DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Potrzeba chwili i przepisów - zestaw modyfikacji
Autor Wiadomość
kali 

Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2013-09-04, 07:38   Potrzeba chwili i przepisów - zestaw modyfikacji

Dziś przedstawiam zestaw modyfikacji Logana, które wynikły z potrzeby. Resztę dołożyłem, bo akurat miałem to porozbierane. Pilną potrzebą był montaż dodatkowego gniazdka zapalniczki na desce. Miejsce fabryczne powodowało, że kabelek do nawigacji czy telefonu był mocno naciągnięty często wypadał i zasłaniał radio. Gniazdo miałem z odzysku i takie zamontowałem. Gniazdo jest starej konstrukcji tzw. głębokie i wszelkiego rodzaju ładowarki się w nim zatrzaskują i dobrze trzymają, fabryczne jest płytkie i ładowarka na wertepach potrafi się wysunąć nie ładując urządzenia. Gniazdo zostało podłączone na sztywno (30) tzn. jest tam napięcie cały czas. W ten sposób uniknąłem niebezpiecznych skoków napięcia podczas rozruchu samochodu, kiedy to fabryczne gniazdo jest pozbawiane prądu po każdym ruchu kluczyka.

Reszta poszła psim swędem no już było rozebrane to włożymy. I tym sposobem dołożyłem jeszcze imobiliser gniazdo, którego jest po środku nawiewów i tam pierwotnie planowałem włożenie gniazda zapalniczki, ale zrezygnowałem, bo tam też mi kabelek by zwisał na radio.

Dodatkowo założyłem też automatyczny włącznik świateł, do którego dołożyłem na środkowej konsoli wyłącznik, bo nie zawsze jest potrzeba by te światła, np. w warunkach serwisowych się paliły. Światła podpiłem wszystkie łącznie z postojówkami.

Jak widać dołożyłem też zestaw głośno mówiący dość leciwy, ale sprawny i działający. W wersji finalnej głośnik przełożyłem na drugą stronę konsoli, bo z tej mi troskę czasami przeszkadzał.

W planach założenie siłownika do zamka klapy bagażnika, bo otwieranie tylko z kluczyka zaczyna mi mocno doskwierać. A że siłownik jest tam pchający, a wszystkie dostępne w handlu są ciągnące to pewnie zrobię to na siłowniku od centralnego zamka.

Idzie też zima, więc jak każde moje auto także i to dostanie ogrzewanie postojowe.

Siłownik bagażnika: http://www.daciaklub.pl/f...1618732#1618732

Ogrzewanie postojowe: http://www.daciaklub.pl/f...1623634#1623634

6_Całość.jpg
Tu widoczny cały nakład pracy. Na środku gniazdo do rozkodwania imo po prawej dioda imo. Powyżej już zamontowane gniazdo z ładowarką. Na konsoli środkowej po prawej stronie od przełącznika dmuchawy jest wyłącznik automat od świateł. Normalnie jest on wł
Plik ściągnięto 315 raz(y) 162,34 KB

5_umiejscowienie.jpg
Automat przymocowany do wiązki a masa widać wzięta z pod śrubki.
Plik ściągnięto 152 raz(y) 134,01 KB

4_Automat swiateł.jpg
Automatyczny włącznik świateł kupiłem w łódzkiej firmie, Altim, w której ma rabat montażysty ich systemów. Zasilanie po stacyjce wzięte z kostki od wycieraczek natomiast zasilanie przekaźnika z tych samych przewodów, co włącznik fabryczny. Przewody staran
Plik ściągnięto 110 raz(y) 150,47 KB

3_Sprzęt.jpg
Tu widać sprzęt potrzebny do roboty. Złączki zaciskarka i ściągacz izolacji.
Plik ściągnięto 82 raz(y) 148,03 KB

2_Wiercenie.jpg
Wiercenie wykonane wiertłem choinkowym.
Plik ściągnięto 168 raz(y) 94,88 KB

1_demontaż.jpg
Jak widać wyciągiem ramkę od radia, aby włożyć dłoń i zmocować gniazdko. Finalnie zdemontowałem cały panel, aby zamocować wyłącznik świateł.
Plik ściągnięto 197 raz(y) 122,63 KB

Odpowiedz do tematu