Wysłany: 2015-01-14, 11:42 Spadek mocy w pierwszej fazie na zimnym silniku
Witam. Ostatni w moim dusterze 1.6 benzyna zauważyłem coś dziwnego. Gdy silnik jest zimny np po całonocnym postoju w mrozie to po włączeniu gdy zaczynam ruszać i dodaję gazu to nagle auto chwilowo traci moc--tak jakby na sekundę nie dochodziło paliwo a później jest już ok. Wygląda to tak że jadę np na 2 biegu i cały czas się rozpędzam nagle tak jakbym odpuścił gaz i znowu go dodał(to trwa ułamek sekundy). nie wiem czy dobrze to ubrałem w słowa ale chyba nie jest to normalne. Przypadłość ta występuje gdy włączam silnik i od razu zaczynam jechać-gdy włączę silnik i chwile popracuje i się rozrusza to nie występuje. Czy ktoś tak miał??
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-14, 11:49
Aktualizowałeś oprogramowanie komputera silnika ? Wszystkie Dacie benzyny Euro 5 miały skopane mapy zapłonu w początkowych wersjach ....
Jednym z objawów jest właśnie zbyt uboga dawka paliwa w niskich temperaturach i problemy z zapalaniem ....
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2015-01-14, 11:51, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-14, 12:05
Napisałem powyżej - zbyt uboga dawka paliwa przy rozruchu w niskich temperaturach. Po wgraniu nowego softu silnik będzie uruchamiał się od razu wkręcając na wyższe obroty.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-01-14, 19:19
bossboss napisał/a:
no gwarancja jest jeszcze do maja więc dam rade. chodzi tylko o to czy tylko ja to mam czy może ktoś jeszcze to miał i co to jest?
ten problem dotyczył i nadal dotyczy wielu użytkowników - nie tylko DD, temat jest znany i rozpoznany, aktualizacja mapy wtrysku powinna skutecznie rozwiązać tą przypadłość
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2015-01-16, 18:52
Ja tak mam zarówno w Lagunie 1998 - pierwsza wersja silnika K4M jak i w Dusterze 2010. Nigdy się tum nie przejmowałem - po prostu po rozruchu zimnego silnika pierwsze 100 m jadę spokojnie. Silnikowi to raczej nie szkodzi - Laguną zrobiłem bez żadnych problemów z silnikiem 240 000 km
byłem w aso i wgrali to nowe oprogramowanie. mechanik jak mu powiedziałem o tych objawach i o tym że słyszałem o tych skopanych mapach zapłonu powiedział ze wie o co chodzi i pierwsze co zrobi to to naprawi. Na razie jest ok. Podczas serwisu wykryli mi jeszcze usterkę włącznika-wyłącznika poduszki powietrznej(znajduje się z boku deski rozdzielczej od pasażera-wymiana 5 min). Najprawdopodobniej był fabrycznie zepsuty bo ja go nigdy nie używałem.
Wysłany: 2015-01-22, 09:36 Re: Spadek mocy w pierwszej fazie na zimnym silniku
bossboss napisał/a:
Witam. Ostatni w moim dusterze 1.6 benzyna zauważyłem coś dziwnego. Gdy silnik jest zimny np po całonocnym postoju w mrozie to po włączeniu gdy zaczynam ruszać i dodaję gazu to nagle auto chwilowo traci moc--tak jakby na sekundę nie dochodziło paliwo a później jest już ok. Wygląda to tak że jadę np na 2 biegu i cały czas się rozpędzam nagle tak jakbym odpuścił gaz i znowu go dodał(to trwa ułamek sekundy). nie wiem czy dobrze to ubrałem w słowa ale chyba nie jest to normalne. Przypadłość ta występuje gdy włączam silnik i od razu zaczynam jechać-gdy włączę silnik i chwile popracuje i się rozrusza to nie występuje. Czy ktoś tak miał??
Miałem podobne objawy, a dodatkowo sporadyczne problemy z odpalaniem ciepłego silnika (długie kręcenie rozrusznikiem). Po aktualizacji oprogramowania oba problemy zniknęły.
Starego mi nie oddali ale pokazali zdemontowany. Po tym jak to wykryli testowałem sobie 2 dni w domu bo czekałem na zamówienie nowego i faktycznie "umarł".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum