Witam, planuję założyć LPG do Duster 1.6 16V 105KM. Co możecie mi doradzić najlepszego i na co zwrócić uwagę? Myślałem nad sq brc, może być? Pozdrawiam:)
Witam Was,
Tak jak ostatnio pisałam, chciałam Wam napisać o instalacji, która "zasiliła" mojego Dastiego.
Z racji pokonywania dużej ilości km, we wrześniu mój przystojniak stał się kuchenką gazową.
Zanim do tego doszło, pilnie studiowałam wszelkie możliwe opcje instalacji, aby wybrać moim zdaniem najlepszą, jednocześnie nie przepłacając. Oczywiście to tylko moje zdanie "najlepsza" odnosi się do moich odczuć.
Mój wybór padł na STAG PREMIUM, bo chciałam aby moja instalacja była praktycznie bezobsługowa. Premium dopiera sobie wtrysk gazu w zależności od bieżących korekcji sterownika, warunków pracy i obciążenia silnika benzynowego, zmniejsza w ten sposób ryzyko powstania usterek związanych z niedokładną ręczną kalibracją systemu. To wszystko sprawia, że silnik zasilany gazem pracuje dokładnie tak jak w trakcie spalania benzyny.
Jeżeli chodzi o reduktor czy parownik jak kto woli, wybrałam ten dedykowany do STAGa, czyli AC R01 oczywiście odpowiednio dobrany pod moc silnika. Natomiast jeśli chodzi o wtryski, tutaj nie chciałam opcji podstawowej wybrałam wtryski HANA Engineering EG 2000. Wtryski są co prawda zamontowane nad kolektorem, ale nie słyszę żadnego nie miłego cykania. Wlew oczywiście jest tam, gdzie wlew paliwa, zabezpieczenie antykorozyjne podobno zostało wykonane po nacięciu blachy. Przewody elastyczne wybrałam Parkera, miały bardzo dobre opinie, przewody sztywne były już samodzielnie dobrane, gdyż tu nie miałam wiedzy. Zbiornik gazu jest w miejscu koła pojemność chyba 55 l wchodzi mi do niego +/- 44 l, więc tak jak miało być (z tego co pamiętam, a mogę się mylić to wchodzi 80% ?) Auto pokonuje średnio 300 km dziennie, od początku nie zauważyłam różnicy w jakości jazdy. Jestem naprawdę zadowolona. Na pełnym zbiorniku pokonuję średnio 420 km. Oczywiście teraz auto spala również ciut więcej paliwa, z racji zimy. Najważniejsze, a tego się bałam,że nie mając instalacji fabrycznej moje "cegiełki" będą szaleć. Na szczęście wszystko jest Ok, nie musiałam kupować emulatora, być może już jest on w mojej jednostce sterującej.
To na tyle jak macie jakieś pytanie, chętnie odpowiem. Zdjęcia mogę wysłać jak wrócę do domu /niedziela/.
Oczywiście nie jestem żadnym fachowcem, więc nie tratujcie tak tego opisu, chciałam tylko podzielić się z Wami moją opinią, choć nie ukrywam, że zanim założyłam gaz spędziłam kilka godz na "studiowaniu" różnych instalacji.
Chciałam w tym miejscu podziękować też koledze Hakama 4x4 ,który dał mi wiele cennych wskazówek.
Ja mam 2x brc - już 100 tys. km na dwóch daćkach w 3,5 roku - mega zadowolony jestem. Za instalacje płaciłem dość drogo w stosunku do cen innych instalek ale się opłacało - już zaoszczędziłem na paliwie tyle ile mnie kosztował logan prawie 2 lata temu
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-11, 19:09
W Lublinie mogę zarekomendować firmę Trans Wag na ul. Łęczyńskiej. Robili mi dwie instalacje Landi Renzo Omegas i Lovato Smart. W obu przypadkach jakość, cena i obsługa bez zarzutu. Ci goście wstawiali kiedyś "fabryczne" instalacje dla dilera Dacii Nazaruka.
Do Dustera może być Landi (droższy) albo Lovato (tańszy i też z grupy Landi). Gdybym miał teraz szukać dobrego gazownika waliłbym do nich.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-11, 19:39
Karenzo napisał/a:
Ale nie zareklamujesz nam żadnego druciarza który musi kupować reklamę przez marketing szeptany ?
Druciarza tez mogę zareklamować. Za darmo. To moje ukochane ASO. Druciarstwo w pełnej krasie.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Dobry gazownik, który jest chwalony przez inne fora odnośnie LPG tak jak lpg-forum.pl to jest p. Adam Rogowski ze Snopkowa (http://www.adamrogowski.net/). Instaluje firmy STAG. Poczytaj na tym forum o nim, jak on reanimuje inne pojazdy spartolone przez druciarzy. Nie tanio bierze, ale on stawia jakość wykonania nad cenę.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
A ja mogę polecić taką tańszą odmianę pana Adama która mieści się w Łęcznej ( autoryzowany zakład Staga ) Jarman bodajże. Robił mi i znajomym kilka samochodów i nigdy nie było żadnych problemów wszystko wykonane zgodnie z fachem. A jakieś niedomagania sprzętu ( Honda S2000 super wymagający silnik do gazu ) bez problemu były wymieniane na nowe od ręki.
Pan Adam robi instalacje super dokładnie tak jak by robił dla siebie, jednak w moim wypadku powiedział mi kwotę o 1,500 zł większą jak Pan z Łęcznej na tych samych podzespołach.
Więc każdy sam musi zdecydować czy chce mieć instalację zrobioną bardzo dobrze zgodnie z fachem. Czy dopłacić i mieć perfekcyjnie rozplanowaną i ukrytą instalację zrobioną lepiej ( wizualnie ? ) jak by fabryka to zrobiła.
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-06-12, 18:57, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki Wszystkim za pomoc, poczytałem jeszcze trochę i założyłem brc sq. Na razie chodzi poprawnie, ogólnie co do montażu to jestem zadowolony. Wizyta na spółdzielczości pracy. Pozdrawiam Wszystkich.
Witam,
również się przymierzam do gazu, ale że auto na gwarancji (a Zdunek straszy mega!!!) to się prawdopodobnie zdecyduję na instalację w serwisie w Gdańsku (BRC, i tak jest drożej o 500 zł niż poza serwisem Zdunka, a to sporo kasy ).
Mam jednak pytanie powiązane...
Czy ktoś ma (to zdjęcie mile widziane) albo wie:
jak wchodzi koło zapasowe do bagażnika ?
Mam wersję 4x2 i zapas podwieszony - więc tam będzie zbiornik.
Jednak koło zamierzam wozić ze sobą (takie kaprycho nieblondynki) i chciałabym wiedzieć gdzie / jak to się mieści.
Koło zapasowe wozi się w pokrowcu luzem w którymś kącie bagażnika, albo kupujesz koło dojazdowe (mniejsze tzn. węższe) albo zestaw naprawczy (nie polecam) albo ostatecznie wcale (tylko telefon do pomocy drogowej). Na forum pisali, że umieszczali pionowo ale kosztem pozbawienia półki (tak normalnie się nie mieści na pionowo tak jak np. w dawnej Syrence).
A odnośnie zbiornika to niech zrobią porządne mocowanie (dodatkowe wzmocnienie), bo sama płyta bagażnika jest cienka i może się urwać mocowanie (było pisane na naszym forum). Weź spory zbiornik to będziesz rzadziej tankowała (większy przebieg) Visena, sprawdzę u siebie w książeczce gwarancyjnej BRC jaki jest polecany zakład, który daje gwarancję bez utraty gwarancji na auto i dam Ci na PW.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-07-02, 12:56, w całości zmieniany 2 razy
Witaj, ja niedawno właśnie brc założyłem i jestem zadowolony. Koło mi wrzucili w pokrowcu tak, jak kolega wyżej napisał w pokrowcu, dla mnie ok. Jak byś szukał warsztatu to możesz tu zobaczyć: lpg-brc.pl/index3_wojewodztwo1.php?name=pomorskie1. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum