Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2021-01-20, 12:31
Spotkanie fanklubów z Renault Polska 2016
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2016-02-16, 17:06   Spotkanie fanklubów z Renault Polska 2016

Pod koniec lutego odbędzie się kolejne spotkanie RP z przedstawicielami fanklubów modeli Renault i Dacii.

Czy ktoś ma jakieś propozycje spraw, które należałoby poruszyć?

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-16, 17:17   

Ja pamiętam o 3:

- wyjaśnienie w których ASO są dostępne ryczałty serwisowe;

- udostępnienia w wersji elektronicznej instrukcji obsługi do daciek;

- poprawienie kart ratowniczych do wersji z fabrycznym LPG.

Marmach 

Model: Lodgy / Peugeot 508 SW
Silnik: 1.2 TCe 115 LPG / HDi 150
Rocznik: 2015 / 2017
Wysłany: 2016-02-16, 18:09   

Ja bym powiedział, że Renault powinno mieć jakiegoś dyżurnego forumowicza - na pewno mają od tego ludzi, którzy klepią marketing i kontakt z klientem na fanpejczach FB. Być może wtedy prostsza byłaby realizacja w ASO nietypowych modyfikacji samochodów, wyceny części czy napraw itp.

Chris 

Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-02-16, 18:15   

Ja bym się popytał o instalacje V generacji (na gaz w fazie ciekłej) odnośnie możliwości montarzu tak by nie utracić gwarancji na nowy samochód.

route2000 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-02-17, 11:33   

Ryczałty serwisowe powinny być dostępne u każdego dealera beż żadnych wyjątków (sprawiedliwość dla każdego!). ;-)

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2016-02-26, 11:37   

I po spotkaniu. :)

Ryczałty w ASO - Renault Polska nie wiedziało, że coś takiego w ogóle mamy. :) A to dlatego, że obecne karty klubowe to inicjatywa RRG, które wpływu na koncesjonariuszy naturalnie nie ma. RP rozpozna, czy może zrobić program zniżek dla klubowiczów obejmujący wszystkie ASO.

Instrukcje w wersji elektronicznej do wszystkich modeli - będą pod koniec roku, jak będzie nowa strona, patrz - niżej.

Karty ratownicze - dział marketingu RP nie wiedział, co to w ogóle jest. :) Problem zostanie zgłoszony właściwemu działowi.

Pytania o gaz w fazie ciekłej, spinki do Renault Saffrane i dlaczego na Allegro graty są tańsze - dział marketingu zrobił "pyf". ;) Oni generalnie takich rzeczy nie wiedzą i/lub nie mogą, można i należy słać maile do Renault Polska ogólnie, pytanie się o takie rzeczy w ASO również zazwyczaj mija się z celem.

A ponadto:

Kody do radioodbiorników - od tego roku Renault Polska podaje kody do radioodbiorników na podstawie numeru seryjnego odbiornika bądź numeru VIN. Podaje via infolinia! Wystarczy zadzwonić i już. :) Naturalnie nie pobierają z tego tytułu opłat.

Informacje o przebiegu/historii auta - ponieważ podniosły się głosy o ASO, które liczy sobie stówę za 3 sekundy pracy (sprawdzenie historii auta w systemie), RP za darmo podaje przebieg auta według ostatniego wpisu w historii serwisowania i datę wydania samochodu. Na pewno załatwia się to przez infolinię, ale nie do końca zrozumiałem, na jakiej podstawie - zdaje się, że trzeba jakoś im przesłać skan dowodu rejestracyjnego i dowodu osobistego osoby wpisanej w dowodzie rejestracyjnym. Trochę kiszka, ale lepsze to niż nic.

Nowości w 2016!

Nowa strona Renault (już jest), nowa strona Dacii (ma być pod koniec roku). Strona jak strona, ale jest też od nowa zbudowany system My Renault (My Dacia oficjalnie pod koniec roku), który zastępuje Moje Renault/Dacia. Ponieważ jest budowany od zera, chwilowo niewiele w nim działa, ale ma być tylko lepiej. ;) Co ciekawe, nieoficjalnie można w My Renault zarejestrować Dacię. :) W nowym systemie ma być dostęp do pełnej historii serwisowej, elektronicznych wersji instrukcji obsługi, ma być apka na smartfony, integracja z R-Linkiem i inne cuda na kiju. :]

W połowie roku wyjdzie nowa seria limitowana o mylącej nazwie Open :) , nie powiedzieli, dla jakich modeli, ale na obrazku były Logan, MCV, Sandero i Stepway.

Pod koniec roku ma wyjść faza 2 niektórych modeli Dacii, naturalnie nie padło, których, ale domyślam się, że też powyższej czwórki. :)

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-26, 11:59   

bebe napisał/a:
Ryczałty w ASO - Renault Polska nie wiedziało, że coś takiego w ogóle mamy. :) A to dlatego, że obecne karty klubowe to inicjatywa RRG

To są dwie różne rzeczy - ryczałty w ASO to jest http://www.dacia.pl/serwis/ryczalty-serwisowe/

Karty RRG to sprawa wyłącznie tego konkretnego ASO.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2016-02-26, 13:26   

laisar napisał/a:
bebe napisał/a:
Ryczałty w ASO - Renault Polska nie wiedziało, że coś takiego w ogóle mamy. :) A to dlatego, że obecne karty klubowe to inicjatywa RRG

To są dwie różne rzeczy - ryczałty w ASO to jest http://www.dacia.pl/serwis/ryczalty-serwisowe/

O tym akurat nie rozmawiałem, ale sprawa wydaje się oczywista - ryczałty dotyczą wszystkich ASO, jeśli któreś robi problem, dzwonimy do RP, RP robi koncesjonariuszowi jesień średniowiecza.

No chyba, że jest z tym jakiś problem, o którym nie wiem.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-26, 13:58   

bebe napisał/a:
chyba, że jest z tym jakiś problem

No właśnie jest - są ASO, które ryczałty zlewają (np Nazaruk w Lublinie), a RP (podobno) nie reaguje (koledzy z Lublina twierdzą, że zgłaszali).

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2016-02-26, 14:26   

Ja np. załatwiłem u Łyki rabat dla klubowiczów. Może 10% to nie wiele ale zawsze coś.
Będzie więcej osób to i rabat się zwiększy. Przynajmniej tak mam obiecane.

Trzeba niestety pogadać spokojnie z ASO, a nie z buziom, że mnie się należy. Tam też pracują ludzie.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2016-02-26, 14:44   

Marek1603 napisał/a:
Trzeba niestety pogadać spokojnie z ASO, a nie z buziom, że mnie się należy.

Wszystko fajnie, ale jeśli RP organizuje promocję (w tym wypadku ryczałt), która dotyczy wszystkich ASO, to koncesjonariusz ma obowiązek się stosować. Przynajmniej tak ja to rozumiem, wyjaśnię to jeszcze u źródła.

Marek1603 napisał/a:
Tam też pracują ludzie.

To kwestii nie ulega.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-26, 14:49   

Marek1603 napisał/a:
pogadać spokojnie z ASO, a nie z buziom, że mnie się należy

Rozmawiać można o rabatach przyznawanych przez dane ASO, jako osobną firmę.

Niejasność dotyczy statusu oficjalnych ryczałtów Dacia Polska - należą się, czy nie? Od czego zależą?

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2016-02-26, 14:58   

Wiem Tomku ale można mieć i to, i to.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-26, 15:00   

Można, ale chodzi o to, że o rabaty poszczególnych ASO nie ma co pytać RP - w pytaniu z początku tematu chodziło wyłącznie o ryczałty ze strony Dacia.PL

ken-wawa 

Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2016-02-26, 21:13   

Gdzie bedzie to spotkanie? Moze chetnie sie wybiore i "nawciskam" Renault.

A jesli nie, to proponuje poruszyc kwestie o ktorej pisalem: http://www.daciaklub.pl/f...r=asc&start=350

Dlaczego zdarzaja sie tak horendalne opoznienia przy sprzedazy i dlaczego Renault nie poczuwa sie do zadnej odpowiedzialnosci? Wreszcie czy slowo autoryzowany salon cos znaczy, czy tez Renault nie gwarantuje nikomu nic. Czy jesli w samochodzie odpadna kola i wybuchnie silnik, to rowniez bedzie winny salon?

I dlaczego skoro salon jest niezaleznym podmiotem, Renault narzuca salonom tresc umowy z klientem?

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-29, 01:50   

ken-wawa napisał/a:
chetnie sie wybiore i "nawciskam" Renault

Zaproszenie dotyczy zawsze 1 przedstawicielu każdego klubu, a spotkanie dotyczy spraw ogólnych, nie indywidualnych.

(Odbyło się 25 lutego).

Reszta: w bardziej odpowiednim temacie - http://www.daciaklub.pl/f...1692443#1692443

piku 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2016-02-29, 11:49   

laisar napisał/a:
Można, ale chodzi o to, że o rabaty poszczególnych ASO nie ma co pytać RP - w pytaniu z początku tematu chodziło wyłącznie o ryczałty ze strony Dacia.PL

Można było zapytać czy te ryczałty nie mogą być obowiązujące dealerów/serwisy autoryzowane (w Lublinie nie są bowiem akceptowane) oraz czy nie mogliby udostępnić jasno sprecyzowanych zasad dotyczących przeglądów, wymaganych od innych niż autoryzowane serwisów (wtedy można by bez obaw o gwarancję serwisować auta poza ASO).

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-29, 12:43   

piku napisał/a:
czy nie mogliby udostępnić jasno sprecyzowanych zasad dotyczących przeglądów, wymaganych od innych niż autoryzowane serwisów

Te dane - oraz informacje techniczne - za niewielką opłatą są dostępne dla wszystkich niezależnych warsztatów zgodnie z dyrektywą, która zastąpiła i kontynuuje sławną GVO. Zasady przeglądów są takie same dla wszystkich serwisów, autoryzowanych i nie.

piku 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2016-02-29, 12:55   

bebe napisał/a:
sprawa wydaje się oczywista - ryczałty dotyczą wszystkich ASO, jeśli któreś robi problem, dzwonimy do RP, RP robi koncesjonariuszowi jesień średniowiecza..

Jesień średniowiecza to coś miłego? Gdy ja w tej sprawie napisałem do RP (pewnie ponad rok temu), otrzymałem odpowiedź, że to sprawa konkretnego ASO, że nie mają obowiązku respektować tych ryczałtów.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-03-03, 16:47   

W załączeniu - prezentacja ze spotkania oraz podsumowanie:

Cytat:
Data: 25.02.2016

Miejsce: Warszawa, ul. Marynarska 13

Przedstawiciele ze strony Renault Polska: Adela Karlińska, Magdalena Porazińska, Olga Pilarczyk, Justyna Brzozowska, Jarosław Sulej, Michał Zalewski

Przedstawiciele ze strony Fan Klubów: Klub Renault Clio, Renault Megane Coupe Polska, PIKUR, Renault 5 Klub Polska, Renault Safrane Klub Polska, Scenic Forum, Scenic-Forum, Dacia Klub Polska, Renault Espace, Renault Laguna Klub Polska, Twingo Klub Polska, Klub Renault Clio

Działania Renault Polska:

1. Wypożyczanie aut Renault i Dacia na zloty w miarę dostępności modelu
2. Zorganizowanie szkolenia z pierwszej pomocy w Szkole Jazdy Renault po uzyskaniu listy osób chętnych. Grupa 8-12 osób. Termin: 11.06.2016
3. Sprawdzenie dostępności karty ratowniczej (bezpieczeństwa) Dacii z instalacją LPG
4. Sprawdzenie możliwości większej dostępności części zamiennych do starszych modeli
5. Sprawdzenie możliwości przygotowania oferty serwisowej dla samochodów starszych niż 4 lata
6. Uaktualnienie listy osób do kontaktów z fanklubami
7. Sprawdzenie możliwości wyjazdu do fabryki Dacii

Działania Fan Klubów:

1. Przekazanie listy osób chętnych na szkolenie z pierwszej pomocy (8-12 osób)
2. Sukcesywne przesyłanie materiałów (zdjęcia + opis) do zakładki poświęconej samochodom fanklubowiczów
3. Przygotowanie kalendarza zlotów 2016

Odpowiedz do tematu