Kiedyś kolega opowiadał, że w warsztacie coś tam naprawiali z przodu w okolicy zderzaka.
Akumulator był jak zwykle nie odłączony, bo naprawa nie była związana z elektryką.
W momencie mechanik przypadkowo stuknął w jakiś mały element. Co się okazało?
Wybuchły poduszki przednie, bo walnął w czujniki airbagów.
Morał jest taki: na wszelki wypadek odłączaj akumulator jak jesteś niepewny czy coś się stanie.
Przy odłączonym akumulatorze nic się nie stanie, najwyżej potem trzeba poustawiać na nowo zegary i radio....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Znaczy się, że bez odpięcia aku się nie obędzie. Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiam się czy jestem w stanie sięgnąć ręką do wtyczki przy poduszce pasażera. Muszę tam sięgnąć nad schowkiem. W razie gdybym nie sięgał - wie ktoś jak się demontuje ten schowek?
Jedyne co go trzyma, to ośki po obu stronach - wystarczy je wyjąć i schowek powinno się dać wyciągnąć. Musisz to jednak sam dokładnie obejrzeć, bo dokumentacja jest w tym miejscu baaaardzo ogólnikowa... (Nie wiem nawet, czy te trzpienie są dostępne od środka schowka, czy może od jego spodu).
Dzięki.
laisar jak zwykle niezawodny
Spróbuję najpierw sięgnąć nad schowek. Jak nie dam rady to będę go oglądał z każdej możliwej strony. Wtedy Twoja podpowiedź może okazać się bardzo cenna.
Nareszcie znalazłem trochę czasu żeby zrobić to oświetlenie. Ale niestety, wymiana wiązki na "bogatszą" nie wypaliła. Ale po kolei:
1. Nie jestem w stanie sięgnąć ręką wystarczająco głęboko za schowek, aby choćby tylko dotknąć wtyczki w airbag.
2. Schowek nie jest niczym mocowany, bo jest odlany jako jedna część z resztą dolnej części deski rozdzielczej. Demontaż odpada.
3. Skoro nie dostałem się od góry to zabrałem się za sprawdzenie połączenia pod schowkiem. Kolejna kicha - do łącza R292 nie doprowadzono zasilania oświetlenia schowka. Czyli wymiana wiązki i tak by nic nie dała.
4. Ciągnąć z bezpieczników mi się nie chciało, więc wyplotłem z wiązki (tej kupionej) kabelki od zasilania oświetlenia i podłączyłem do zasilania oświetlenia panelu środkowego.
Zatem reasumując, oświetlenia schowka działa mi tylko po włączeniu świateł (pozycyjnych lub mijania) i to mi w zupełności wystarcza. Najważniejsze, że w schowku nie zieją już te niezaślepione dziury
Schowek nie jest niczym mocowany, bo jest odlany jako jedna część z resztą dolnej części deski rozdzielczej
Przepraszam, ale sprawdzając wcześniej musiałem źle spojrzeć na osobę i sprawdzałem jak to jest w lodgy ): - a w dusterze jest tak jak w loganie i sandero I generacji: dolna krawędź pokrywy schowka jest w czterech miejscach przynitowana do deski. Żeby więc ją zdemontować, trzeba przeciąć nity.
Lajkonik napisał/a:
oświetlenia schowka działa mi tylko po włączeniu świateł
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2014-10-21, 17:01
Lajkonik napisał/a:
1. Nie jestem w stanie sięgnąć ręką wystarczająco głęboko za schowek, aby choćby tylko dotknąć wtyczki w airbag. :
Ta wtyczka nie jest wcale głęboko, a zaraz pod deską z lewej strony przymocowana do stelaża na którym trzyma się kokpit i rura nawiewu - z tym, żeby się tam dostać trzeba zdemontować kokpit (wtyczka siedzi w takiej "sprężynce zawieszce" i aby ja odpić trzeba ja z stamtąd wyjąć. Wiązka od tej wtyczki idzie do air bag i dalej właśnie do schowka i jeszcze się raz przewody się rozgałęziają - dwie takie wtyczki są wpięte do pojedynczych gniazd w desce (nie mam pojęcia do czego są? - chyba to masa).
Tak to wygląda i wtyczka airbag nie jest płytko, jak by się mogło wydawać. Wsadzałem łapę i najdalej gdzie sięgnąłem, to dotarłem końcami palców do otworu na lampkę A sama wtyczka wymaga odciągnięcia mechanicznego bezpiecznika - dopiero wtedy można ją wypiąć.
Skoro mowa o lampce oświetlającej bagażnik, to pozwolę sobie zapytać, czy gdybym zamontował w bagażniku Dustera drugą lampkę (po prawej stronie), musiałbym zmieniać jeszcze jakieś bezpieczniki, czy sprawa kończy się na kabelku od lampki po lewej stronie i wycięciu z prawej odpowiedniego otworu?
Po prawej stronie zamontowałem pasek diód 5630 , kabelek pociągnięty od lampki z lewej strony.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2014-10-22, 16:41
Lajkonik napisał/a:
... A sama wtyczka wymaga odciągnięcia mechanicznego bezpiecznika - dopiero wtedy można ją wypiąć.
I owszem - ale żeby wyciagnąć tenże bezpiecznik musisz wtyczkę najpierw wyjąć z tego mocowania - ja to nazywam: "wieszak - sprężynka" Jestem teraz taki mądry bo rozbierałem kokpit ... inaczej nawet bym nie zipnął w tym temacie.
I owszem - ale żeby wyciagnąć tenże bezpiecznik musisz wtyczkę najpierw wyjąć z tego mocowania - ja to nazywam: "wieszak - sprężynka" Jestem teraz taki mądry bo rozbierałem kokpit ... inaczej nawet bym nie zipnął w tym temacie.
Tak daleko nie dotarłem ale też nie musiałem, skoro okazało się, że i tak nie mam zasilania do oświetlenia. Wymiana wiązki nic więc by nie dała.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-06-13, 16:19
Z tego co wiem to Sandero II nie ma niestety oświetlenia schowka. A na pewno nie jest to taka lampka. Można jednak to dołożyć ciągnąc sobie dwa kabelki i już mamy :)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-13, 16:50
Oczywiście oświetlenie schowka jest, to taka sama lampka jak w bagażniku. Wyłącznik jest osobno i jego też trzeba dołożyć.
Numer katalogowy lampki na zdjęciu- po nim szukaj::
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-06-13, 17:10, w całości zmieniany 5 razy
Ponieważ w różnych miejscach pod zaślepkami przełączników znalazłem wiązki z kostkami to założyłem, że montaż lampki w schowku może być dość prosty, chyba że się mylę.
A ten wyłącznik jak wygląda i gdzie jest montowany ?
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
Ostatnio zmieniony przez yurec1st 2020-06-13, 17:21, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-13, 17:58
Poszukaj a znajdziesz za pół ceny. A najpierw poszukaj czy masz u siebie gotowe wiązki, bo to nie jest takie pewne...
Wyłącznik siedzi w otworze po lewej stronie schowka, na samym dole nad zawiasami drzwiczek.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-06-13, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum