Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2013-06-09, 11:27
radzio napisał/a:
Aveo z MyLink jest chyba z 10 tysięcy droższy od Sandero z Media Nav
Cena to jedno, ale MyLink potrzebuje smartfona, aby nawigacja działała! Czyli kupuje się na dobrą sprawę radio z dużym wyświetlaczem...
Pomysł z zaklejeniem znaczków byłby dobry i tak powinien ten odcinek być zrealizowany. Uprzedzenia już niejeden interes zniszczyły. Choć m.in. przez nie obecnie auta francuskie można kupić za ułamek prawdziwej wartości :)
A co do testu: Kia wygląda dobrze, ale jest droższa w porównaniu do konkurencji, a części zamienne zapewne nie będą tanie, bo nie są współzamienne z innymi. Aveo ma platformę następnej Corsy, technicznie tam cudów nie ma, więc pod tym względem jest ok. A Sandero wiadomo - części jest sporo i w rozsądnych cenach, a nie są one tak często potrzebne :) Aveo jest gadżeciarskie i mi się to podoba, ale plastiki we wnętrzu bardziej mi przeszkadzały niż w Sandero I. Nie wiem, może to tylko moje subiektywne odczucie... ale nawet Polonez ma ciekawszą fakturę niż Aveo :P
Obejrzałem w końcu ten odcinek. Najbardziej rozśmieszyła mnie sonda uliczna w Ciechocinku.
Starszy pan mówiący o Chevrolecie pożądanym za PRLu nie był świadomy że siedzi w Daewoo Lanos (a są rynki na których Daewoo jest sprzedawane pod marką Pontiac nawet tam to dopiero starszy pan byłby w ekstazie).
Tyle tylko, że to teraz bardziej Opel niż Daewoo a o tym ani słowa.
Testując bagażniki pana Jemielita zapomniał opuścić podwójną podłogę i dlatego bagażnik Aveo wyszedł mu najmniejszy, a jest to bzdura. Ten w Kii nie jest większy.
Ogólnie test w Automaniaku mnie nie zaskoczył. Jak zwykle bez pomysłu, brak podstawowej wiedzy o testowanym samochodzie i powielanie stereotypów.
Sonda raczej potwierdza, że polacy to naród pełen uprzedzeń, a samych zainteresowanych w większości utwierdza w swoich przekonaniach.
Nie wiem, może to tylko moje subiektywne odczucie... ale nawet Polonez ma ciekawszą fakturę niż Aveo :P
Tapicerka w Aveo jest dużo lepsza niż w Dacii. Deska a własciwie jej góra naprawdę na wysokim poziomie. Jedynie boczki drzwi są takie sobie.
W Dacii plastiki wydają sie mocniejsze, ale są chyba bardziej podatne na zarysowania. Kia wnętrze robi najlepsza robote i w sumie nic poza tym. Z zewnątrz ten samochód już mi się zdarzył opatrzyć. (W przeciwieństwie do Ceeda)
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-09, 22:09
W AVEO nie przkonuje mnie elektroniczny oczojebny niebieski wyswietlacz ;-( Kia byla CRDI, wiec porownanie obrotow przy danej predkosci w stosunku do beznynowych sandero/aveo niesportowe. Mimo swojej dosyc krytycznej w stosunku do daci opini wsrod tych samochodow wybrałbym.. sandero
Pomysł z zaklejeniem znaczków byłby dobry i tak powinien ten odcinek być zrealizowany. Uprzedzenia już niejeden interes zniszczyły. Choć m.in. przez nie obecnie auta francuskie można kupić za ułamek prawdziwej wartości :)
I chyba w ten sposób powinno się w naszym kraju tak testować wśród społeczeństwa samochody. Albo trzeba było pożyczyć z rosyjskiego salonu Renault Sandero
Swego czasu miałem chrapkę na Aveo ale mam uraz do oplowskiej technologi . Kia Rio fajnie wygląda ale nie wiedziałem że ma tak mały bagażnik no i t 7 letni gwarancja z 2 letnią gwarancj na koło dwumasowe lub jego 40000 km . Sandero - no cóż największe auto w tej klasie.
Jest jeszcze jedna fajna rzecz w teście - poziom głośności we wnętrzu - autka wypadły podobnie (no można mieć wątpliwości co do kii z dieslem - tu powinna się znaleźć wersja benzynowa auta a nie diesel) .
Rio 2600 obr/min 6 biegów 140 m/h - 75,9 dB
Aveo 4000 obr/min 5 biegów 140 km/h - 76,6 dB
Sandero 3500 obr/min 5 biegów 140 km/h - 77,8 dB
Myślę że to wyniki jednakowe jednak.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
róznica jednego dB to jednak dużo. Dacia przy 130 pewnie by wygrała. Główną przyczynę stanowi pewnie nie wyciszenie a wysokie nadwozie. Rio i Aveo sa bardziej opływowe (bardziej pochylona szyba). Rio jest tez zdecydowanie niższa od reszty (pewnie niżej zawieszona)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum