Witam serdecznie - pod koniec czerwca chcę sfinalizować zakup Dusterka 4X4.
Moja konfiguracja to: wersja Ambiance (64000zł z BRC z wliczoną klimą) lub Laureate (67100zł z BRC) - napęd 4x4 z instalacją gazową (LR lub BRC).
Interesują mnie: kolor Cajou, fotele podgrzewane, klimatyzacja, tempomat, alarm, czujnik parkowania tył
Od miesiąca śledzę forum w sprawie instalacji gazowej, przez 10 lat miałam Mazdę z ową instalacją i spisywała się nienagannie:-)
Teraz się łamię w sprawie typu instalacji LR (4600 – mały zbiornik) czy BRC(3500 – to koło zapasowe, większy zbiornik – ale zależność od delara)? Czy ktoś ma BRC, jakie wrażenia?
Drugi dylemat to A czy L?
Różnica 3400zł lub 3100;-) Po za bajerami (regulacja fotela, lakierowane zderzaki, komputer pokładowy – przy gazie i tak przekłamuje;-)) JEDYNIE LUSTERKA – elekt. i PODGRZEWANE to, to co przemawia za L. Niestety nie można opcjonalnie dokupić podgrzewanych lusterek do A, a ja często w zimie biegam na biegówkach, parkuję w przysłowiowym środku lasu i zamarznięte lusterka po 3, 4 godzinach biegania tonie to co bym chciała mieć;) . Może znacie sposób na dodanie opcji podgrzewane lusterka w własnym zakresie, jak Dacia nie chce mi to udostępnić w A?:)
Co o moich dylematach sadzą użytkownicy A, a co L?
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, iż pomożecie mi rozwiązać dylematy bo czas mnie goni.
Samo podgrzewanie to bardzo prosta sprawa, ale nawet założenie całych lusterek elektrycznych (czyli z regulacją) to też nic trudnego, jedynie wyższe koszty.
Ale...
Kaśka napisał/a:
Drugi dylemat to A czy L?
...przy kwocie 60-kilku tys. zł to nie wiem czy warto się bawić w przeróbki, nawet dla tych 3000 zł oszczędności...
Dzięki za info:-) no właśnie akcja przeróbki może się zakończyć tak jak hak na szlaku )
Ale różnica 3 000 nie chodzi piechotką:-)...
Bardzo jestem ciekawa opinii "armii" A i L - o swoich wersjach...
Pozdrówka
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2014-06-15, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
@Kaśka: Co do opinii nt różnych kwestii - wersji czy LPG takiego lub owakiego - to najlepiej zacząć od przejrzenia i przeszukania forum, bo właściwie w każdej sprawie odbyło się już wiele dyskusji.
Od miesiąca czytam forum wszerz i wzdłuż (dzięki temu wiem, iż mogę za dopłatą zażyczyć sobie baniak 73 l firmy Stako, o którym nawet dealerzy nie wiedzą;-) - a podobnież wciska się idealnie) ale jakoś nie natrafiłam na konkretne:-) info o instalacji BRC do 4x4 i LR - opinie ludzi, którzy się już jeżdżą z nią 2, 3 lata. może źle szukam;-) jak sprawuje się z 4X4?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-06-15, 15:31
bardziej opłaci się wybrać Laureate niż doposażać Ambiance
Tak widzę:-), nawet temat "Policzmy się Duster" to wykazał - tabelki, wykresy.
Ale mnie interesują opinie użytkowników: Laureate i Ambiance - czy z perspektywy dłuższego czasu żałują wyboru czy nie, czy brak podgrzewanych lusterek zimą - doprowadzał ich do szału;-)... a może jednak warto zainwestować 3 tys. w L?
Lepiej dołóż teraz i zakup wersje Laureate i będzie wiele rzeczy wykonane fabrycznie a gdybyś chciała potem różne dokładać rzeczy to wyjdzie więcej kasy i roboty
Kaśka, również miałem pomysł, żeby w celu zaoszczędzenia kilku złotych wziąć Dacię w wersji Ambiance + klima. Według mnie - nie warto. Wersja Laureate ma dużo więcej dodatków, niż tylko elektryczne lusterka :
Karenzo już trochę podał, więc edytuje jeszcze :
• Elektrycznie regulowane lusterka boczne w kolorze czarnym • Dacia Plug&Radio (radioodtwarzacz z dużym wyświetlaczem,
CD MP3, Bluetooth®, wejście USB/jack w panelu radia, pilot do
sterowania przy kierownicy)
• Zamykany, podświetlany schowek w desce rozdzielczej
• Przednie pasy bezpieczeństwa z napinaczami pirotechnicznymi
• Kieszenie w oparciu przednich foteli
i wasze odczucia:
a - inna (ładniejsza ) tapicerki
b - pokrętła nawiewów srebrne - uśmiejecie się Panowie ale ten argument mnie przekonuje - SREBNE NAWIEWKI:-) - myślałam, iż w A też są...
Ja bym brał bo bez tego duster biednie wygląda , niby małe detale ale powodują iż auto ładnie się prezentuje[/quote] - ZGADZAM SIĘ
Nigdzie nie mogłam znaleźć kokpitu A ..... stąd pytania o róznice
W piątek byłam na jeździe próbnej - jestem zachwycona::)) - powjeżdżałam sobie na górkę w lesie, pobrodziłam między kamieniami
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2014-06-16, 16:43, w całości zmieniany 1 raz
Kaśka, również miałem pomysł, żeby w celu zaoszczędzenia kilku złotych wziąć Dacię w wersji Ambiance + klima. Według mnie - nie warto. Wersja Laureate ma dużo więcej dodatków, niż tylko elektryczne lusterka :)
- widzę, iż wielu z nas ma podobny 1 pomysł A+klima;-) - a jeśli chodzi o lusterka to podstawowym argumentem było ich podgrzewanie - zimowe wyprawy na biegówki
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2014-06-16, 16:44, w całości zmieniany 3 razy
Kaśka, bierz Laureate i nie kombinuj...
Dominus dobrze gada, brakujące dodatki samodzielnie dokładane w Ambiance wychodzi drożej niż w bogatszej wersji Laureate, bo doliczają zawsze koszty robocizny.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
- TAK JEST;-))
Dzięki za sugestie i wsparcie - chyba jestem wpływowa osóbką - wybieram L:-) . Na jeździe próbnej też była Lauretka:-)i ta tapicerka...
30 września chce podpisać umowę kupna - więc na pewno zamelduje wynik.
Teraz muszę pomęczyć jeszcze temat gazu: LR czy BRC...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-06-15, 22:23, w całości zmieniany 2 razy
No to radze rozesłać oferty kupna do salonów w promieniu 300 km
Może się okazać że ktoś da oferte o 3 tyś tańszą .
A potem zawsze można wysłać informacje jaki salon proponuje ile to żeby zgarnąć klienta konkurencji zawsze mogą coś upuścić .
300 km niby daleko ale dla kilku tysięcy warto się przejechać
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-06-15, 21:01, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum