Wysłany: 2014-03-13, 07:10 odgłos cykania z silnika
podczas montażu chlapaczy (samochód całkowicie wyłączony) usłyszałem dziwne cykanie jakby zegarka z komory silnika. niestety nie udało mi się ustalić miejsca z którego dochodzi. czy jestem przewrażliwiony czy rzeczywiście może tam coś cykać?
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-03-13, 07:34
Jeżeli cykanie słychać przy otwartej masce podczas pracy silnika to możesz słyszeć po prostu wtryski - które nie należą do najcichszych w tym modelu. Tak pracują. Nie jest to drażniące ale wiesz, że je masz Moje przejechały już tak 84kkm. Myślę więc, że wszystko ok. ale nie słyszę jak słychać to akurat u Ciebie więc można upewnić się w ASO.
Jeżeli chodzi o cykanie po wyłączeniu silnika - to coś po prostu stygnie, kurczy się i cyka - może jakaś osłona przy układzie wydechowym czy coś... Mam to samo od jakiegoś czasu.
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-03-13, 09:30, w całości zmieniany 1 raz
u mnie to samo. Po włączeniu zapłonu (silnik NIE pracuje) słychać tykanie tak co 1/2 sekundy przez około 30 sekund. potem cisza.
To samo, gdy po jeźdździe wyłączam silnik. Też spod maski słychać cykanie/tykanie przez ok. 30 sekund po wyjęciu kluczyka.
Pomimo zupełnie innego motoru, u mnie tak samo. Odgłos podobny to przekaźników, więc zakładam, że chodzi o wyłączanie/bezpieczne wyłączanie jakiś elementów elektronicznych - nie wiem na przykład pompy wspomagania.
Ciężko ocenić dźwięk po słowie cykanie, ale może tu chodzi o stygnięcie katalizatora.....
nie..to na pewno nie to..
Zawsze trwa tyle samo..zawsze jest tak samo rytmiczne. i zawsze jest w czasie po przekręceniu kluczyka (nawet na zimnym silniku) i zawsze po wyłączeniu silnika.
Wydaje mi się, że to właśnie z "elektroniki" dobiega, czyli przekaźniki, immobiliser czy cóś.
Wysłany: 2014-03-14, 09:51 Re: odgłos cykania z silnika
waldek72 napisał/a:
podczas montażu chlapaczy (samochód całkowicie wyłączony) usłyszałem dziwne cykanie jakby zegarka z komory silnika. niestety nie udało mi się ustalić miejsca z którego dochodzi. czy jestem przewrażliwiony czy rzeczywiście może tam coś cykać?
to wtryski ,przy zimnym silniku głośniejsze potem trochę cichną
po wyłączeniu silnika redukcja ciśnień w układach ( słychać także przekaźniki podczas przełączeń)
Wysłany: 2014-03-14, 17:07 Re: odgłos cykania z silnika
waldek72 napisał/a:
Słychać "cykanie" czujnika oczyszczacza umieszczonego po prawej stronie pod reflektorem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum