Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-12-12, 18:41
Poza tym menu multiview zajmuje troszkę miejsca. Podgląd sylwetki auta z czujnikami zajmuje jeszcze więcej miejsca. Ile zostanie go do wyświetlania obrazu z kamery?
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Czy ktoś orientuje się jaki moduł (widziany z poziomu DDT4ALL) a może jaka funkcja odpowiada za zarządzanie tylnymi czujnikami parkowania. Chciałbym zweryfikować czy (np przykładzie zablokowanego czujnika deszczu) nie jest coś fabrycznie zblokowane do komunikacji po szynie Multimedia CAN i doprowadzić do sytuacji jaka jest np; w CLIO gdzie widoczne są czujniki w MNE. Bo sama aktywacja w MNE (Micom ) tego nie uruchamia...
OK, ale "coś" w wersji fabrycznej w DD2 tym zarządza, - z tyłu jest moduł głośniczka, reszta leci "gdzieś" po wiązce kabli, zwłaszcza iż mamy przycisk wyłączenia czyli też jakiś moduł z nim współpracuje np: odbierając sygnał wrzuceniu wstecznego biegu który nie pochodzi z lampy cofania a z komputera..
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-22, 10:21
lisek2 napisał/a:
gggg napisał/a:
Musi być odpowiedni moduł.
OK, ale "coś" w wersji fabrycznej w DD2 tym zarządza
O ile mi wiadomo jak dotąd te moduły czujników stosowane w Daciach nie są podłączone do CAN i nie mają chyba w ogóle takiego wyjścia. Analogiczne moduły z Renault są podłączone do CAN i wtedy mamy wizualizację czujników na MNE.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-05-22, 10:41, w całości zmieniany 1 raz
OK, ale "coś" w wersji fabrycznej w DD2 tym zarządza
O ile mi wiadomo jak dotąd te moduły czujników stosowane w Daciach nie są podłączone do CAN i nie mają chyba w ogóle takiego wyjścia. Analogiczne moduły z Renault są podłączone do CAN i wtedy mamy wizualizację czujników na MNE.
OK to jaki moduł nimi zarządza gdzie się znajduje..może to oczywiście kwestia modelu sterownika ale możne też zwykłego (jak było w przypadku czujnika deszczu) odblokowania lub dodania okablowania... chętnie pogrzebię tylko szukam punktu zaczepienia..
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-22, 14:58
lisek2 napisał/a:
OK to jaki moduł nimi zarządza gdzie się znajduje..może to oczywiście kwestia modelu sterownika ale możne też zwykłego (jak było w przypadku czujnika deszczu) odblokowania lub dodania okablowania... chętnie pogrzebię tylko szukam punktu zaczepienia..
Moduł, do którego podłączone są czujniki, montowane chyba we wszystkich Daciach z lewej strony bagażnika, obok "pipczyka".
Foto z sieci (Logan/Sandero), w tym wypadku 259906502R:
W Clio czy Capturze moduły są inne- a są różne wersje tych modułów do czujników tylnych, czujników tylnych+przednich, czujników tylnych + kamery itd.
Osobiście też chętnie bym to zmodyfikował, ale nie mam info jakiego modułu szukać żeby na 100% zadziałało..
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-05-22, 14:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2022-01-01, 14:46 Dacia Sandero III - czujniki parkowania z ASO a wizualizacja
Cześć
Zamontowałem w ASO oryginalne czujniki cofaniania (tył) do mojej Dacii Sandero (2021) z MediaDisplay. ASO mówiło ze będzie tylko dźwięk bez żadnej wizualizacji i tak jest. Wizualizacja jest spoko i fajnie jakby jednak była, wiec dostałem się do tego MCMTEST i tam odblokowałem sobie menu czujników w opcjach pojazdu. Niestety samochód nie widzi ich i nie da się ich włączyć.
Czy jest jakiś sposób na wizualizacje oryginalnych czujników parkowania zamontowanych przez ASO?
Ostatnio zmieniony przez dejmien420 2022-01-01, 14:48, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2022-01-24, 18:01 Re: Dacia Sandero III - czujniki parkowania z ASO a wizualiz
dejmien420 napisał/a:
Czy jest jakiś sposób na wizualizacje oryginalnych czujników parkowania zamontowanych przez ASO?
Czy zamawiając z fabryki auto z czujnikami to są one montowane w fabryce czy w ASO? I jeśli w montaż był w fabryce to wizualizacja jest również niemożliwa do wykonania? Pozdrawiam
Ja u siebie mam wizualizację. Różne rzeczy mi montowali w serwisie, ale z czujnikami przyjechał z fabryki.
Trochę dziwne, że w serwisie nie potrafili dołożyć modułu, żeby czujniki były w pełni funkcjonalne. Może to znowu problem z dostępnością elektroniki. Albo kwestia wersji wyposażenia.
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-01-24, 18:56, w całości zmieniany 1 raz
Nic nie zmieniałem. Od razu tak było.
Tak samo było w Sandero które oglądałem w salonie i w tym testowym którym jeździłem.
Mówimy o kolorowych (od zielonego do czerwonego w miarę zbliżania) wskaźnikach na ekranie MediaDisplay?
Wysłany: 2022-01-24, 22:52
Jak to działa przy fabrycznych czujnikach, podane jest tutaj:
https://youtu.be/BUIx5upduEE
A zestaw dokładany w ASO to nigdy nie jest taki sam zestaw jak z fabryki, lecz uproszczony. Nie jest podłączony do CAN ani nie ma takiej opcji.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-01-24, 23:01, w całości zmieniany 5 razy
Wysłany: 2022-02-07, 11:39 Re: Dacia Sandero III - czujniki parkowania z ASO a wizualiz
uno0 napisał/a:
dejmien420 napisał/a:
Czy zamawiając z fabryki auto z czujnikami to są one montowane w fabryce czy w ASO? I jeśli w montaż był w fabryce to wizualizacja jest również niemożliwa do wykonania?
W opcji z multi view nie ma wizualizacji czujników parkowania pomimo fabrycznego wyposażenia...
Jest to dość rozczarowujące
Wysłany: 2022-09-17, 21:28 Wizualizacja czujnikow parkowania w mediaNav
Cześć, odebrałem sandero z systemem medianav ale bez kamery cofania, tylko z czujnikamiz tyłu. Gdy wrzucę wsteczny czujniki z tyłu sie aktywują, działają ok ale nie ma wizualizacji na ekranie. W ustawieniach też nie ma nic o czujnikach, zmianie głośności itp. Czy przy samych tylnych nie ma wizualizacji?
Dzięki, też to widziałem ale nie chcę nic zmieniac w plikach. Tylko ostatnio nawet widziłem filmik jak wyświetlają się same czujniki z tyłu. Może od jakiegoś czasu zrezygnowali z tego z powodu kosztów tak samo jak nie ma już w media nav modułu wifi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum