Marka: Dacia
Model: Duster/ Logan II
Silnik: 1.5 dCi/ 1.2
Rocznik: 2013/ 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-01-14, 11:25 taśma dwustronna / masa uszczelniająca tapicerki drzwi
Czesc.
Wlasnie odebralem samochod od "speca" ktory przyciemnial mi szyby. Samo przyciemnianie wyszlo mu zajebis..e, tylko ze teraz odstaja boczki tylnych drzwi (dolny naroznik od strony tylnego kola).
Pewnie sam fachmen byl zaskoczony, ze jest tam jakakolwiek tasma dwustronna. Jak zrobi sie cieplo, chcialbym to juz we wlasnym zakresie zrobic, sciagnac jeszcze raz i zrobic tak jak bylo...
Ktos z Was juz kupowal tasme do reanimacji tylnej tapicerki? Chodzi mi o jej parametry, szerokosc, grubosc- bo na ta chwile nie jestem w stanie tego sprawdzic.
Wysłany: 2016-01-14, 17:53
Dzięki Laisar.
Rozumiem, że starą mastykę usuwam, czyszczę wszystko benzyną, nakładam nową mastykę na boczek (czy na blachę drzwi), zakładam, dociskam i tyle, czy może trzeba to potem "spiąć" jakąś taśmą (jak w przypadku przedniej szyby)?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez ex_perimental 2016-01-14, 17:53, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-14, 19:48
Jak wyciszałem drzwi po usunięciu starej mastyki lekko przeholowałem z ilością nowej, przez co drzwi pasażera gorzej się zamykają, wymagają trzaskania wręcz. Dziś bym chyba rozglądał się za cienką gumową uszczelką jak do okien zamiast mastyki.
Wysłany: 2016-01-15, 13:36
Laisar, sugerujesz, zeby ta mase (na grubosc) przeciac na pol i wtedy dopiero przyklejac boczek? Czy chodzi raczej o to, zeby dac ja (bez kombinowania) tylko tam gdzie byla fabrycznie, tj. dol boczka i naroznik?
@ex_perimental: Fabrycznie jest wokół całego boczka - ale zamiast kłaść ją tak, jak jest w rolce, można ją trochę naciągać przy aplikowaniu, by warstwa była cieńsza. (Nie trzeba nic ciąć).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-01-15, 13:55, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-16, 22:39
Fabrycznie mastyki jest niewiele, tyle by uszczelnić przestrzeń boczek - blacha drzwi. Jak słusznie podpowiada Laisar, trzeba ją rozciągnąć i kleić warstwą max 5-6 mm. Najlepiej po śladzie poprzedniej mastyki. Warto też usunąć pozostałości fabrycznej mastyki benzyną estrakcyjną.
Wysłany: 2016-01-18, 12:17
A wracając do tematu boczków.
Laisar wspomniał i podesłał linki do tej mastyki. Chciałbym się dowiedzieć, czy w oryginale jest tam właśnie ta mastyka (czy taśma dwustronnie klejąca), czy tylko została podana jako jeden z przykładów na jej wszechstronne zastosowanie. Mam pewne wątpliwości, bo oderwałem postrzępiony kawałek tej masy wystajacy z poza obrysu boczka i powiedziałbym, że było to coś ala czarna taśma dwustronnie klejąca.
Pytanie ostateczne i wiążące, bo będę ją zamawiał...
Wysłany: 2020-09-29, 15:23 Masa uczelniająca tapicerkę drzwi
Mątując tapicerkę drzwi potrzebna jest taka guma, silikon do uszczelnienia, przyklejania. Czy ktoś wie co to jest, może podać nazwę tej substancji, produktu? Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum