naklejki zdjalem w profesjonalnej firmie w warszawie (dla zainteresowanych podam nazwe) za cene 200zl. niestety zostaja lekkie ślady i trzeba bylo jeszcze polerować caly samochód. wosk pete's 53 zrobil swoje i duster wyglada lepiej jak wyjezdzal z salonu. w serwisie daci nie chcieli się podjąc zdejmowania oryginalnych naklejek tlumaczac sie iz moga uszkodzic lakier metaliczny. wszystkim posiadaczom aventur polecam jak najszybsze zdjecie naklejek gdyz po uplywie dluzszego czasu lakier pod naklejkami bedzie mial diametralnie inny odcień niz reszta. same naklejki wydaje mi sie iz nie przetrwaly by wiecej jak 3 lata wiec szkoda lakieru .
ps. w profesjonalnym zakladzie ochrony lakieru stanowczo odradzali zmywacz do naklejek.
wszystko bylo robione na cieplo a pozostalości klejów sciągane specjalnymi preparatami .
lepiej nie pisac takich porad jak sie nie jest pewnym poniewaz mozna w ten sposób zniszczyc komus autko.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-02-13, 21:12, w całości zmieniany 1 raz
ja nie moglem zrezygnowac przy zamówieniu poniewaz byla to wersja demo z juz przyklejonymi naklejkami. sam nie wiem jak by sie zachowal lakier pod tymi naklejkami ale obawiam sie ze roznica( po zdjeciu naklejek)spowodowana sloncem po paru latach byla by znacząca.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2014-02-16, 05:48
Proste jak drut:)
Dobra suszarka do włosów żony i ciepły garaż (na zimnie folia się rwie) i delikatnie "ciągniemy" za róg folii, nie szarpiąc do góry tylko bardziej poziomo zaginając odklejaną folie i równocześnie ją podgrzewając.
Powinna zejść razem z klejem a to co zostanie można usunąć benzynką ekstrakcyjną i delikatną ściereczką.
Uwaga! używanie nagrzewnicy tylko dla wprawionych, amatorom zdecydowanie powinna wystarczyć suszarka:)
Zmywaczy do naklejek nie używać!
Jak ktoś jest chętny to zdejmę naklejki zdecydowanie taniej niż za dwie stówy:)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-02-16, 11:07, w całości zmieniany 3 razy
fotki zamiescilem na forum z galeria naszych samochodów. ja mam wersje czarną.
reflektory na dachu 2X60 sa spoko ale można je wlączyc dopiero po zalaczeniu światel dlugich, spisuja sie świetnie w lesie itp miejscach.
metoda na suszarke też dobra ale dla malych naklejek.
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2014-02-16, 11:59
Duże też się da:)
Jedna rączką grzejemy drugą delikatnie odklejamy:)
Te naklejki na dusterach są stosunkowo nowe więc folia zachowała swą elastyczność i powinna łatwo zejść. Gorzej jak taka naklepa ma już parę lat i słońce wypalając systematycznie folię spowodowało, iż staje się krucha i rwie się małymi kawałeczkami.
Mam szerokie listwy na drzwiach w Duster'ze , niestety w niewyjaśniony sposób ktoś jakoś zahaczył i wygiął mi w tylnych drzwiach górny róg listwy (na łączeniu drzwi przednich i tylnych) i dziś miałem zamiar listwę zdemontować. :(
Odeszła lecz niestety taśma piankowa została na drzwiach i łatwo nie chce schodzić, taśma i klej.
Wiecie jak łatwo i bezpiecznie ściągnąć taśmę i klej?
czytałem gdzieś o środkach którymi psika się w celu usunięcia smoły z lakieru?
Jakieś miał ktoś doświadczenia w tym temacie?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-07-03, 15:19
myślę,że po potraktowaniu benzyną ekstrakcyjną i n.p. za pomocą użytej z wyczuciem drewnianej szpatułki po lodach da się to usunąć bez większego problemu. Tej samej benzyny można użyć potem do odtłuszczenia blachy i krawędzi osłony, na którą nakleisz nowe taśmy dwustronnie klejące (3D robi solidne) . Można je trochę podgrzać suszarką do włosów przed klejeniem do blachy i porządnie docisnąć
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-07-03, 15:26, w całości zmieniany 3 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-07-03, 15:26
większość klejów rozpuszcza i jest nieszkodliwa dla lakieru
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-07-03, 15:27, w całości zmieniany 1 raz
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2016-07-03, 15:31
Spróbuj acetonem albo propanolem. Czyściłem tym plamy z kleju z taśmy na oknach. Tylko sprawdź w jakimś niewidocznym miejscu czy przy okazji nie usunie lakieru.
Przy środkach które są dedykowane do usuwania smoły, asfaltu jak np.
K2 Tar remover jest informacja o usuwaniu również "naklejki, taśmy klejące"
dlatego jutro spróbuje
Ja ostatnio czyściłem od asfaltu drzwi rozpuszczalnikiem NITRO - wyczyściłem bez szkody dla lakieru - bardziej namaczałem niż ścierałem - bo za ten lakier na Dustrze to pewny nie jestem
_________________ "Omne ignotum pro magni fico" - Wszystko co nieznane, wydaje się niezwykłe
dzięki za wszystkie rady.
krążek to będzie ostateczność jak środki nie pomogę, lakier w daćkach nie jest najlepszy dlatego bał bym się użyć takiego dysku ale może jednak on daje rade bez uszkodzeń, gdzieś na forum czytałem o nim
Wysłany: 2016-09-12, 11:37 Jak usunąć starą, sparciałą naklejkę z tylnej szyby?
Sposób niby oczywisty - zdrapać. Problem w tym, że jest przyklejona na ogrzewaniu. Wydrapałem ile się dało, a i tak mimo starań uszkodziłem jedną nitkę ogrzewania. Już poczytałem jak ją naprawić, ale i tak najpierw muszę się pozbyć reszty naklejki.
Proszę o pomysły/porady.
Dzięki laisar, ale w tym wątku nie widzę odpowiedzi na mój problem. Ja nie usuwam naklejki z lakieru, tylko z tylnej szyby i zależy mi na tym, żeby nie uszkodzić ogrzewania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum