Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przekaźniki świateł mijania
Autor Wiadomość
leo 


Marka: MZ, DU, Dacia
Model: ETZ, Tico, Duster
Silnik: 0.125, 0.8, 1.6
Rocznik: 1990, 1998, 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 532
Skąd: Dęblin
Wysłany: 2015-02-16, 00:27   

Czy ktoś wie, gdzie znajduje się przekaźnik (przekaźniki) świateł mijania i drogowych? Nigdzie w materiałach forumowych nie mogę znaleźć. Pod maską jest (opisany u nas) przekaźnik przeciwmgielnych, występują też (ponoć) aż trzy przekaźniki dziennych... a od "krótkich" i "długich" nie ma. Nie chce mi się wierzyć, żeby ich w ogóle nie było... albo może są w UCH (choć to nieracjonalne byłoby)?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-02-20, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15792
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-16, 03:07   

leo napisał/a:
Nie chce mi się wierzyć, żeby ich w ogóle nie było

No to uwierz - zasilanie leci po prostu na żywca przez manetkę:

główne bezpieczniki w skrzynce w komorze silnika - manetka - skrzynka bezpieczników w kabinie - lampy

- tu widać tylko lewe, 227 - http://www.daciaklub.pl/u...mg_sch_wer1.png - ale prawe, 226, jest podłączone analogicznie.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-02-16, 03:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-02-16, 11:45   

To nie dobrze, manetka po jakimś czasie poleci... Trza przerobić, by działały poprzez przekaźniki. :->

Słowo się rzekło.... i tak mi się stało. Poleciał lewy zespolony przełącznik, bo nie miałem już świateł mijania, natomiast pozostałe światła działały i klakson też...
Został wymieniony w ASO w ramach gwarancji.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-07-01, 12:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15792
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-16, 14:52   

To jest patent z... clio I? I niektóre jeszcze jeżdżą z oryginalnymi manetkami. Choć zdarzały się też najwyraźniej wadliwe serie - i to nawet niedawno, np w lodgy/dokkerze.

Ogólnie to nie sama idea jest problemem, że prąd leci przez manetkę, ale trzeba to wtedy zrobić porządnie, bo oszczędności materiałowe faktycznie mogą się się mścić przy takiej konstrukcji.
 
Dardus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Lut 2015
Posty: 196
Skąd: okol. Częstochowy
Wysłany: 2015-02-17, 13:08   

Wystarczy przerobić światła mijania, reszra powinna podołać.
Faktycznie nie dopatrzyłem się przekaźników do świateł w Dusterze, trzeba będzie o tym pomyśleć.
A tak na marginesie- przydał by się prawdziwy schemat elektryki do naszych daciek.
Chętnie bym przystał na taki do DD.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15792
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-17, 18:14   

Dardus napisał/a:
przydał by się prawdziwy schemat elektryki do naszych daciek

Do starych można znaleźć w Internetach - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=194

Brakuje niestety do lodgy/dokker i nowszych modeli.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
 
leo 


Marka: MZ, DU, Dacia
Model: ETZ, Tico, Duster
Silnik: 0.125, 0.8, 1.6
Rocznik: 1990, 1998, 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 532
Skąd: Dęblin
Wysłany: 2015-02-17, 23:03   

laisar napisał/a:
No to uwierz - zasilanie leci po prostu na żywca przez manetkę:

Cie choroba... Czyli jednak. Budżet, księgowi... ech.
Swoją drogą, trochę to dziwne - dają przekaźnik na przeciwmgielne, nawet na nieprądożerne dzienne - a na najczęściej używane mijania i drogowe pożałowali parę eurasów.
W moim starym tico też nie ma przekaźników. Niestety, po pewnym czasie musiałem rozbierać przełącznik zespolony (znaczy tzw. "pająka" pod kierownicą), bo szlag trafił "krótkie". Trzeba było zdjąć kierownicę, wymontować cały zespół manetek, rozebrać, oczyścić zasmolone styki, podoginać to i owo, lekko zakonserwować i złożyć z powrotem... i na parę lat spokój. Przez 17 lat musiałem to trzy razy powtórzyć, aż niedawno zamontowałem przekaźniki. Usterka taka występuje u ok. 30% użytkowników ticawki; wielu zaś nie zna problemu.
Nie chce mi się w dusterze grzebać w manetkach (tym bardziej, że wolę jednak technikę dalekowschodnią niż francuską :-> ), więc trzeba będzie też wpiąć się z przekaźnikami - najlepiej jednak na obie żarówki. Tylko ciekawe, czy jeszcze znajdę miejsce w skrzynce pod maską (wsadziłem tam już dwa przekaźniki z bezpiecznikami, na dzienne i dalekosiężne). :-?
Dzięki, Laisar, za potwierdzenie. Bo już zwątpiłem w swoje zdolności czytania schematów... ;-) Nie sądziłem, że pożałowali tych dwóch kostek. Byłem przekonany, że albo jest pomyłka w opisie skrzynki przekaźnikowej pod maską (aż 3 miejsca dla dziennych?), albo wepchnęli przekaźniki w UCH.
 
cookie 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 260
Skąd: nijer Łorsoł
Wysłany: 2015-02-18, 08:45   

Marudzicie. W moim poprzednim samochodzie, tj. citroenie xantia światła mijania i długie tez leciały bezpośrednio przez manetkę przy kierownicy i nie zjarała się mimo słusznego wieku (ponad 19 lat, w tym 10 lat i ponad 200 tys. używania przeze mnie).
 
leo 


Marka: MZ, DU, Dacia
Model: ETZ, Tico, Duster
Silnik: 0.125, 0.8, 1.6
Rocznik: 1990, 1998, 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 532
Skąd: Dęblin
Wysłany: 2015-02-19, 20:54   

Też marudziłbyś, gdyby pewnego razu nocą przy zmianie z długich na krótkie zapanowały przed Tobą egipskie ciemności... i zostałaby możliwość jazdy jedynie na długich. :-P
Gdy pierwszy raz mnie to spotkało, poradziłem sobie szybko, spinając "na krótko" kawałkiem kabla klemę aku z oprawką żarówki (z "pinem" odpowiedzialnym za światła mijania). I tak, jadąc wciąż na nich, wróciłem.
Potem zauważyłem, że autko daje znać sporo wcześniej o zbliżającym się problemie - zaczynają się opóźnienia w odpaleniu krótkich, czasami trzeba było docisnąć manetkę lub w nią pstryknąć... Gdy pojawiały się takie symptomy, w ciągu kilku następnych dni zabierałem się za konserwację.
A teraz mam spokój - wystarczyły dwa tanie przekaźniki, cztery dodatkowe bezpieczniki i dwie godzinki przyjemnej zabawy z lutownicą.
 
Józef 


Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 mpi
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 13 razy
Wiek: 66
Dołączył: 09 Mar 2014
Posty: 369
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2015-02-19, 21:23   

Brak przekażników i sterowane manetką światłami to stara historia w samochodach. Pamiętam lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku, miałem samochód zastava , też swiatła mijania i długie nie posiadały przekażników. Pamiętam jak jechałem na urlop nocą nad morze i naprawiałem przełącznik zespolony. Potem założyłem przekażnik i miałem spokój. Zresztą nasz fiat 125p też nie posiadał owego.
 
cookie 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 260
Skąd: nijer Łorsoł
Wysłany: 2015-02-19, 21:34   

leo napisał/a:
Też marudziłbyś, gdyby pewnego razu nocą przy zmianie z długich na krótkie zapanowały przed Tobą egipskie ciemności... i zostałaby możliwość jazdy jedynie na długich. :-P
Gdy pierwszy raz mnie to spotkało, poradziłem sobie szybko, spinając "na krótko" kawałkiem kabla klemę aku z oprawką żarówki (z "pinem" odpowiedzialnym za światła mijania). I tak, jadąc wciąż na nich, wróciłem.
Potem zauważyłem, że autko daje znać sporo wcześniej o zbliżającym się problemie - zaczynają się opóźnienia w odpaleniu krótkich, czasami trzeba było docisnąć manetkę lub w nią pstryknąć... Gdy pojawiały się takie symptomy, w ciągu kilku następnych dni zabierałem się za konserwację.
A teraz mam spokój - wystarczyły dwa tanie przekaźniki, cztery dodatkowe bezpieczniki i dwie godzinki przyjemnej zabawy z lutownicą.

To jest raczej urok starych samochodów. Nigdy nie jesteś pewien, co tym razem kleknie. A teraz jak choć dupnie to się dzwoni po assostance i nie trzeba sobie raczek brudzic.
 
leo 


Marka: MZ, DU, Dacia
Model: ETZ, Tico, Duster
Silnik: 0.125, 0.8, 1.6
Rocznik: 1990, 1998, 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 532
Skąd: Dęblin
Wysłany: 2015-02-19, 23:27   

Józef - racja, choć nie wszystkie stare (znaczy z lat 70-90-tych) samochody tak miały. Polonez (choć może nie każdy) miał światła na przekaźnikach, były też duże fiaty z taką instalacją. Ale maluchy już nie - sprzedawano nawet gotowe komplety krótkich wiązek z przekaźnikami i wtyczkami. Wystarczyło chyba rozpiąć jedną fabryczną wtyczkę i wpiąć się w nią z takim kupionym extra zestawem.

cookie napisał/a:
To jest raczej urok starych samochodów. Nigdy nie jesteś pewien, co tym razem kleknie. A teraz jak choć dupnie to się dzwoni po assostance i nie trzeba sobie raczek brudzic.


A wiesz co, Cookie... to ja jednak wolę te starsze, proste samochody. Najczęściej da się je przyzwoicie usprawnić, dodając wiele udogodnień (np. poprawiając fabrykę z tymi światłami). Mnóstwo gadżetów można zaadaptować z innych samochodów; ja np. dostosowałem regulator prędkości wycieraczek ze starego poldka, a kolega kupił przekaźnik płynnej regulacji do skody (i paru innych marek) i delikatnie przerabiając instalację też go założył w ticu. No, ale to zawsze robota dla majsterkowicza. :-)
Niewątpliwą zaletą tych starych, prostych aut jest jednak możliwość napraw w prawie każdym garażu, o ile ma się trochę oleju w głowie i zmysłu technicznego. A dziś, jak piszesz, dzwoni się po assistance... no, i do warsztatu, i wyskakujesz z kasy, aż miło... :mrgreen: I co, jesteś pewien, że wszystko zawsze fachowo za tą kasę zostanie zrobione? :lol:
Zawsze sam serwisowałem swoje samochody. Nigdy nie stanąłem w drodze z poważną awarią, tak, żeby nie móc dojechać o własnych siłach do domu (mój staż za kierownicą 25 lat). Gdy pierwszy raz kupiłem nowe autko (wspomniane tico z 1998 r.) i pojechałem na ostatni serwis gwarancyjny (2 lata, 60 kkm), na drugi dzień ta właśnie ASO, po mojej awanturze, ściągała samochód z drogi lawetą... Powód prozaiczny bardzo: wymieniając płyn chłodniczy, nie założyli opaski na dolnym wężu chłodnicy. Wróciłem do domu, przejeżdżając jeszcze w sumie 60 km (wszystko OK), a na drugi dzień, po przejechaniu 3 km, wywaliło prawie cały płyn z układu. Dobrze, że się zorientowałem, wyłączyłem silnik i przed całkowitym ostygnięciem odpalałem na chwilę co kwadrans, żeby tłoki się nie zakleszczyły na amen... Udało się, dziś po przebiegu 184 kkm silnik chodzi jak trzeba (wciąż na pełnym syntetyku). Tak więc dziękuję serdecznie za usługi polskich mechaników, w dodatku za takie ceny, jakie sobie często "śpiewają"... Owszem, mam jednego sprawdzonego i zaufanego - ale tylko jednego. Wolę sam dłubać, pod warunkiem, że się da. Bez polskich "fachmanów", bez assistance.

Wracając do elektryki - w ciągu najbliższych dni postaram zabrać się za te brakujące dusterowe przekaźniki. Robota lekka, łatwa i przyjemna (tyle, że nie lubię się śpieszyć). Może uda się zrobić jakąś fotorelację, to się podzielę (w osobnym wątku). ;-)
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-02-20, 08:45   

Ooo... to bardzo prosimy o fotorelację. Większość instalacji jest prawie taka sama jak u innych modeli w Daciach. Niech inni z tego skorzystają. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Józef 


Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 mpi
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 13 razy
Wiek: 66
Dołączył: 09 Mar 2014
Posty: 369
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2015-02-20, 14:22   

Myślę że daćce to nie grozi - jeżeli fabryka opracowała tak instalację. No może co jakiś tam egzemplarz, a mój się nie załapię.
Powodzenia przy przeróbkach.
 
rafal_rx 


Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 151
Skąd: Radom
Wysłany: 2015-02-20, 22:22   

cookie napisał/a:
Marudzicie. W moim poprzednim samochodzie, tj. citroenie xantia światła mijania i długie tez leciały bezpośrednio przez manetkę przy kierownicy i nie zjarała się mimo słusznego wieku (ponad 19 lat, w tym 10 lat i ponad 200 tys. używania przeze mnie).

Ale tu nawet nie chodzi o to, czy się zjara plastik i rozleci przełącznik, czy rozpadną się styki. Z biegiem lat rezystancja rośnie i to nie tylko dzięki zużyciu styków, ale korozji wielu połączeń stykowych w za długim i skomplikowanym obwodzie. Z przekaźnikiem masz obwód akumulator - bezpiecznik - przekaźnik - żarówka - masa. A przez przełącznik zespolony w kabinie i jeszcze jakiś zestyk rozłączający po wyłączeniu zapłonu to się robi obwód trzy razy dłuższy.
 
cookie 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 260
Skąd: nijer Łorsoł
Wysłany: 2015-02-21, 08:38   

rafal_rx napisał/a:
cookie napisał/a:
Marudzicie. W moim poprzednim samochodzie, tj. citroenie xantia światła mijania i długie tez leciały bezpośrednio przez manetkę przy kierownicy i nie zjarała się mimo słusznego wieku (ponad 19 lat, w tym 10 lat i ponad 200 tys. używania przeze mnie).

Ale tu nawet nie chodzi o to, czy się zjara plastik i rozleci przełącznik, czy rozpadną się styki. Z biegiem lat rezystancja rośnie i to nie tylko dzięki zużyciu styków, ale korozji wielu połączeń stykowych w za długim i skomplikowanym obwodzie. Z przekaźnikiem masz obwód akumulator - bezpiecznik - przekaźnik - żarówka - masa. A przez przełącznik zespolony w kabinie i jeszcze jakiś zestyk rozłączający po wyłączeniu zapłonu to się robi obwód trzy razy dłuższy.

Hmm. W cytrynie wytrzymało niemal 20lat, to niech w daci wytrzyma 10 i będę zadowolony a właściwie pewnie 2 albo 3 właściciel.
 
rafal_rx 


Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 151
Skąd: Radom
Wysłany: 2015-02-21, 14:22   

Ja natomiast jestem jakiś porąbany normalnie człowiek. Kiedyś miałem Seicento i po kilku latach użytkowania zauważyłem, że mijania jakoś słabo mi już świecą. Wymieniłem żarówki H4 na nowe, reflektory odżyły. Dwa lata temu w Hyundai'u wymieniłem żarówki H4 na nowe. W zeszłym roku zakupiłem dwa przekaźniki z podstawkami, przemyślałem schemat, podłączyłem i reflektory odżyły. I po co to robiłem, skoro wszystko działało :mrgreen:
 
leo 


Marka: MZ, DU, Dacia
Model: ETZ, Tico, Duster
Silnik: 0.125, 0.8, 1.6
Rocznik: 1990, 1998, 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 532
Skąd: Dęblin
Wysłany: 2015-02-22, 00:50   

Rafał ma rację, sam tego doświadczyłem. W tym moim starym autku układ ładowania i instalacja jest OK - przez 17 lat spaliły się raptem 2 żarówki (pozycyjna z przodu i z tyłu), nigdy nie musiałem wymieniać żarówek w reflektorach. Dla przyzwoitości jednak po 7 latach włożyłem w reflektory nowe h4 - jakość światła nieporównywalna. Po niedawnej przeróbce instalacji i dołączeniu przekaźników, co wiązało się też z pewnym skróceniem przewodów na linii akumulator - reflektor, również się chyba lekko poprawiło (takie mam przynajmniej wrażenie).

route2000 napisał/a:
Ooo... to bardzo prosimy o fotorelację. Większość instalacji jest prawie taka sama jak u innych modeli w Daciach. Niech inni z tego skorzystają. ;-)


OK. Planowałem zrobić to dziś, jednak piątkowe wieczorne spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi skończyło się póóóźno w nocy i spowodowało dzisiejsze wyłączenie mnie z życia. ;-) Tak więc tymczasem odłożyłem roboty, jednak będę pamiętał o aparacie, gdy do sprawy powrócę.
_________________
Pozdrawiam.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-07-01, 12:23   

leo napisał/a:
route2000 napisał/a:
Ooo... to bardzo prosimy o fotorelację. Większość instalacji jest prawie taka sama jak u innych modeli w Daciach. Niech inni z tego skorzystają. ;-)


OK. Planowałem zrobić to dziś, jednak piątkowe wieczorne spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi skończyło się póóóźno w nocy i spowodowało dzisiejsze wyłączenie mnie z życia. ;-) Tak więc tymczasem odłożyłem roboty, jednak będę pamiętał o aparacie, gdy do sprawy powrócę.


Co z obietnicami? Chociaż schemat ideowy elektryki jak je podłączyć przekaźnik na podstawie niżej podanego schematu?
Mi już padł lewy przełącznik (nie miałem świateł mijania), ale na szczęście w ramach gwarancji wymienili je na nowy przełącznik, który kosztuje ok. 385 zł. Zaraz po ukończeniu gwarancji zabrałbym się za przeróbkę. ;-)

schemat elektryki świateł.jpg
Plik ściągnięto 213 raz(y) 66,31 KB

_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-07-01, 12:48   Schemat przeróbki świateł mijania i drogowych.

Nie wiem czy to jest poprawna przeróbka na schemacie z lewej strony, z prawej strony zostawiłem bez zmian, ale też trzeba przerobić, bo to są osobne światła: mijania i drogowe na przekaźnikach.
Jak ktoś jest bardziej obyty w tej sprawie widzi, że jest to źle, to proszę o sprostowanie.
Może kolega JackTheNight wypowie na ten temat...? ;-)

schemat elektryki świateł- przeróbka.jpg
Plik ściągnięto 183 raz(y) 69,93 KB

_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-07-01, 14:03   

Route 2000 Przy jakim przebiegu? Tez bym Musial zamontowac
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1116
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-07-01, 21:39   

Przekaźniki dajesz dwa. Do mijania i drogowych. Jak mają by dobre światła to zasilanie najlepiej brać prosto z akumulatora lub alternatora. Chociaż przewoltażowanie żerówek skraca ich żywotność.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-07-02, 11:57   

shrek napisał/a:
Route 2000 Przy jakim przebiegu? Tez bym Musial zamontowac

Po 2 latach i 52 tys km
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-07-02, 18:03   Re: Schemat przeróbki świateł mijania i drogowych.

route2000 napisał/a:
Nie wiem czy to jest poprawna przeróbka na schemacie z lewej strony, z prawej strony zostawiłem bez zmian, ale też trzeba przerobić, bo to są osobne światła: mijania i drogowe na przekaźnikach.
Jak ktoś jest bardziej obyty w tej sprawie widzi, że jest to źle, to proszę o sprostowanie.
Może kolega JackTheNight wypowie na ten temat...? ;-)


Poprawnie :) Tak zrób dla mijania oraz podobnie dla długich :)
_________________

 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne