Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Sandero II TCE90 - co nowego po 2500 km
Autor Wiadomość
sobol1976 

Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2015-03-25, 09:25   Sandero II TCE90 - co nowego po 2500 km

No i przejechałem już 2500 km. Trochę informacji i wrażeń z użytkowania.
Przekonałem się, że tryb ECO to zło. :mrgreen: Silnik Tce90 po prostu tego nie lubi, najgorzej jest przy małych prędkościach na 2 biegu (kiedy obroty są poniżej 1300) - właściwie można go zadusić, co nie zdarzało mi się w CORSIE 1.2
Bez trybu ECO samochód zachowuje się wzorowo. Myślę, że ECO włączę tylko na dłuższych trasach przy jednostajnych prędkościach. W tym trybie także nie zauważyłem jakiejś specjalnej oszczędności.
Jeśli chodzi o spalanie w mieście to mam trochę mieszane uczucia - 7.6 l/100 (CORSA 1.2 85KM - max. 7.3l/100) biorąc pod uwagę spalanie innych użytkowników liczyłem na wartości poniżej 7l/100. Na dłuższej trasie jeszcze nie byłem - może poprawi mi ona humor :)
Z drobiazgów dot. codziennego użytkowania to przeszkadza:
1. Skrzypiąca prawa plastikowa osłona słupka (kiedy jest zimno w kabinie). Prawdopodobnie ociera o plastik kokpitu.
2. W czasie jazdy klika coś metalicznie w zapięciach pasów - trochę irytujące i nie znam tego z innych samochodów.
3. Przy dodawaniu gazu słyszę delikatne "dzwonienie" / wibrację jakichś metalowych elementów w okolicach silnika od strony kierowcy. Miał ktoś podobnie? Zakładam, że to jakieś części blach wpadają w wibracje przy przyspieszaniu.
4. Wentylator nawiewu nadal ćwierka jak świerszczyk - na 1 biegu najbardziej słyszalne (dźwięk podobny do tego, który wydaje laser odtwarzacza CD w czasie czytania płyty).

Z pozytywów jestem zachwycony zachowaniem samochodu na drodze, świetnie jeździ także po drogach nieutwardzonych, kapitalnie wyjeżdża z głębokiego piachu i wysoki prześwit daje komfort psychiczny zarówno w mieście jak i w lesie. Rewelacyjne letnie opony Goodyear 205/55/R16. Klima daje radę, także nie mam zastrzeżeń do odparowywania samochodu. Wentylacja wydaje się być wydajna.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-03-25, 10:13, w całości zmieniany 1 raz  

wojciech_69 

Model: Sandero Stepway 2
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-03-26, 12:18   

Ad.1
u mnie również to występuje a dodatkowo w trakcie mrozów jak pisałeś skrzypi "łaczenie" tunelu (ze skrzynią biegów) z deską rozdzielczą
Ad.2
czasem słyszę piskania w środkowym słupku w mechanizmie do regulacji wysokości pasa
Ad.4
w zimie mój strasznie zaczął buczeć jakby się gdzie przytarł na szczotkach czy inna bajka (nie znam się na tym) o dziwo teraz działa trochę ciszej

Również mam oponki letnie Goodyeara w tym rozmiarze i również jestem zadowolony. :-)

sobol1976 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2015-03-26, 13:21   

No właśnie - wychodzi na to, że słaba jakość plastików lub ich spasowania + wentylatora jest odczuwalna w samochodzie nierozgrzanym. W zimie wszystkie te efekty akustyczne były bardzo słyszalne - teraz jest znacznie lepiej.

W sumie najbardziej zastanawia mnie ten metaliczny dźwięk z okolic komory silnika. Może koledzy zasugerują jakie elementy mogą wpadać tam w wibracje przy dodawaniu gazu? Na ten moment wykluczam problemy z samym silnikiem. Trochę za nowy samochód :)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-03-26, 15:00   

sobol1976 napisał/a:
jakie elementy mogą wpadać tam w wibracje przy dodawaniu gazu?

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=218

Domel2250 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2015-03-26, 15:58   Re: Sandero II TCE90 - co nowego po 2500 km

sobol1976 napisał/a:
No i przejechałem już 2500 km. Trochę informacji i wrażeń z użytkowania.
Przekonałem się, że tryb ECO to zło. :mrgreen: Silnik Tce90 po prostu tego nie lubi, najgorzej jest przy małych prędkościach na 2 biegu (kiedy obroty są poniżej 1300) - właściwie można go zadusić, co nie zdarzało mi się w CORSIE 1.2
Bez trybu ECO samochód zachowuje się wzorowo. Myślę, że ECO włączę tylko na dłuższych trasach przy jednostajnych prędkościach. W tym trybie także nie zauważyłem jakiejś specjalnej oszczędności.
Jeśli chodzi o spalanie w mieście to mam trochę mieszane uczucia - 7.6 l/100 (CORSA 1.2 85KM - max. 7.3l/100) biorąc pod uwagę spalanie innych użytkowników liczyłem na wartości poniżej 7l/100. Na dłuższej trasie jeszcze nie byłem - może poprawi mi ona humor :)
Z drobiazgów dot. codziennego użytkowania to przeszkadza:
1. Skrzypiąca prawa plastikowa osłona słupka (kiedy jest zimno w kabinie). Prawdopodobnie ociera o plastik kokpitu.
2. W czasie jazdy klika coś metalicznie w zapięciach pasów - trochę irytujące i nie znam tego z innych samochodów.
3. Przy dodawaniu gazu słyszę delikatne "dzwonienie" / wibrację jakichś metalowych elementów w okolicach silnika od strony kierowcy. Miał ktoś podobnie? Zakładam, że to jakieś części blach wpadają w wibracje przy przyspieszaniu.
4. Wentylator nawiewu nadal ćwierka jak świerszczyk - na 1 biegu najbardziej słyszalne (dźwięk podobny do tego, który wydaje laser odtwarzacza CD w czasie czytania płyty).

Z pozytywów jestem zachwycony zachowaniem samochodu na drodze, świetnie jeździ także po drogach nieutwardzonych, kapitalnie wyjeżdża z głębokiego piachu i wysoki prześwit daje komfort psychiczny zarówno w mieście jak i w lesie. Rewelacyjne letnie opony Goodyear 205/55/R16. Klima daje radę, także nie mam zastrzeżeń do odparowywania samochodu. Wentylacja wydaje się być wydajna.

Ad3) Jeżeli ma klimę może rurka się wypięła z obejmy i wpada w rezonans lub uderza o jakieś inne elementy, ja tak u siebie miałem, jeżeli chodzi o DD to w ASo znają problem i od ręki to załatwiają :-)

Odpowiedz do tematu