Wysłany: 2015-07-14, 18:17 Rurka przed chłodnicą duster 4x4 1.6 16v
Pytani z serii co to jest ?
Byłem dziś w salonie i zauważyłem że duster phii ma taką rurke na dole przed chłodnicą .
Sprzedawca twierdził że to podgrzewanie powietrza przed chłodnicą .
Wydawało mi się to mocno bzdurne bo owa rurka zakrywała może 10 % powierzchni chłodnicy .
Druga sprawa po co coś taniego w benzynie .
W serwisie twierdzili że może to być przewód chłodzący olej od napędu tylnego (choldexu )
Co to jest ?>
widać te rurki na foto
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-07-21, 23:43, w całości zmieniany 2 razy
Chłodnica klimy jest podobnych rozmiarów co chłodnica silnika i jest montowana bezpośrednio przed chłodnicą silnika. To IMHO jest chłodzenie wspomagania. Może nie wszystkie modele wymagają tego chłodzenia, a może po prostu nie we wszystkich są tak wyeksponowane.
Grzałka przed chłodnicą - dobry żart
Marka: Dacia, Skoda
Model: Duster Ph II 4x4, Superb II
Silnik: 1,6, LPG, 2,0 TDI
Rocznik: 2015, 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-07-15, 13:43
Zauważyłem to jak byłem w drodze z odbioru samochodu na postoju. Parking był nieco wyżej niż restauracja w której jadłem obiad. Na początku pomyślałem że zgubiłem gdzieś kawałek osłony chłodnicy w samochodzie :P. Nie wygląda to za ciekawie - zastanawiałem się nawet czy czymś tego nie zakryć (jakaś kratka) ale jak jest to chłodzenie to widocznie ma tak być.
Ja mam hydrauliczne, i dzięki Bogu, bo jak jechałem supernowoczesnym autem z salonu to kompletnie nie czuło się przednich kół. Wspomaganie elektryczne było po prostu za mocne.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-07-16, 10:04
niech mnie ktoś poprawi ale o ile pamiętam auta 2x4 mają elektrohydrauliczne, klasyczną hydraulikę ma wersja 4x4
Klima ma swój własny skraplacz, płaski i cienki, zakrywający całą lub prawie całą chłodnicę wody.
Rurki wyglądają na chłodzenie oleju od wspomagania kierownicy. ALBO oleju silnikowego.
Wyglądałyby na chłodzenie oleju z automatycznej skrzyni biegów ale w Europie w Dusterze takiej nie montują... :(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum