Wysłany: 2015-03-06, 23:28 lampka bagażnika w Dusterze
Szanowne Koleżeństwo,
czy w Dusterze (rocznik 2012) dałoby się tak podłączyć oświetlenie bagażnika, żeby zapalało się jedynie po otwarciu pokrywy bagażnika, a nie przy otwarciu dowolnych drzwi? To nie jest rozsądne rozwiązanie, choćby z punktu widzenia zużycia akumulatora, żeby wszystko paliło się przy każdym wsiadaniu do auta.
Wg schematu tak jest w dusterze, sterowane światełko w bagażniku(165) jest masą z zamka klapy (1322), widocznie jest też tak samo zrobione z czujnikow drzwii
Wg schematu tak jest w dusterze, sterowane światełko w bagażniku(165) jest masą z zamka klapy (1322), widocznie jest też tak samo zrobione z czujnikow drzwii
OK, ale nie znam się na tym i nie rozumiem, czy i w jaki sposób dałoby się zmienić to tak, żeby zapalało się tylko podczas otwierania bagażnika, a nie dowolnych innych drzwi (jak jest obecnie).
jedynym sensownym rozwiązaniem jest wstawienie dodatkowego wyłącznika w obwód lampki oświetlenia bagażnika.
Możliwe rozwiązania to: ręczny włącznik klawiszowy lub przycisk podobnie jak włączenie oświetlenia w drzwiach.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Zajczuk 2015-03-07, 21:36, w całości zmieniany 1 raz
Sprawdziłem sobie właśnie w Skodach: lampka bagażnika zapala się dopiero po otwarciu klapy bagażnika. Pomysł z włącznikiem wydaje się rozsądny, choć nie wiem, w którym miejscu i jaki włącznik należałoby wstawić - zostawię to elektrykowi
Marka: dacia
Model: duster II
Silnik: 1,5 dci 110 KM 4x4 / 1,5 dci 110 KM 4x4
Rocznik: 2011 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-03-11, 19:46
Dodam tylko, że może być to objaw nieprawidłowo działającego czujnika zamknięcia drzwi (tak miałem w dacii nr 1) lub niesprawnego zamka - np. bagażnika (tak miałem w dacii nr 2).
Oczywiście w obu przypadkach będzie się również palić kontrolka niezamkniętych drzwi.
... ale plusa mógłbyś dać, skoro znalazłem Ci specjalnie :P
Corrado - na pewno zauważyłeś, że naprawdę staram się nie wchodzić Ci w drogę, ale... nie uważasz, że takie otwarte dopraszanie się o "plusy" w kolejnych tematach jest żenujące? Bebe zmigruje forum i wszystkie "pomuki" szlag trafi - więc na co Ci one? Albo zróbmy inaczej: na nowym forum osobiście zwrócę się do modów, żeby wstawili Ci odgórnie z tysiąc "plusów" - zostaniesz "miszczem pomuków", a my zaoszczędzimy miejsca i czasu na zabawy rodem z piaskownicy. O
Piku - ja wstawiłem żarówki LEDowe za kilka zł i tym sposobem oszczędzam akumulator. Ale na pewno poradziłbyś sobie z zamontowaniem prostego wyłącznika za 3-4 zł w łatwo dostępnym miejscu (najlepiej na plastikowym boczku, blisko lampki), przerywającym obwód prądu na którymkolwiek przewodzie biegnącym do lampki. A jeśli chcesz, to gdy się spotkamy, zrobimy to razem. Tylko daj znać, żebym wziął narzędzia.
Popieram pomysł z LEDami, sam tak zrobiłem po tym, jak mi plastik w lampce bagażnika zbrązowiał od ciągłego grzania. A wyłącznik obsługiwany reczne? Utrudnianie sobie życia dla pięciu groszy. Choć słyszałem, że za komuny milicjanci instalowali sobie takie w lodówkach (domowych, żeby było jasne, "no offence" ). I byli z tego zadowoleni i dumni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum