Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
lodgy by grapess
Autor Wiadomość
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-09, 23:24   lodgy by grapess

No dobra, jeżeli pozwalają na tym forum założyć własny wątek to sobie założę.
Na początek fotka mojego ale jeszcze nie mojego Lodgy.
Stała tak sobie i czekała aż je gaz i inne dodatki założą więc wyjąłem komórkę i fotkę strzeliłem. Odebrałem ja dzisiaj, jazda próbno rodzinna zaliczona na +.
Pierwsze wrażenia takie, że zapakuję tu to co chciałem, drugie takie, że otrzymałem to czego się spodziewałem :)
Cel najważniejszy został osiągnięty. Zapakuje tyle osób ile chciałem.

przejechaliśmy dzisiaj kilka km i pierwsze spostrzeżenia. Zadziwił mnie silnik, mam najtańszą wersję 1.6 z gazem. Na razie nie jeździliśmy szybciej niż 70 na godzinę ale silnik, który mam jest genialny. Tego silnika prawie nie słychać. Przy prędkościach do 70 na godzinę o pracy silnika informuje tylko wskazanie obrotomierza.

Silnika jakby nie było, nie słychać i nie czuć przy wciskaniu pedału gazu.
Jakby go nie było a jednak samochód jedzie.

Dziwne z jednej strony uczucie z drugiej czekam na wyniki spalania.
Jak dla mnie liczy się ekonomia. Ma być cicho, tanio, i niezawodnie, nie musi być szybko. Po teście pierwszego dnia jest cicho i mam nadzieję że będzie tanio i niezawodnie,
Pozdrawiam

2014-04-03 12.18.21 36.jpg
Plik ściągnięto 328 raz(y) 87,37 KB

 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-09, 23:35   

Postanowiłem przyciemnić szyby w dwóch tylnych rzędach i klapie bagażnika.
Chcę to zrobić sam !!!!!
Na początek muszę wiedzieć:
1) Jaka folię kupić? Model typ
2) Jak to coś co kupiłem w punkcie 1 położyć na szyby?

Wszelkie rady, pomoc mile widziana :)
Pozdrawiam
Darek
Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-04-20, 00:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dar1962 



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3844
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-04-10, 08:00   

życzę długiej i bezproblemowej przyjaźni z tym sympatycznym pojazdem ;-)
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-10, 10:48   

Nie dziękuję za życzenia :), żeby nie zapeszyć

Dzisiaj pierwsza obserwacja.
Po ruszeniu rano przy 6 stopniach temperatury na zewnątrz, gaz włączył się po 1.1km.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3515
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-04-10, 11:10   

Dzisiaj pierwsza obserwacja.
Po ruszeniu rano przy 6 stopniach temperatury na zewnątrz, gaz włączył się po 1.1km.

To jest normalne, bo silnik musi się nagrzać do odpowiedniej temperatury, by reduktor gazu mógł normalnie pracować a więc już powyżej 40 st. bo inaczej reduktor przy zimnym silniku może skrócić żywotność membrany w reduktorze i w ten sposób silnik może w przyszłości źle pracować na gazie.
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2555
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-10, 14:47   

Gratulacje
Masz już tempomat, przycisk Eco i wskaźnik temperatury zewnętrznej na pokładzie ?
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-10, 15:33   

Mam wskaźnik temperatury zewnętrznej co mnie bardzo zdziwiło i ucieszyło. Nawet w instrukcji obsługi nie ma o nim mowy :)

Nie mam tempomatu, mam ogranicznik prędkości.

Nie mam również przycisku Eco, nie wiem nawet co to jest. Moglibyście wyjaśnić?
Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-04-10, 15:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2555
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-10, 15:47   

Nowe Lodgy Laureate od połowy kwietnia mają mieć tempomat i przycisk Eco - silnik przechodzi w oszczędniejszy tryb i są ikonki podpowiadające czy zmienić bieg na wyższy/niższy.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-10, 15:49   

No cóż, trochę szkoda, jak się okaże że i cena ma być mniejsza to by oznaczało że trochę dałem ciała.
Ten przycisk eco to pal licho, ale tempomat by się czasem przydał.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3515
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-04-10, 20:28   

Tempomat jest dobry na długie trasy i na autostradach, natomiast do jazdy na krótkie trasy czy w mieście to tempomat nie jest potrzebny. A ogranicznik jest dobry, bo zaprogramujesz sobie prędkość np. 60 km/h i jedziesz sobie, o ile warunki drogowe pozwalają, z wciśniętym pedałem przyśpieszenia do pierwszego oporu po mieście bez obawy o kontrole radarowe policji.
Jak trzeba trochę szybciej to jeszcze mocniej wciskasz pedał co powoduje lekkie przeskoczenie oporu i możesz szybciej jechać. Czy to zauważyłeś? ;-)
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-10, 20:43   

Tak, nawet dzisiaj testowałem. Ale jeszcze do końca nie czuję jak to działa. Ustawiłem na 60 jak doszedł do 60 to zaczęło szarpać. Jakbym jechał na za niskim biegu.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-15, 15:20   

Mija prawie tydzień, na liczniku 200km stuknęło !!!!

Jakiś czas temu zauważyłem klekotanie w silniku, podobno wg ASO TTTM i mam czekać na przegląd przy 1000km. No to czekam.

Ale dzisiaj, a w sumie pierwszy raz to wczoraj zauważyłem kolejny chyba niepokojący objaw.
Wracałem wczoraj z Wawy do Piaseczna i przypomniało mi się, że miałem sprawdzić hałas przy 110 więc zjazd w prawo na obwodnicę. Akurat było zielone więc wystarczyła redukcja do 2, obroty poniżej 2 tysięcy.
Za zakrętem poczułem się wolny więc gaz do dechy, samochód zaczął przyśpieszać i przy ok 2000 obrotów dziura, brak mocy po chwili samochód wrócił do życia i raczył przyśpieszyć.

Pomyślałem, że może coś tam. Ale dzisiaj znowu to samo, odwożę dzieci do szkoły. Podjeżdżam do skrzyżowania, skręt w prawo, redukcja do 2 bez zatrzymywania. Za zakrętem gaz do dechy i dziura.

O co chodzi?
Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-04-15, 15:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
gregory1976 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 80
Skąd: Bytom
Wysłany: 2014-04-15, 18:03   

Może to ten sam problem:
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=10348
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3515
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-04-15, 19:48   

grapess napisał/a:


Pomyślałem, że może coś tam. Ale dzisiaj znowu to samo, odwożę dzieci do szkoły. Podjeżdżam do skrzyżowania, skręt w prawo, redukcja do 2 bez zatrzymywania. Za zakrętem gaz do dechy i dziura.

O co chodzi?


Czy taki objaw jest na benzynie czy na gazie czy na obu paliwach?
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-15, 19:51   

Na gazie, na benzynie nie zaobserwowałem
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3515
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-04-15, 20:11   

To zaobserwuj je. Jak będzie OK na benzynie to wiadomo, że źle się dzieje z komputerem od gazu i trzeba je szybko zareklamować. Podejrzewam, że źle są ustawione nastawy komputera gazowego i trzeba je skorygować, by były zbliżone do pracy na benzynie.
A jak tak samo będzie na benzynie to prawdopodobnie winę ponosi soft, ale dokładnie nie jest to pewne. Jak będziesz w ASO to weź kumatego mechanika ze sobą na przejażdżkę i w czasie jazdy pokaż mu wszelkie niepożądane objawy, żeby on to zrozumiał i nie gadał, że TTTM. :->
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-18, 12:42   

Naprawione, wgrana nowa mapa do gazu. Chyba nie nowy soft a tylko konfiguracja.
Przy okazji usunięte stukanie przy przejeżdżaniu przez śpiących policjantów. Dołożone wytłumienie sprężyny w postaci nakładek na górny koniec sprężyny kolumny McPersona. Lodgy jeździ jak nowa :mrgreen: :-P , super.
Podziękowania dla kolegów z forum no i dla Panów z ASO Puławska za szybką naprawę.
Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-05-02, 08:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3515
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-04-18, 20:10   

No to super, że Twoja Lodgy już jeździ tak jak trzeba. Zawsze jak się instaluje gaz do samochodu to trzeba zawsze dostrajać komputer w czasie postoju i W CZASIE JAZDY.
Większość gazowników tego nie robi, bo im się nie chce jechać i dostrajać komputer. Przeważnie robią tylko w czasie postoju w warsztacie i "pan będzie zadowolony". Potem są takie problemy ja wyżej opisane posty......
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-18, 21:10   

Pewnie tak było, w ASO powiedziano, że do nowego wgrywa się soft standardowy.
Teraz wiem, że jeździli we dwóch i dostrajali. Jest na pewno lepiej. Nie dusi się, równo przyśpiesza, jest OK.

A najważniejsze, że nie stuka przednie zawieszenie :mrgreen:
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-18, 21:30   

Dzisiaj Lodgy jak każda kobieta otrzymała zestaw kosmetyków. Kupiłem podstawowe i część w postaci testerów a i tak musiałem zapłacić wóz siana. :-/

Shiny Garage Fruit Snow Foam 1L
Shiny Garage Orange Car Wash 500ml
poorboys professional polish
FINISH KARE 1000P Hi-Temp Paste Wax wosk syntetyczny TESTER
303 Aerospace Protectant

Ciekaw jestem efektu i czy to ma sens. Zobaczymy

IMG_0123sm.jpg
Plik ściągnięto 199 raz(y) 95,29 KB

Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-04-18, 23:47, w całości zmieniany 3 razy  
 
kicia 



Marka: Dacia
Model: Duster II 4x2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 07 Kwi 2014
Posty: 360
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-18, 21:55   

To się nazywa poświęcenie! Piwem samochód pielęgnować... ;-)
Ale... czy aby tylko jedno starczy? :-)
 
benny86 


Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wersja: [Inna]
Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 2952
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-04-19, 10:01   

Kosmetyków nie znam, pewnie wyższa półka niż te których ja używam, ale piwko bardzo dobre :mrgreen:
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-20, 19:52   

Woskowanie zakończone wczoraj, miałem nadzieję na słońce dzisiaj, chociaż chwilę ale nie było.
Mam więc tylko zdjęcia w deszczu:

IMG_0220.JPG
Plik ściągnięto 157 raz(y) 220,45 KB

IMG_0213.JPG
Plik ściągnięto 196 raz(y) 243,93 KB

 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 694
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-21, 18:54   

Samochód umyty i nawoskowany. Była dzisiaj okazja na wycieczkę do lasu.
Ostatnio zmieniony przez grapess 2015-11-29, 23:44, w całości zmieniany 6 razy  
 
kicia 



Marka: Dacia
Model: Duster II 4x2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 07 Kwi 2014
Posty: 360
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-21, 20:32   

Fotki pierwsza klasa. Nadawałyby się nawet do oficjalnej reklamy Dacii. :-D

Podoba mi się pomysł z wklejaniem nicka w miejsce rejestracji. :-)
Ostatnio zmieniony przez kicia 2014-04-21, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne