Myślę że cała sprawą trzeba zainteresować fakt.pl albo super expres
Wszyscy się ekscytują sprawą rozwodową administracji jak by to była para celebrytów z Hollywoodu .
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2014-02-26, 21:51
tak sobie jak na jakiś czas tu zaglądam i śledzę co się dzieje...
Przecież to śmieszne jest. W pełni popieram decyzję o zmianach, bo takowych tu potrzeba, żeby zostało cokolwiek czytelnego i przejrzystego w przyszłości...
Kratylos, schowaj chłopie dumę w kieszeń (o ile się zmieści) i daj robić innym na co już chęci Ci zbrakło, bo daćki już dawno nie masz i jeszcze jak ja tu zaglądałem na co dzień Twoja aktywność przydechła...
Dajcie nową grupę dla K. o kolorze seledynowym (jutro zapytam Żony jaki to, ale słyszałem, że taki istnieje) dla zasłużonych i może będzie lepiej.
PS. Jak już uda się uchwalić regulamin, ostatni punkt powinien brzmieć: "Administartor i moderator ma zawsze rację."
PPS. Laisar, tylko w ramach samoukarania nie próbuj samospalenia na ulicy...
No ale co się dziwicie ?
Co mógł zrobić Krastylos jak nie popisać sobie na forum ?
Miał szukać Laisara gdzie mieszka i mu w "dziub walnąć" albo poprzecinać opony w dacii ?
Zgłosić sprawę na policję ? Jakie dowody ? Jaki dowód przywłaszczenia czyjegoś mienia ?
W dodatku tracić czas na jeżdzenie po komisariatach ? bez sensu ...
Nie miał chyba zbyt wielu tu przyjaciół więc założył wątek widoczny dla wszystkich na forum.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-02, 18:18
Kratylos poprosił mnie o skasowanie jego konta i postów, za co wezmę się za minut osiem. Piszę, żeby uniknąć potem oskarżeń, że przyszedłem ciemną nocą i w drzwi kolbą załomotałem. :>
Wysłany: 2014-03-02, 20:09
I już po krzyku. Konto zostało usunięte, usunąłem również treść postów. Samych postów nie usuwałem ze względów technicznych (bałem się usuwać pierwsze posty w tematach, nie mam czasu na doktoryzowanie się z działania phpBB w tym względzie).
Wysłany: 2014-03-02, 22:41
mekintosz napisał/a:
Przy okazji może warto założyć osobny temat zawierający nformacje od adminów w sprawie takich akcji kasowania postów. Laisar teraz nic nie "zbroił"
Raczej zamierzam zgłosić propozycję punktu do regulaminu, że administratorzy forum nie zajmują się kasowaniem postów, chyba, że silnik forum pozwala zrobić to automagicznie. Względnie, że postów napisanych na forum administracja nie kasuje, kropka. Pomijając już mało zabawne względy techniczne, rację IMHO ma Laisar mówiąc, że takie kasowanie wyrywa rzeczy z kontekstu i szkodzi forum (jeśli kasowanemu zdarzy się napisać coś na temat Dacii). Nie wiem w sumie, muszę jeszcze temat przemyśleć. Z jednej strony użytkownicy mają prawo decydować o treści swojego autorstwa, z drugiej - robienie update'ów na żywca na tak posranej strukturze bazy jak w phpBB to po prostu potężne ryzyko konkretnej wtopy i utraty danych.
Ponieważ akcja kasowania postów miała dotąd miejsce raz, nie wydaje mi się, żeby osobny temat na jej cześć miał sens.
Wysłany: 2014-03-03, 11:15
Marek1603 napisał/a:
A może zapisać, że każdy napisany post stanowi własność "forum" i piszący się na to zgadza podczas rejestracji. Czy coś w tym stylu.
Nie jestem pewien, czy coś takiego i tak nie byłoby niezgodne z prawem. Wic polega na tym, że nie można zrzec się autorstwa "dzieła", można co najwyżej przekazać prawa majątkowe. To, co do czego nie mam pewności, to czy można zrzec się prawa do dysponowania dziełem przed śmiercią. Jeśli można, to można zawrzeć taką formułę w regulaminie klepanym przy rejestracji. Jeśli nie, to nie.
Przy czym ja sam nie jestem przekonany, czy to taki fajny pomysł.
Jako tfurca przez duże tfu :> wolę zachować prawo do swoich "dzieł", chociażby po to, żeby móc samemu decydować o prawach do nich (dlatego np. kod źródłowy do Arduino gadającego z pilotem, czy plik z wektorową wersją tarczy zegarów mojego autorstwa świadomie mają kopyrajt na Dacia Klub Polska i licencję z uznaniem autorstwa - żeby promować DKPL).
Jako administrator z pełną możliwością strzelenia sobie (i forum) w stopę jestem za maksymalnym ograniczaniem możliwości strzału w stopę.
Prezes napisał/a:
Przecież każdy sam może wykasować/wyedytować swoje posty jeśli chce?
Owszem, ale nie ma możliwości hurtowego kasowania/edytowania postów. Co, w momencie, kiedy masz kilka tysięcy postów do skasowania/edytowania na piechotę, stanowi praktycznie o niemożliwości usunięcia/wyedytowania swoich postów (fizycznie zajmie to bardzo dużo czasu). Z jednej strony, rolą administratora nie jest grzebanie w trzewiach forum, bo użytkownik chce. Z drugiej strony, rolą administratora jest umożliwienie użytkownikowi pełnego dysponowania treścią swojego autorstwa.
Przy czym ja sam nie jestem przekonany, czy to taki fajny pomysł.
Ja też nie jestem przekonany ale jak widać życie nas weryfikuje.
bebe napisał/a:
Owszem, ale nie ma możliwości hurtowego kasowania/edytowania postów.
To może tak zostawić. Ktoś ma widzi misie i dodaje nam roboty, żeby mu skasować posty. Ma życzenie proszę bardzo na piechotę. Musiałby być bardzo zawzięty, coby kasować wszystkie.
Myślę, że dobrze będzie wydzielić do nowego tematu posty o kasowaniu postów.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-03-03, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-03-04, 00:53
Marek1603 napisał/a:
To może tak zostawić. Ktoś ma widzi misie i dodaje nam roboty, żeby mu skasować posty. Ma życzenie proszę bardzo na piechotę. Musiałby być bardzo zawzięty, coby kasować wszystkie.
Z pozoru dobry pomysł. Z pozoru - bo jak trafi na złośliwego to pousuwa najistotniejsze tzn najbardziej potencjalnie przydatne posty ( dział techniczny,relacja z użytkowania swojego egzemplarza itp).
W kwestii usuwania - Laisar sam się zdegradował o 1 stopień, głównego architekta zamieszania już nie ma (też na własną prośbę) więc może najwyższy czas chwycić za miotełkę i myk-myk
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2014-03-07, 23:09
Pierwszy punkt regulaminu: "Pomyśl, zanim napiszesz". Przecież to internet... Ludzie wrzucają fotki z kibla na portale społecznościowe i się nie martwią o "prawa autorskie" a wy tu debatujecie... Napisał, to napisał. Chce kasować? Proszę bardzo - można samemu - jeden po jednym... To jest forum, a nie akcja szerzenia demokracji w środkowej Afryce! Kilka osób chce bezinteresownie dbać o porządek, to dajcie im to robić. Po co zakładać 15 tematów "Czy "kurwa" to już przekleństwo, słowo niecenzuralne, czy może przerywnik i dlaczego moderator w moim temacie akurat je usunął...?"
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-08, 18:39
Uff przebrnąłem przez cały wątek.
Panowie, mam jedną bardzo prostą sugestię - internet jest wspaniałym medium, ale czasem warto wziąć do ręki telefon i po prostu zadzwonić. Porozmawiać.
Za rok albo za dwa nikt nie będzie pamiętał o co chodzi i o co komu poszło.
Nie ma sensu się emocjonować takimi rzeczami.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-03-08, 20:23
już siedem stron - pracowicie . Może czas już skończyć i wstydu oszczędzić?
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2014-03-10, 20:45
Bardzo burzliwe dyskusje i ważne - ale dlatego nikt nie czyta gdzie by tu pojechać poza asfalt... i kiedy się zebrać.
Ważne aby forum przetrwało i dawało satysfakcję użytkownikom i w tej kwestii czemu mamy ich kasować po 12 miesiącach lub pisać usprawiedliwienia do admina ? (znalazłem to w regulaminie). Różnie w życiu bywa i fajnie jest wrócić do ekipy po nieobecności (nawet długiej) - a tu wtedy już konta nie ma ...
Wysłany: 2014-03-10, 21:58
janzet napisał/a:
czemu mamy ich kasować po 12 miesiącach lub pisać usprawiedliwienia do admina ? (znalazłem to w regulaminie). Różnie w życiu bywa i fajnie jest wrócić do ekipy po nieobecności (nawet długiej) - a tu wtedy już konta nie ma ...
Chyba trochę nie ten temat... Jeśli chodzi Ci o kasowanie nieaktywnych użyszkodników, to z tego, co pamiętam, i tak chodziło tylko o kasowanie martwych kont bez aktywacji i/lub z 0 postów, więc ciężko mówić o jakimś wracaniu.
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2014-03-11, 08:20
No tak to nie ten temat, jak śledziłem wątki to od regulaminu się chyba zaczęło
Ale przyznaje że ma sens kasacja :
konta bez aktywacji- OK
0 postów - OK
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum