Wysłany: 2014-11-29, 13:29 Dokker 1,6 LPG - przygasające światła i obroty silnika
Witam,
Posiadam Dokkera z silnikiem 1,6 LPG ( fabryczny).
Mam problem z wiecznie przygasającymi światłami mijania. Światła przygasają w sytuacji kręcenia kierownicą ( zapewne chodzi tu o wspomaganie elektr.), włączam migacz i wtedy kiedy się zapala, światła przygasają. Światła przygasają nawet jak trzymam silnik na obrotach ok 3 tys. obr.
Drugi problem to sposób w jaki "schodzi" z wysokich obrotów. Wkręcam silnik na ok 4 tys. i puszczam gaz, po czym obroty spadają na 400 - 500( światła przygasają) po czym dopiero wraca na na typowe obroty dla biegu jałowego tj. ok 900 obr. Sytuacja ma miejsce na benzynie i na gazie.
Na obydwa zgłoszone problemy dealerowi otrzymałem informację że " tak ma być". Na moją prośbę, aby pokazać mi inny samochód czy też ma takie objawy, dealer nie wyraził zgody. Tłumaczenie nie przekonuje mnie w żadnym wypadku, proszę o informację czy w Waszych Dokkerach tak samo się dzieje i czy rzeczywiście "ten typ tak ma" czy coś jest nie tak z moim samochodem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kolos222 2014-11-29, 13:31, w całości zmieniany 1 raz
@kolos222: Nie ma znaczenia, że to dokker - taki sam silnik i taka sama instalacja gazowa występuje także w innych modelach dacii i opisane zachowanie nie jest prawidłowe.
Wysłany: 2014-11-30, 14:30 Re: Dokker 1,6 LPG - przygasające światła i obroty silnika
kolos222 napisał/a:
Mam problem z wiecznie przygasającymi światłami mijania. Światła przygasają w sytuacji kręcenia kierownicą
Zależy jak bardzo przygasają, bo to może być różnie rozumiane.
Masz pompę wspomagania elekro-hydrauliczną i podczas kręcenia kierownicą na wolnych obrotach, będziesz miał taki efekt ze względu na duży pobór prądu.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2014-11-30, 15:59
Podobne objawy miałem w moim oplu, gdy kończył się akumulator. Sprawdź go, może masz jakąś wadę (przewijały się tu na forum wątki o nowych akumulatorach w daciach, w których szwankowała jedna cela).
witaj
byłem dziś w garażu sprawdziłem włączam auto jeśli nie dotykam pedału gazu i skręcam kierownicą światła zarówno do jazdy dziennej lub długie przygasają ale gdy dodam gazu i kręcę kierą to wszystko jest okej
natomiast obroty są ok gdy puszczę gaz wracają płynnie np z 2000 do ok 900
Opisz te przygasanie
Ja mam tak że światła na 0,5 sek świecą słabiej jak odpalę silnik i zacznę kręcić kierownicą potem coś takiego nie występuje .
Powiedzmy że te przygasanie to słabsze świecenie o 20 %
u mnie też obroty spadają do 400-500 po przy gazowaniu, a masz może takie specyficzne buczenie, drżenie, jakiś rezonans po dodaniu gazu w okolicach 3tyś. obrotów ?
u mnie dosyć głośno buczy , i nawet podczas jazdy jak przekraczam 3 tyś. obrotów ro słychać to buczenie.
dodatkowo nie zawsze jak zmieniam biegi spadają od razu obroty silnika(jeszcze przez 1 sek się utrzymują )
witaj
byłem dziś w garażu sprawdziłem włączam auto jeśli nie dotykam pedału gazu i skręcam kierownicą światła zarówno do jazdy dziennej lub długie przygasają ale gdy dodam gazu i kręcę kierą to wszystko jest okej
natomiast obroty są ok gdy puszczę gaz wracają płynnie np z 2000 do ok 900
U mnie Problem przygasania świateł występuje niezależnie odo obrotów silnika tj; trzymam na stałe obroty 3000 i kręcę kerownicą, a światła dalej przygasają. Zapomniałem w pierwszym poście dodać, że jak silnik jest zimny to do chwili nagrzania z zbyt niskimi obrotami nie ma problemu - szybko spadają do około 1400 a potem delikatnie, powoli dochodzą do 900, a gdy się nagrzeje silnik to spadają do 400 i przygasają światła.
Filmik obrazujący problem problem postaram się dziś wieczorem wrzucić.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2014-12-02, 11:02
Na pewno nie jest normalne - zrobiłem samochodami z silnikiem K4M ok 300 tyś km - 240 Laguną i 65 Dusterem i ani światła mi nie przygasały ani obroty nie spadały poniżej 900. Jak sugerowali koledzy - napisz reklamację na piśmie, niech Ci odpiszą że tak ma być - myślę że szybko zmienią zdanie.
Wczoraj dla upewnienia się też zrobiłem test u mnie w Lodgy
Obroty z 3 lub 4 tys. normalnie się zachowują. Spadają do ok. 900.
Jak tylko lekko przekreciłem kierownicę i zaczęło działać wspomaganie to światła przygasaja na wolnych obrotach i tak do 1400 obr/min. Później ten efekt nie występuje.
Słychać tez jak nieco wolniej pracuje dmuchawa powietrza.
To przygasanie takie ja wiem - o 10-20 %
Dodam, że identyczne objawy miał samochód testowy, którym jeździlem - Lodgy, benzyna 1.6 MPI.
Ostatnio zmieniony przez gladki83 2014-12-05, 05:27, w całości zmieniany 2 razy
Mnie też przygasają na wolnych obrotach.... to jest normalne. Pompa wspomagania pracuje w chwili kręcenia kierownicą w obie strony i pobiera więcej prądu.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum