien spełniać normę RN17 czy może to norma dla nowoczesnych TCe ?.
W papierach od serwisów znalazłem tylko wpisy olej 5w40 i 5w30 ale nic szczegółów nie było podane .
W papierach o których piszesz masz podaną również normę, olej który wymieniłeś jest jak najbardziej ok. Ze swej strony polecam zakup kompletu u kolegi klubowego.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 926 Skąd: EL
Wysłany: 2022-07-05, 21:21 Re: Olej do 1.0sce jak to w końcu jest
rotmistrz88 napisał/a:
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1230 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-07-05, 23:21
A MyDacia co sugeruje ?
Z ciekawości sprawdziłem co podpowiada elf i shell - oba jak główny wybór wskazują 0w20 RN17fe wymieniany co 20tyś lub 12miesięcy.
castrol: 1. Castrol EDGE 0W-30 A5/B5 2.Castrol MAGNATEC STOP-START 5W-30 A5
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2022-07-05, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Posiadam Dacia Dokker w benzynie z 2021 roku. Zakupiony w lipcu, więc mija 1 rok użytkowania. Generalnie wszystko z nim jest ok.
Wykupiłem usługę Easy Service która w dużym skrócie mówi, że do 60 tys km lub do 4 lat mam przeglądy w cenie. Kosztowało mnie to około 1800 zł + VAT
Pod koniec ubiegłego tygodnia byłem na pierwszym serwisie gwarancyjnym. Przez rok zrobiłem niewiele bo 10 tys km.
Myślałem, że wymiana oleju silnikowego to standard na corocznych przeglądach. Okazało się, że zgodnie z kartą przeglądów wymiana oleju następuje po 2 latach lub po przejechaniu 30 tys km (Zależy co szybciej nastąpi).
Nie zweryfikowałem tego wcześniej, bo nie otrzymałem od dealera karty przeglądów. Dopiero dziś napisałem maila w tej sprawie, aby mi ją wysłał. Czuję się niedoinformowany, bo w zasadzie na przeglądzie wymienili mi tylko filtr kabinowy: nic więcej.
Pytanie czy jazda przez 2 lata na niewymienianym oleju silnikowym to dobry pomysł? Zawsze uczono mnie, że należy go wymienić raz w roku, bo traci właściwości.
W załączeniu przesyłam założenia easy service.
Jakie macie zdanie na ten temat?
es.jpg
Plik ściągnięto 88 raz(y) 182,37 KB
easyserive.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 71,41 KB
Ostatnio zmieniony przez qqq 2022-07-11, 13:41, w całości zmieniany 2 razy
30 tys. km / 2 lata to interwały maksymalne - i bez względu na ich wymiar bezwzględny zawsze podlegały skróceniu o połowę w przypadku eksploatacji w warunkach trudnych:
- co najmniej 50% przejazdów odbywa się ze średnią prędkością poniżej 30 km/h;
- co najmniej 50% czasu na biegu jałowym;
- co najmniej 30% przebiegu realizowane jest z przyczepą o wadze powyżej 500 kg;
- ponad 5000 km/rok przy temperaturze otoczenia powyżej 30°C lub poniżej -15°C;
- ponad 3000 km/rok przy stosowaniu olejów silnikowych lub paliwa niezgodnego z zaleceniami producenta;
- ponad 1000 km/rok w środowisku o dużym zapyleniu (drogi gruntowe, budowy itp).
Powyższe warunki dotyczą także filtra oleju, powietrza oraz pasków rozrządu i akcesoriów.
Obowiązywały także wtedy, gdy okresy międzyprzeglądowe wynosiły 15/10 tys. km / 1 rok...
Masz 2 wyjścia, które zależą od zasobności portfela;
1. Jechać do serwisu na dodatkową wymianę oleju za w ciul groszy z ich olejem i filtrem
2. Kupić potrzebne materiały i udać się do serwisu na wymianę za ok 200 pln, albo do zaprzyjaźnionego mechanika za 1/4-1/2 ceny serwisu.
2. Kupić potrzebne materiały i udać się do serwisu na wymianę za ok 200 pln, albo do zaprzyjaźnionego mechanika za 1/4-1/2 ceny serwisu.
Z tego co pytałem w salonie to tam idzie olej:
ELF EVOLUTION R-TECH ELITE 5W30
RN17, 5W30
Pytanie czy po wymianie mogą pojawić się jakieś nieprzewidziane błędy itd. Auto jest na gwarancji, więc pewnie wszelkie nieautoryzowane ingerencje będą podstawą do jej podważenia?
Czy w przypadku oleju nie ma się czego obawiać, tylko wymienić, bo i tak jest to nie do wykrycia, a zrobię dobrze dla silnika?
Kup filtr oryginalny i olej zgodny z normą RN17, podkładkę i wymień u lokalnego mechanika, nikt nie będzie się czepiał, nie będzie nawet o tym wiedział. Możesz również wymienić ten olej w ASO (ten kupiony) i wpiszą to do książki. U mnie w ASO wymiana kosztuje około 100zł, jak chcesz kupić wszystko od nich (ASO) to koszt około 500zł, (olej około 55zł/litr, filtr 59zł, uszczelka około 12zł).
Ostatnio zmieniony przez Slawskip 2022-07-12, 07:53, w całości zmieniany 1 raz
Dzwoniłem do Dacia Nawrot 5 minut temu i dla mojego samochodu ceny następujące:
1. olej, filtr i podkładka - 368 zl
2. robocizna - 256 zl
razem daje kwotę 624 zl
qqq napisał/a:
Z tego co pytałem w salonie to tam idzie olej:
ELF EVOLUTION R-TECH ELITE 5W30
RN17, 5W30
Skoro salon podał Ci już typ oleju to teraz kupujesz jeszcze filtr i podkładkę (możesz u niego toka93 ja kupuję i jestem zadowolony) i wymienić w salonie i wtedy nie musisz się martwić utratą gwarancji. Koniec tematu, Nie dziękuj. Postawisz piwo na zlocie
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2022-07-12, 11:06, w całości zmieniany 2 razy
Zawsze wtedy pytam serwis czy majtki i skarpety też rzadziej zmieniają?
Bardzo ciekawe porównanie
U mnie mija 10 lat jak po doświadczeniu systemu LongLife w Ałdi produkcji czeskiej przestałem zadawać pytania o olej w serwisie. Przynoszę co uznam za słuszne, kiedy uznam za słuszne i wymieniają. Gwarancja czy nie. Choć patrząc jak ceny wstały z kolan w Reno (w W-wie 300pln za godzinę, nie pytałem czy netto czy brutto), wymieniam olej międzyprzeglądowo w znajomym warsztacie (ma jakieś tam ISO, but who cares?). Ostatnia wymiana w Sandero: olej 126pln, filtr ori 59pln, wymiana 100pln, podkładka nie pamiętam ile...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum