Witam.
Zakupiłem niedawno automatyczny włącznik świateł i przed montażem mam pytanko do znawców tematu - w którym miejscu będzie lepiej go zamontować?
We wnętrzu kabiny ( jak tak to w którym miejscu ) czy pod maską przy skrzynce elektrycznej?
Najlepiej jakby ktoś podpowiedział pod które dokładnie kable się podpiąć co zaoszczędzi czasu i pracy.
Jak musi być ustawiona pozycja na manetce-pozycja "0" czy "światła mijania" i czy jest jakaś możliwość wyboru przy montażu?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Schemat przysłany z włącznikiem :
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2014-09-03, 21:07
W moim starym oplu astra zamontowałem automat, który kupiłem za 20zł na allegro (nowy). (auto jest stare i trzeba było za każdym razem ręcznie załączać/wyłączać światła) Montaż elektronicznego automatu zajął mi jakieś 2,5 godziny, poradziałem sobie sam. Potrzebna była lutownica, taśma izolacyjna, rurki termokurczliwe, kombinerki i nożyk do zeskrobania izolacji. Acha no i schemat fabrycznego, ręcznego wyłącznika świateł, żeby wiedzieć gdzie który kabelek podpiąć.
Automat działa w ten sposób, że mierzy napięcie akumulatora. Jeśli silnik nie pracuje napięcie jest niższe niż gdy silnik pracuje. Automat załącza światła, gdy wykryje wyższe napięcie, (kilka sekund po uruchomieniu silnika) a wyłącza je gdy napięcie spadnie. (unieruchomienie silnika).
kali, w takim razie zapewne tak, w sumie do końca pewien nie byłem i stąd mój pytajnik, a żeby był moduł automatycznego załączania świateł w dacii to mi nic nie wiadomo
Zamykam temat. Po sprawdzeniu elektroniki która okazała się sprawna , sprawdziłem przewody ,okazało się że był słaby styk na jednej szybkozłączce podającej plus ze stacyjki .Po zastąpieniu złączek lutowaniem wszystko gra. Dzięki wszystkim za pomoc.
Witam. Muszę odgrzać stary temat podłączenia automatycznego wyłącznika świateł mijania w sandero. Może ktoś coś poradzi jak to podłączyć poprawnie. Podłączyłem przy manetce według schematu producenta wyłącznika i po zapaleniu silnika światła postojowe i mijania świecą ale problem jest z światłami drogowymi nie chcą się załączyć i zastanawiam się czy nie podłączyć bezpośrednio przy reflektora może tak będzie działo.
A dokładniej na czym to ma polegać?
Czy po przekręceniu kluczyka w stacyjce i odpaleniu auta mają się automatycznie włączać światła?
To zależy dla kogo jest ta trudność...
Kupujesz taki zestaw i wg dołączonego schematu podpinasz je do auta..
A jak nie czujesz się na siłach samemu zrobić to lepiej dać kwalifikowanemu elektrykowi samochodowego i niech to zrobi i będzie OK. Bo inaczej uwalisz auto...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Kwi 2018 Posty: 173 Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-10-31, 11:58
Tak, chodzi mi o to by po odpaleniu auta włączały się automatycznie światła pozycyjne. Jak w pytaniu, jeżeli ktoś montował to może polecić jakiś moduł? Ew. czy te droższe różnią się czymś od tych tańszych, np funkcjonalnością?
Automatyczny włącznik świateł mijania - montował ktoś? Na co ew. zwrócić uwagę przy zakupie? Jak trudność z zamontowaniem?
W moim przypadku wyłączyłem. Powodem było to, że przy moich jazdach zaobserwowałem, że kiedy miałem automatyczne żarówki nie wytrzymywały roku bez względy jakie longlife by były. Teraz na luzaka wytrzymują ponad 1,5 roku.
Podsumowując: nie warto.
Ostatnio zmieniony przez straszna_maruda 2019-10-31, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum