Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Niedziałające przednie światła przeciwmgielne Logan 2005
Autor Wiadomość
martenn 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-12-30, 11:23   Niedziałające przednie światła przeciwmgielne Logan 2005

Cześć,

Jakiś czas temu zaobserwowałem, że nie działają mi przednie światła przeciwmgielne - nie świecą oraz nie zapala się kontrolka. Tylne działają bez zarzutu.

Zapuściłem ostatnio temat w swoim warsztacie przy okazji wymiany akumulatora, ale nie byli w stanie ogarnąć tematu (nie zajmują się elektryką). Z tego co wiem to sprawdzili żarówki i bezpieczniki, takie zupełnie podstawowe kwestie - z tej strony jest ok. Ja także sprawdziłem bezpieczniki oraz sprawdziłem manetkę świateł - miernik mi powiedział, że włączniki zwierają odpowiednie styki.

Moje podejrzenie budzi przekaźnik 231 (płytka 299) - właśnie takich objawów bym się spodziewał, gdyby padł przekaźnik. Rzecz jasna, skoro dotarłem koncepcyjnie do przekaźnika, spróbowałem go sprawdzić - w tym miejscu napotkałem na problem, nie mogłem tegoż znaleźć w komorze silnika. Wydaje mi się, że przy wymianie akumulatora oraz być może wcześniej (jestem drugim właścicielem), poprzesuwano niektóre kable/wiązki i elementy wokół akumulatora.

W tym miejscu poproszę o sugestie co jeszcze mogę sprawdzić oraz najpewniej przydałyby się zdjęcia komór przekaźników, szczególnie tej z prawej strony akumulatora. To jest Logan z pierwszych lat produkcji, więc jest to starsza wersja komór przekaźnikowych (Schematy).

Pozdrawiam
martenn
Ostatnio zmieniony przez martenn 2014-12-30, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

Ajgor 

Model: Duster
Silnik: Eco-G 100
Rocznik: 2023
Wersja: Extreme
Wysłany: 2014-12-30, 13:08   

Przede wszystkim Witaj na forum!!!
Sprawdzałeś czy po przekręceniu manetki napięcie dochodz do gniazd świateł przeciwmgielnych?

martenn 
Zielony listek

Wysłany: 2014-12-30, 13:50   

Warsztat mówił, że zasilania na żarówkach brak.

Ajgor 

Wysłany: 2014-12-31, 00:43   

Kombinuję w tym momencie bo nie widzę schematu, ale jeśli masz spaloną żarówkę kontrolki na desce
to może obwód jest przerwany?

martenn 
Zielony listek

Wysłany: 2015-01-05, 12:36   

Stawiam, że przepalenie kontrolki nie spowoduje utraty jakichkolwiek świateł (kontrolka najpewniej włączona równolegle za przekaźnikiem). Schemat przewiduje przekaźnik i ja go pod maską nie widzę, więc bardzo by mi pomogły zdjęcia okolic skrzynek koło akumulatora.
Ostatnio zmieniony przez martenn 2015-01-05, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  

Ajgor 

Wysłany: 2015-01-05, 13:12   

No tu już ukłon w stronę Kolegów Loganowców...

corrado 

Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wysłany: 2015-01-05, 13:26   

Jeżeli nie włącza się nawet kontrolka to raczej albo sama manetka z kablami przerwana albo element stacyjki dający +12v na manetkę(299), bo piszesz ze bezp. S31 jest ok ...
ze schematu dacii ph1 wynika:

czyli najpierw musi się zapalić na zegarach ikonka , bo raczej nie przepaliła się w zegarach.

Temat i podobny problem poruszyłem 2 posty poniżej
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3185

martenn 
Zielony listek

Wysłany: 2015-01-05, 13:49   

Manetka sprawdzona, załącza co potrzeba, a z tego co pamiętam +12V jest pobierane z tej samej linii co dla świateł (pozycyjne/mijania), a te u mnie działają. W konsekwencji, powinniśmy mieć zasilanie na przekaźnik.

Analizując schemat widzę, że kontrolka jest włączana za przekaźnikiem - odbicie linii w punkcie E8B-A, które leci na zegary (punkt 6, element 247). Załączenie przekaźnika powinno połączyć A3 z A5 (299), gdzie A3 to główne zasilanie, A5 wyjście na lampy i kontrolkę, a A1 to linia sterująca (załączająca przekaźnik) z manetki (209).

Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

corrado 

Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wysłany: 2015-01-05, 16:22   

no... 299 to przekaźnik , więc masz go na prawie bank uwalonego, zresztą tak jak i ja z pewnością ( sprawdzić można czy nie ma zimnych lutów / czy nie popękały luty ) .
Tak jak tutaj :
http://www.fotosik.pl/u/l...7/album/1119909

przekaźnik u Ciebie 299. zasila i zegary i same żarówki, więc koniecznie do sprawdzenia.

martenn 
Zielony listek

Wysłany: 2015-01-05, 16:29   

Wszystko się zgadza, ale właśnie tutaj potrzebuję pomocy;-) Tak jak pisałem wcześniej, wydaje mi się, że część okablowania z rejonu akumulatora została przemieszczona i nie wiem czego dokładnie szukać. Przekaźnika nie ma w miejscu, w którym teoretycznie powinien być (czyli na prawo od aku). Cała prawa puszka od akumulatora jest pusta, dlatego potrzebuję zdjęć na których widać jak normalnie biegnie okablowanie. Wtedy będę wiedział czego szukać.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-03-24, 13:01   

@martenn: Oryginalnie wygląda to mniej więcej tak, ale skoro u Ciebie nie ma przekaźnika na miejscu, to i kable mogą sobie lecieć gdziekolwiek... Jedyna pewna metoda to po prostu prześledzić ich przebieg.

logan I gen - okablowanie swietal przednich.jpg
Plik ściągnięto 12342 raz(y) 90,08 KB

Odpowiedz do tematu