Wysłany: 2020-06-15, 14:03 Kontrolka ciśnienia oleju nie świeci....
Zauważyłem, że po włączeniu zapłonu kontrolki w zegarach oświecają się i po chwili gasną ale łącznie z kontrolką ciśnienia oleju. Komputer sugeruje, że w układzie smarowania jest jakieś ciśnienie co przy zgaszonym silniku jest oczywistą nieprawdą. Szukając przyczyny tej nieprawidłowości trafiłem na temat "Zmiana progu działania kontrolki czujnika ciśnienia oleju" tu:
http://www.daciaklub.pl/f...1738128#1738128
Oczywiście zmiana parametrów działania tej kontrolki wydaje się być konieczna o ile ta porada będzie skuteczna.
Ponieważ w w/w temacie nie było zgody co do wartości jaką należy wpisać w komputer to chciałem zapytać czy ktoś zrobił już taką zmianę, na jakich parametrach i jak to działa ?
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-15, 14:19
Nie kombinuj- jeżeli nie włączasz silnika, to kontrolka po chwili gaśnie i jest to prawidłowe. Standard w Daciach- patrz Instrukcja Obsługi.
W tradycyjnym układzie świeciły się kontrolki ciśnienia oleju i braku ładowania... ale tutaj tak nie jest.
Jedyna kontrolka, która nie gaśnie aż do uruchomienia silnika to kontrolka "układu oczyszczania spalin" pomimo, że instrukcje wskazują, że ona powinna gasnąć
Zmiana parametru ciśnienia, o której piszesz dotyczy pracującego na wolnych obrotach silnika.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-06-15, 15:02, w całości zmieniany 2 razy
W tradycyjnym układzie świeciły się kontrolki ciśnienia oleju i braku ładowania
Właśnie sprawdziłem w ford fiesta benzyna 2018 rok (to już raczej współczesna konstrukcja)
gasną kontrolki, zostaje ładowanie aku, ciśnienie oleju i check. Innym producentom wydaje się, że nadal tak jest prawidłowo.
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
Według mnie, nie ma ciśnienia-kontrolka świeci, nie ma ładowania-kontrolka świeci. Kontrolki są po to aby sygnalizować stan faktyczny, zawsze tak było i nadal być powinno. Jeżeli kontrolki ciśnienia/ładowania nie świecą przy zgaszonym silniku to oszukują. Nie wiem czemu to ma być słuszne akurat w daci/renault.
Niestety czasy tradycyjnych metod pomiarów już minęły.
W współczesnych samochodach, co ma, kiedy i jak świecić decyduje komputer pokładowy.
Jeśli wystąpi jakaś usterka od razu się o tym dowiesz, oby nie poważna.
Przykład ładowania.
Mam na stałe podłączone przez OBD i monitorowane na bieżąco mjn. ładowanie aku, w trakcie jazdy potrafi wskazywać napięcie od 11.5 do 14,8V i to nie jest błąd. Tak działa inteligentny układ w nowoczesnych samochodach.
Gdy by było to połączone bezpośrednio do kontrolek, pewnie była by choinka
Mój przykład monitorowania parametrów
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-18, 22:40
yurec1st napisał/a:
Jeżeli kontrolki ciśnienia/ładowania nie świecą przy zgaszonym silniku to oszukują.
Analiza nieprawidłowości i sygnalizowanie ich tymi kontrolkami odbywa się tylko przy pracującym silniku i ma to sens. Przyjęto, że oczywiste jest, że bez włączenia silnika nie ma ani ciśnienia, ani ładowania. I tyle w temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum