Ja bym powiedział, że Renault powinno mieć jakiegoś dyżurnego forumowicza - na pewno mają od tego ludzi, którzy klepią marketing i kontakt z klientem na fanpejczach FB. Być może wtedy prostsza byłaby realizacja w ASO nietypowych modyfikacji samochodów, wyceny części czy napraw itp.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-26, 11:37
I po spotkaniu. :)
Ryczałty w ASO - Renault Polska nie wiedziało, że coś takiego w ogóle mamy. :) A to dlatego, że obecne karty klubowe to inicjatywa RRG, które wpływu na koncesjonariuszy naturalnie nie ma. RP rozpozna, czy może zrobić program zniżek dla klubowiczów obejmujący wszystkie ASO.
Instrukcje w wersji elektronicznej do wszystkich modeli - będą pod koniec roku, jak będzie nowa strona, patrz - niżej.
Karty ratownicze - dział marketingu RP nie wiedział, co to w ogóle jest. :) Problem zostanie zgłoszony właściwemu działowi.
Pytania o gaz w fazie ciekłej, spinki do Renault Saffrane i dlaczego na Allegro graty są tańsze - dział marketingu zrobił "pyf". ;) Oni generalnie takich rzeczy nie wiedzą i/lub nie mogą, można i należy słać maile do Renault Polska ogólnie, pytanie się o takie rzeczy w ASO również zazwyczaj mija się z celem.
A ponadto:
Kody do radioodbiorników - od tego roku Renault Polska podaje kody do radioodbiorników na podstawie numeru seryjnego odbiornika bądź numeru VIN. Podaje via infolinia! Wystarczy zadzwonić i już. :) Naturalnie nie pobierają z tego tytułu opłat.
Informacje o przebiegu/historii auta - ponieważ podniosły się głosy o ASO, które liczy sobie stówę za 3 sekundy pracy (sprawdzenie historii auta w systemie), RP za darmo podaje przebieg auta według ostatniego wpisu w historii serwisowania i datę wydania samochodu. Na pewno załatwia się to przez infolinię, ale nie do końca zrozumiałem, na jakiej podstawie - zdaje się, że trzeba jakoś im przesłać skan dowodu rejestracyjnego i dowodu osobistego osoby wpisanej w dowodzie rejestracyjnym. Trochę kiszka, ale lepsze to niż nic.
Nowości w 2016!
Nowa strona Renault (już jest), nowa strona Dacii (ma być pod koniec roku). Strona jak strona, ale jest też od nowa zbudowany system My Renault (My Dacia oficjalnie pod koniec roku), który zastępuje Moje Renault/Dacia. Ponieważ jest budowany od zera, chwilowo niewiele w nim działa, ale ma być tylko lepiej. ;) Co ciekawe, nieoficjalnie można w My Renault zarejestrować Dacię. :) W nowym systemie ma być dostęp do pełnej historii serwisowej, elektronicznych wersji instrukcji obsługi, ma być apka na smartfony, integracja z R-Linkiem i inne cuda na kiju. :]
W połowie roku wyjdzie nowa seria limitowana o mylącej nazwie Open :) , nie powiedzieli, dla jakich modeli, ale na obrazku były Logan, MCV, Sandero i Stepway.
Pod koniec roku ma wyjść faza 2 niektórych modeli Dacii, naturalnie nie padło, których, ale domyślam się, że też powyższej czwórki. :)
O tym akurat nie rozmawiałem, ale sprawa wydaje się oczywista - ryczałty dotyczą wszystkich ASO, jeśli któreś robi problem, dzwonimy do RP, RP robi koncesjonariuszowi jesień średniowiecza.
No chyba, że jest z tym jakiś problem, o którym nie wiem.
Ja np. załatwiłem u Łyki rabat dla klubowiczów. Może 10% to nie wiele ale zawsze coś.
Będzie więcej osób to i rabat się zwiększy. Przynajmniej tak mam obiecane.
Trzeba niestety pogadać spokojnie z ASO, a nie z buziom, że mnie się należy. Tam też pracują ludzie.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-26, 14:44
Marek1603 napisał/a:
Trzeba niestety pogadać spokojnie z ASO, a nie z buziom, że mnie się należy.
Wszystko fajnie, ale jeśli RP organizuje promocję (w tym wypadku ryczałt), która dotyczy wszystkich ASO, to koncesjonariusz ma obowiązek się stosować. Przynajmniej tak ja to rozumiem, wyjaśnię to jeszcze u źródła.
Można, ale chodzi o to, że o rabaty poszczególnych ASO nie ma co pytać RP - w pytaniu z początku tematu chodziło wyłącznie o ryczałty ze strony Dacia.PL
Dlaczego zdarzaja sie tak horendalne opoznienia przy sprzedazy i dlaczego Renault nie poczuwa sie do zadnej odpowiedzialnosci? Wreszcie czy slowo autoryzowany salon cos znaczy, czy tez Renault nie gwarantuje nikomu nic. Czy jesli w samochodzie odpadna kola i wybuchnie silnik, to rowniez bedzie winny salon?
I dlaczego skoro salon jest niezaleznym podmiotem, Renault narzuca salonom tresc umowy z klientem?
Można, ale chodzi o to, że o rabaty poszczególnych ASO nie ma co pytać RP - w pytaniu z początku tematu chodziło wyłącznie o ryczałty ze strony Dacia.PL
Można było zapytać czy te ryczałty nie mogą być obowiązujące dealerów/serwisy autoryzowane (w Lublinie nie są bowiem akceptowane) oraz czy nie mogliby udostępnić jasno sprecyzowanych zasad dotyczących przeglądów, wymaganych od innych niż autoryzowane serwisów (wtedy można by bez obaw o gwarancję serwisować auta poza ASO).
czy nie mogliby udostępnić jasno sprecyzowanych zasad dotyczących przeglądów, wymaganych od innych niż autoryzowane serwisów
Te dane - oraz informacje techniczne - za niewielką opłatą są dostępne dla wszystkich niezależnych warsztatów zgodnie z dyrektywą, która zastąpiła i kontynuuje sławną GVO. Zasady przeglądów są takie same dla wszystkich serwisów, autoryzowanych i nie.
sprawa wydaje się oczywista - ryczałty dotyczą wszystkich ASO, jeśli któreś robi problem, dzwonimy do RP, RP robi koncesjonariuszowi jesień średniowiecza..
Jesień średniowiecza to coś miłego? Gdy ja w tej sprawie napisałem do RP (pewnie ponad rok temu), otrzymałem odpowiedź, że to sprawa konkretnego ASO, że nie mają obowiązku respektować tych ryczałtów.
Przedstawiciele ze strony Renault Polska: Adela Karlińska, Magdalena Porazińska, Olga Pilarczyk, Justyna Brzozowska, Jarosław Sulej, Michał Zalewski
Przedstawiciele ze strony Fan Klubów: Klub Renault Clio, Renault Megane Coupe Polska, PIKUR, Renault 5 Klub Polska, Renault Safrane Klub Polska, Scenic Forum, Scenic-Forum, Dacia Klub Polska, Renault Espace, Renault Laguna Klub Polska, Twingo Klub Polska, Klub Renault Clio
Działania Renault Polska:
1. Wypożyczanie aut Renault i Dacia na zloty w miarę dostępności modelu
2. Zorganizowanie szkolenia z pierwszej pomocy w Szkole Jazdy Renault po uzyskaniu listy osób chętnych. Grupa 8-12 osób. Termin: 11.06.2016
3. Sprawdzenie dostępności karty ratowniczej (bezpieczeństwa) Dacii z instalacją LPG
4. Sprawdzenie możliwości większej dostępności części zamiennych do starszych modeli
5. Sprawdzenie możliwości przygotowania oferty serwisowej dla samochodów starszych niż 4 lata
6. Uaktualnienie listy osób do kontaktów z fanklubami
7. Sprawdzenie możliwości wyjazdu do fabryki Dacii
Działania Fan Klubów:
1. Przekazanie listy osób chętnych na szkolenie z pierwszej pomocy (8-12 osób)
2. Sukcesywne przesyłanie materiałów (zdjęcia + opis) do zakładki poświęconej samochodom fanklubowiczów
3. Przygotowanie kalendarza zlotów 2016
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum