Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
co z promocjami (rabatami) w salonach DACII ?
Autor Wiadomość
tomaszgebala 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV + Logan VAN
Silnik: 1,5 dCi + 1,6
Rocznik: 2008 + 2011
Wersja: Laureate 5 os.
  Wysłany: 2008-07-28, 18:36   co z promocjami (rabatami) w salonach DACII ?

obserwuję rozwój sytuacji w polskich salonach związany ze wzrostem wartości polskiej złotówki. Wszędzie wchodzą rabaty, ale w salonach Dacii coś o tym chyba zapomnieli... :-(

Jak sądzicie , co może być tego przyczyną? Czyżby i tak rewelacyjne wyniki sprzedaży? Chyba nie ...

Więc co... ?

wieza 

Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Wysłany: 2008-07-28, 19:32   hey

Moim zdaniem to leca na tym ze samochod ma dobry popyt ale trzeba sie targowac u nich i dobrze blefowac ze u konkurencji dlai wam taniej ;) albo pojechac do jakiejs wioski to taniej sprzedadza

tomaszgebala 

Model: Logan MCV + Logan VAN
Silnik: 1,5 dCi + 1,6
Rocznik: 2008 + 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-07-28, 22:58   

wieza napisał/a:
albo pojechac do jakiejs wioski to taniej sprzedadza

no, przecież ja mieszkam w takim mieście - wszak Lublin nie jest metropolią... - tzw. "ściana wschodnia" :mrgreen:

paweloo97 

Marka: (nie posiadam)Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 105 KM 4x4
Rocznik: 2010
Wersja: Prestige
Wysłany: 2008-07-29, 07:45   

Czytałem wczoraj na www.samar.pl że wojna ,,promocjowo-rabatowa'' ma się zacząć we wrześniu.Obecnie większość cenników marek(oprócz tych co teraz obniżyło ceny w cennikach) kalkulowane były jak kurs euro był o 40-50 gr większy na początku roku.Teraz pewnie będą po kolei odświeżać cenniki i promocje.

http://www.samar.pl/__/__...a-promocje.html

dogberry 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 85 KM
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-07-29, 07:52   

Jak już wcześniej mówiłem dealerom Renault w Polsce nie opłaca się sprzedawać Dacii bo jest konkurencją dla najtańszych renówek.

Konrad 

Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz
Wysłany: 2008-07-29, 13:13   

dogberry napisał/a:
Jak już wcześniej mówiłem dealerom Renault w Polsce nie opłaca się sprzedawać Dacii bo jest konkurencją dla najtańszych renówek.

To nie tak :
Renault rozdziela marki - Dacii nie można sprzedawać w tym samym salonie co Renault. Ma mieć oddzielny lokal itp ( nawet określają powierzchnię )
Dealerom nie wolno obniżać cen - w wyjątkowych przypadkach tylko za zgodą Renault Polska.
Dealerom nie wolno dodawać gratisów do samochodów.
Dacie mają w całym kraju kosztować tyle samo i mieć takie samo wyposażenie.
Teoretycznie wszelkie gratisy, które są dawane pochodzą od dealera - np. opony, radio itp. Na żadnej fakturze ich nie ma prawa być razem z samochodem, bo gdyby Renault się tego dopatrzyło - po licencji na sprzedaż Dacia.
To samo z cenami. Gdyby któryś z dealerów obniżył cenę i sprzedał taniej , a konkurencja by go podpierniczyła do importera ( RP ) lub RP by się tego dopatrzyło - po licencji na sprzedaż Dacie.
A co do obniżek cen - była jedna w 2005 i basta. Mogą powiedzieć, że ich samochody nie zdrożały tak jak inne.
Gdy wprowadzano Dacię Logan - miała ona zastąpić Thalię, którą Renault miało przestać produkować.
Renault chce wypromować swoją markę by klient szedł po Renault, a nie po tani rodzinny samochód. Dlatego inne modele mają takie wysokie ceny.
Tani rodzinny samochód to ma być ( i jest ) Dacia.

Paf 

Model: Logan MCV Arctica 7os.
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 7 os.
Wysłany: 2008-07-29, 18:03   

No to fajnie..., zrobić produkt który się dobrze sprzedaje a potem się go wstydzić i nie dopuścić do zwiększenia sprzedaży! Coś mi tu nie pasuje. Na ekonomii kapitalizmu inaczej mnie kiedyś uczyli. :lol:

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-07-29, 21:45   

KONRAD napisał/a:
Teoretycznie wszelkie gratisy, które są dawane pochodzą od dealera - np. opony, radio itp. Na żadnej fakturze ich nie ma prawa być razem z samochodem, bo gdyby Renault się tego dopatrzyło - po licencji na sprzedaż Dacia.

Na fakturze jest napisane, że zgodnie z umową, a w umowie sprzedaży jest wszystko wyszczególnione odnośnie wersji, wyposażenia i wszystkich dodatków. Od tego wszystkiego naliczono mi ponad 3 % rabat (dokładnie 3,124 % - dziwne).
Tak więc chyba nie da się tego ukryć przed Renault.

Konrad 

Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz
Wysłany: 2008-07-30, 07:26   

wox napisał/a:
Na fakturze jest napisane, że zgodnie z umową, a w umowie sprzedaży jest wszystko wyszczególnione odnośnie wersji, wyposażenia i wszystkich dodatków. Od tego wszystkiego naliczono mi ponad 3 % rabat (dokładnie 3,124 % - dziwne).
Tak więc chyba nie da się tego ukryć przed Renault.

Nie będę się spierał - gdy ja kupowałem samochód w 2005 - Renault miało taką politykę ( mówiła to mi zaprzyjaźniona osoba z kręgów powiązanych z Renault, więc nie mam podstaw, by jej nie wierzyć ).
Może teraz coś się zmieniło - może RP zmieniło zasady, by dealerzy mieli większą możliwość zatrzymania klientów.
W każdym razie gdy ja kupowałem samochód w 2005 takie zasady obowiązywały. Znajomy sprzedawca, żeby mógł mi dać rabat dzwonił do Renault o zgodę ( wytargował 3% ) - założyłem za to hak. Od siebie dealer dołożył mi antynapad.

Odpowiedz do tematu